Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΒΙΒΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΝ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
"Οπλο" των εργαζομένων

- Ποιος είναι ο βασικός στόχος της Ενιαίας σ. α. κ. στη σημερινή εκλογοαπολογιστική Συνέλευση των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα;

- Βασικός μας στόχος είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο σύλλογο, ώστε να αλλάξει ο προσανατολισμός στη δράση του. Από όργανο συναίνεσης και περάσματος των επιλογών της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, να γίνει όπλο στα χέρια των εργαζομένων για την υπεράσπιση βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, για την προστασία της απασχόλησής τους, για την υπεράσπιση της τράπεζας από τα σχέδια ιδιωτικοποίησής της. Δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε τα φαινόμενα αλλοτρίωσης και εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος και τη συναίνεση στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοτών για τη χειραγώγηση των συνδικαλιστών, μέσων των περίφημων συνδικαλιστικών αντικινήτρων, τα οποία χρησιμοποιούν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ. Τα αντικίνητρα μόνο οι συνδικαλιστές της παράταξής μας τα έχουν αρνηθεί επίσημα. Για την ενίσχυση του ταξικού, αγωνιστικού προσανατολισμού του σωματείου, είναι μονόδρομος η υπερψήφιση της Ενιαίας σ. α. κ.

- Ποια είναι τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα;

- Βιώνουμε την επιστροφή στον εργασιακό "μεσαίωνα", λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού και την επακόλουθη εντατικοποίηση, την παραβίαση του ωραρίου συναλλαγών και αποχώρησης, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα προβλήματα υπηρεσιακής εξέλιξης. Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα παραμένουν οι χειρότερα αμειβόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι, αφού η κλαδική συλλογική σύμβαση, όσο και η επιχειρησιακή έγιναν ανενεργείς και έδωσαν αρνητικές αυξήσεις μπροστά στην κυβερνητική φορολογική επίθεση. Επίσης, το ασφαλιστικό πρόβλημα καίει πραγματικά τους εργαζόμενους, όπως και η καταλήστευση των εφάπαξ από τους αντιασφαλιστικούς νόμους. Η ομαλή λειτουργία του επικουρικού ταμείου χρειάζεται άμεσα να ενταχθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο του συλλόγου και απαιτούνται γενναίες λύσεις, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τις παροχές του. Το ταμείο συντάξεων είναι πια πλεονασματικό, μετά την αφαίμαξη των εργαζομένων, των οποίων οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 1.000% με παράλληλη μεταφορά πόρων από την αυτασφάλεια και την ισοπέδωση των συντάξεων. Δίπλα σ' όλα αυτά, να επισημάνουμε ότι ο επικείμενος "εκσυγχρονισμός" της τράπεζας θα φέρει τα πάνω - κάτω, με δυναμικές μεταβολές στις δομές, στην οργάνωση και λειτουργία της τράπεζας. Είναι υπερβέβαιο ότι δε θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά, αντίθετα, θα τα διογκώσει και θα τα οξύνει.

- Ποια είναι η θέση της παράταξης για τις ιδιωτικοποιήσεις;

- Ολες οι παρατάξεις, φραστικά, υπεραμύνονται του δημόσιου χαρακτήρα της Εθνικής Τράπεζας. Στην ουσία κλείνουν τα μάτια στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται με το ανανεωμένο ομολογιακό δάνειο του δημοσίου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις για το ιδιοκτησιακό μέλλον της τράπεζας. Οι ομολογίες που μετατράπηκαν σε μετοχές στα τέλη του 1997, ήδη, έχουν διατεθεί σε χρηματιστηριακούς οίκους του εξωτερικού προς πώληση. Η παράταξή μας κατάγγειλε και καταγγέλλει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Η θέση μας είναι καμία μετοχή, καμία ομολογία να μην πέσει σε χέρια ιδιωτών, αλλά να ενισχυθεί το αμιγές ποσοστό του δημοσίου. Η παράταξη είναι αντίθετη σε κάθε λογής ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και στην πώληση της Μακεδονίας - Θράκης, της Ιονικής και άλλων τραπεζών. Οι συγχωνεύσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων, γι' αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουμε από κοινού αυτήν την πολιτική.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ