Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Πιέζει" για απευθείας διάλογο η Αγκυρα

Ο "περίεργος" ελληνοτουρκικός διάλογος μέσω ρηματικών διακοινώσεων, που ξεκίνησε με την κατάθεση της πρότασης πέντε σημείων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ι. Τζεμ, συνεχίστηκε χτες, όταν η Αγκυρα "απάντησε" στην ελληνική... απάντηση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, η Αγκυρα κάλεσε χτες τον Ελληνα πρεσβευτή Δημήτρη Νεζερίτη και επανέλαβε την πρότασή της για εφ' όλης της ύλης διάλογο. Ο Τούρκος υπουργός Ισμαήλ Τζεμ, μάλιστα, με επιστολή του κάλεσε τον Ελληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Πάγκαλο, στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η τουρκική πλευρά γνωστοποίησε στην Αθήνα τις θέσεις της σχετικά με την απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, στις προτάσεις Τζεμ που είχαν διατυπωθεί στις 12 του Φλεβάρη.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "γνωστοποιήθηκε στην ελληνική πλευρά πως δεν μπορεί να είναι λύση η αδιαφορία για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πως η στάση αυτή θα δώσει συνέχεια στην ένταση και ως εκ τούτου τέθηκε για άλλη μια φορά υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης η δημιουργική μας στάση στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με ειρηνική μέθοδο, προκειμένου να δοθεί τέλος στην ένταση".

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η Αγκυρα είναι υπέρ της έναρξης συνομιλιών σε επίπεδο υπουργών ή υψηλού επιπέδου και υπογραμμίζεται ότι "οι συνομιλίες αυτές πρέπει να οργανωθούν, όχι στο περιθώριο άσχετων διεθνών συναντήσεων, όπως προτείνει ο κ. Πάγκαλος, αλλά σε ένα πλαίσιο που θα καθοριστεί από κοινού, με το οποίο θα είναι δυνατόν να εξεταστούν όλα τα προβλήματα του Αιγαίου".

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ισμαήλ Τζεμ με επιστολή του κάλεσε τον Θεόδωρο Πάγκαλο στην Αγκυρα για "να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα, πράγμα που θα βοηθήσει να γίνει ένα πρώτο βήμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ