Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ενστάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω... έλλειψης μελέτης

Γιάννης Θεωνάς: Να απορριφθεί το "νέο μανιφέστο του καπιταλισμού"

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Το Ευρωκοινοβούλιο, είναι το πρώτο Κοινοβούλιο στον κόσμο που πήρε δημόσια θέση για τις μέχρι τώρα, με πλήρη μυστικότητα, διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, αναφορικά με τη σύναψη μιας Πολυμερούς Συμφωνίας για τις Επενδύσεις (ΠΣΕ).

Στόχος των διαπραγματεύσεων αυτών, στις οποίες μετέχουν και τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, ως μέλη του ΟΟΣΑ, είναι η δημιουργία παγκόσμιου καταστατικού χάρτη, που θα εξασφαλίζει την πλήρη απελευθέρωση των επενδύσεων και θα εγγυάται την ασφάλειά τους από τις όποιες κρατικές παρεμβάσεις.

Η αρχή της απελευθέρωσης των επενδύσεων, σημαίνει ουσιαστικά ότι τα κράτη που θα υιοθετήσουν τη συμφωνία, δε θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν όρους ή περιορισμούς στις τοποθετήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων, απ' όπου και αν προέρχονται. Η αρχή της προστασίας και της ασφάλειας των επενδύσεων μάλιστα, υποχρεώνει τα κράτη που θα υπογράψουν τη συμφωνία, να αποζημιώνουν τους επενδυτές για οποιαδήποτε ζημιά υποστούν, εξαιτίας παραλείψεων ή πράξεων των κρατών.

Προαπαιτούμενο για την κύρωση: κάποια μελέτη, προσιτή στο κοινό!

Το Ευρωκοινοβούλιο προσέγγισε το θέμα, εξετάζοντας την έκθεση που εκπόνησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Ντόρφλερ,εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων του Σώματος. Το Σώμα διαπιστώνει ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμιά μελέτη στην ΕΕ για τις επιπτώσεις της ΠΣΕ σε σημαντικούς τομείς, όπως η κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική, η πνευματική ιδιοκτησία, η αναπτυξιακή πολιτική και οι περιφερειακές συμφωνίες.

Το Ευρωκοινοβούλιο εκτιμά, λοιπόν, ότι τα Κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, δεν πρέπει να υπογράψουν ή να κυρώσουν την ΠΣΕ, εφόσον δεν υπάρξει κάποια μελέτη, προσιτή στο κοινό, που θα εξετάζει τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας, στην Κοινοτική Νομοθεσία και τις Κοινοτικές Πολιτικές.

Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του, όσον αφορά τη σύναψη της συμφωνίας, ώστε το Σώμα να έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει, αν το κρίνει απαραίτητο, τη σύναψη της ΠΣΕ. Παράλληλα, καλούνται το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το οριστικό σχέδιο της ΠΣΕ για διεξοδική εξέταση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεδομένου ότι η συμφωνία μπορεί να θίγει συνταγματικές διατάξεις της Ενωσης.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, πολλοί ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι η ΠΣΕ χαρακτηρίζεται από σοβαρή έλλειψη ισορροπίας, γιατί ενώ υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των επενδυτών, οι συμβαλλόμενες χώρες αναλαμβάνουν βαριές υποχρεώσεις, οι οποίες μπορεί να αφήσουν απροστάτευτους τους πολίτες τους. Οι περισσότερες από τις προτεινόμενες διατάξεις της ΠΣΕ για τις απαλλοτριώσεις, την προστασία των επενδύσεων, τη μεταφορά κεφαλαίων και κερδών και τις αποζημιώσεις, κρίνονται από το Σώμα υπερβολικές έως απαράδεκτες.

Είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με την εκτίμηση του Σώματος, τα κράτη - μέλη να μην μπορούν να θέσουν όρους ή περιορισμούς, για να προστατέψουν την υγεία των πολιτών, να εμποδίσουν την παραγωγή ανεπιθύμητων προϊόντων (π. χ. μεταλλαγμένων) ή να διαφοροποιήσουν τη φορολογία τους, ανάλογα με τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους. Αντίθετα, θα διατρέχουν τον κίνδυνο να καταδικαστούν στην καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων για την υιοθέτηση μέτρων που αντανακλούν τις εθνικές τους επιλογές, θα θίγουν όμως τα συμφέροντα των επενδυτών.

ΚΚΕ: να απορριφθεί άμεσα

"Την άμεση απόρριψη της πολυμερούς συμφωνίας για τις επενδύσεις", ζήτησε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς,υπογραμμίζοντας τις τραγικές συνέπειες για τους λαούς και την οικονομία των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, που θα έχει το νέο αυτό "μανιφέστο του παγκόσμιου καπιταλισμού".

"Η συμφωνία αυτή στα πλαίσια του ΟΟΣΑ, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, διαμορφώθηκε εν κρυπτώ από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ερήμην των εθνικών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου". Τονίζοντας ότι "οι συνέπειες από την εφαρμογή της θα είναι τραγικές για τους λαούς και την οικονομία των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών" ο Γιάννης Θεωνάς επισήμανε ότι "οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές, αυτές που οι αξιωματούχοι της Επιτροπής ονομάζουν "παγκόσμιους παίχτες", που θα μπορούν να επιβάλλουν πλήρως τους όρους τους και θα μπορούν να σύρουν ακόμα και στα δικαστήρια τις κυβερνητικές αρχές, προκειμένου να αποτρέψουν οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού της ασυδοσίας τους".

"Το νέο αυτό "μανιφέστο του παγκόσμιου καπιταλισμού", κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα οδηγήσει στην πλήρη ανατροπή των κοινωνικών ελευθεριών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και, σε συνδυασμό με την ΟΝΕ, θα οδηγήσει σε μια πλήρως απορυθμισμένη αγορά, όπου τα περιθώρια άσκησης κρατικής πολιτικής συρρικνώνονται θεαματικά σε όφελος των πολυεθνικών ομίλων, των διεθνών τραπεζών και των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ