Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Νέο φραστικό επεισόδιο

Συνέντευξη του Μ. Γιλμάζ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΒΟΝΝΗ.-

Νέο φραστικό επεισόδιο, στα πλαίσια των γερμανοτουρκικών σχέσεων, προκάλεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, με συνέντευξη που έδωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), χαρακτηρίζοντας τη γερμανική κυβέρνηση ως "αρχιτέκτονα" της "πολιτικής διακρίσεων" που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος της Τουρκίας και τον Γερμανό καγκελάριο ως υπαίτιο της "διγλωσσίας" έναντι της χώρας του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε τη συνέντευξη αυτή, προκειμένου να εξηγήσει την άρνηση της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, της οποίας οι εργασίες άρχισαν ουσιαστικά χτες στο Λονδίνο, και κυρίως για να "διευκρινίσει" τα περί "ζωτικού χώρου" που είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή στους "Financial Times" και που κορύφωσαν την ούτως ή άλλως υφιστάμενη ένταση στις σχέσεις Αγκυρας - Βόννης. Ωστόσο, ο Μ. Γιλμάζ αρνείται ότι θέλησε να παραλληλίσει την πολιτική της σημερινής Γερμανίας με την επεκτατική πολιτική των ναζί, αλλά κάνει τα πράγματα χειρότερα: "Ρωτήθηκα - λέει στο DPA - για την πηγή της πολιτικής των διακρίσεων σε βάρος της Τουρκίας. Και είπα πως η πηγή αυτής της πολιτικής πρέπει να αναζητηθεί σε επίπεδο αρχής στη Γερμανία, που δεν έχει ξεπεράσει τη συνήθεια να θεωρεί τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ζώνη επιρροής της...".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός καταλογίζει στον Χ. Κολ "παραπλανητική τακτική" έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του και υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των "15" στο Λουξεμβούργο το Δεκέμβρη, ο Γερμανός καγκελάριος του είχε πει πως "οι θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές δεν αποτελούν εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας" και πως "τα προβλήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις με την Ελλάδα, δεν είναι τόσο σημαντικά...". "Το σημαντικό θέμα για τη Γερμανία - είπε στον Γιλμάζ ο Κολ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Βόννη, σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο πρωθυπουργό - είναι το πρόβλημα της ελεύθερης διακίνησης, στην περίπτωση ένταξης της Τουρκίας...".Από τη γερμανική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Βόννη Πέτερ Χάουσμαν,στην τακτική ενημέρωση Γερμανών και ξένων δημοσιογράφων, χαρακτήρισε την "επανέκδοση" των κατηγοριών κατά της Γερμανίας και προσωπικά του καγκελάριου Κολ, "αφόρητες" και "εξωπραγματικές". Ο Χάουσμαν ωστόσο επέμεινε στην αναγκαιότητα "χαμηλώματος των τόνων, που βρίσκονται σε ριζική διάσταση - όπως είπε - με την ποιότητα των πολύ καλών φιλικών σχέσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε "διασταυρούμενα πυρά" ο Μ. Γιλμάζ (1998-04-07 00:00:00.0)
"Προσπερνά" τη Χάγη η Αγκυρα (1998-01-28 00:00:00.0)
Το "αόρατο χέρι" της εξουσίας... (1997-10-30 00:00:00.0)
Εμμένει στις θέσεις της η Βόννη... (1997-10-01 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκός "εκσυγχρονισμός" ο στόχος του Γιλμάζ (1997-09-25 00:00:00.0)
Εσωτερική και... εξωτερική ανασφάλεια (1996-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ