Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
θυσιάζονται στις επιδιώξεις της ΕΕ

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη χτεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα

Την εμμονή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που χτυπάει το ελληνικό ελαιόλαδο και κατ' επέκταση τους ελαιοπαραγωγούς, επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Δ. Σωτηρλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που υπέβαλλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.

Ο βουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε την αμείωτη πτώση των τιμών, που μηδενίζει το εισόδημα των παραγωγών, την ίδια στιγμή που θησαυρίζουν οι έμποροι και οι κάθε λογής μεσάζοντες, ενώ οι τιμές παρέμβασης είναι εξευτελιστικές.

Στην προσπάθειά του να απολογηθεί ο υφυπουργός Υγείας κατέφυγε σε χαρακτηρισμούς όπως "υπερβολές και άκαιρη αντιπολιτευτική διάθεση", ενώ στη συνέχεια έσπευσε να πει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών. Παρά τη φραστική αναγνώριση όμως, ο υφυπουργός, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ότι οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επιτρέπουν την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος των εν λόγω παραγωγών, αφού δεν επιτρέπεται εθνική πολιτική. Απέδωσε την πρωτοφανή μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών στην υψηλή παραγωγή που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ξεπεράστηκε το πλαφόν), τις χαμηλές τιμές άλλων χωρών και τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Οι απαντήσεις του υφυπουργού αποδείχνουν ότι οι φόβοι των παραγωγών είναι δικαιολογημένοι, αφού στην ουσία η κυβέρνηση στηρίζει την πολιτική της ΕΕ, που χτυπάει το ελαιόλαδο προωθώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών των ΗΠΑ, που προωθούν το σπορέλαιο.

Ο κομμουνιστής βουλευτής αντέκρουσε το επιχείρημα ότι πέφτουν οι τιμές λόγω της αυξημένης παραγωγής, υπογραμμίζοντας ότι ο καταναλωτής εξακολουθεί παρ' όλα αυτά να αγοράζει ακριβά το ελαιόλαδο. Οι απώλειες τόνισε είναι τεράστιες και μόνο στη Λέσβο - όπου προχθές υπήρξε κινητοποίηση των παραγωγών - ανέρχονται στα 15 δισ. δρχ. Ο Στρ. Κόρακας ζήτησε την κατάργηση του πλαφόν παραγωγής με πραγματικό έλεγχο της παραγωγής, την ενίσχυση των παραγωγών, την απαγόρευση εισαγωγών από τρίτες χώρες, την ενθάρρυνση της τυποποίησης και την πάταξη της αισχροκέρδειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ