Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Προσπερνά" τη Χάγη η Αγκυρα

Σταθερά προσηλωμένη σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με την Ελλάδα παραμένει η Τουρκία, αξιοποιώντας την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στις διαπραγματεύσεις της με την Ενωση

Η Τουρκία, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, δε φαίνεται διατεθειμένη να "αξιοποιήσει" την ελληνική "προσφορά" για την παραπομπή κάθε απαίτησής της από την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η τακτική της Αγκυρας, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πως η Τουρκία "αξιοποιεί" την ένταση που η ίδια δημιουργεί στο Αιγαίο, προκειμένου να λάβει ανταλλάγματα στη διαμόρφωση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές"διαφορές" στην αμερικανική επιδιαιτησία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανακοίνωσε χτες, θεωρεί ότι πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένας εποικοδομητικός και ειλικρινής διάλογος.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, επισήμανε τις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβερνήσεως κ. Μπουλέντ Ετζεβίτ στην εφημερίδα "Μιλιέτ", και επανέλαβε ότι "πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα διαλόγου, και μόνο τότε μπορεί να αποφασιστούν οι μέθοδοι λύσης των προβλημάτων".

Ο κ. Ουτκάν υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι "δεν είναι ρεαλιστική η εφαρμογή ξεχωριστής μεθόδου λύσης για κάθε πρόβλημα".

Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας υποστήριξε χτες "ότι δεν υπάρχει θέμα αυτή την ώρα το Δικαστήριο της Χάγης να επιληφθεί οποιουδήποτε θέματος. Απαιτείται μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες εφόσον ικανοποιηθούν, τότε μπορούμε να μιλάμε για την ενασχόληση του Δικαστηρίου της Χάγης με συγκεκριμένο θέμα. Αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό. Μπορώ να σας πω, ότι όποιος δέχεται την αναγκαστική δικαιοδοσία, βεβαίως δέχεται τις αποφάσεις του. Εχουμε δεχτεί, όμως, εμείς τη δικαιοδοσία, με εξαίρεση θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Η Τουρκία δεν έχει δεχτεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, γενικώς".

Συνάντηση Κίνκελ - Τζεμ

Την πρώτη τους συνάντηση μετά τη λεγόμενη κρίση του Λουξεμβούργου πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στη Βόννη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και ο Γερμανός ομόλογός του Κλάους Κίνκελ, επιδιώκοντας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί ύστερα από τις κατηγορίες που διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ κατά του Γερμανού καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία ευθύνεται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον κατάλογο των υποψηφίων προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών.

Η πανηγυρική πάντως "σκηνοθεσία" - σύμφωνα με την οποία οι παραδοσιακά σύντομες δηλώσεις στο "φουαγιέ" του πρώτου πατώματος του υπουργείου, μετατέθηκαν στην επίσημη αίθουσα συνεντεύξεων με χωρητικότητα 200 θέσεων - δεν προοιωνίζεται την εξαγγελία κάποιων "συνταρακτικών νέων" ως προς τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, αλλά επιθυμεί να καταδείξει ότι παρά τις επί της ουσίας διαφορές μεταξύ Αγκυρας και Βόννης, η κρίση στο διμερές τουλάχιστον επίπεδο, βρίσκεται "υπό έλεγχο".

Ο Ι. Τζεμ, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής στη Βόννη, επανέλαβε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναθεωρήσει τη στάση της αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη - την άρνηση δηλαδή να συμμετάσχει - και υπερασπίστηκε την απόφαση της διακοπής του πολιτικού διαλόγου με την ΕΕ, ως "απόφαση που προστάτευσε την τιμή της Τουρκίας".

Ο Κλάους Κίνκελ από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να ευελπιστεί ότι μπορεί να μεταπείσει την Τουρκία, προκειμένου να αποδεχτεί η Αγκυρα την πρόσκληση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που έχει συγκληθεί για τις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ