Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "Ρ"
Καταδικάζουν την επιχείρηση φίμωσης και τρομοκράτησης

Νέες ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης φθάνουν στο "Ριζοσπάστη" από μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, με αφορμή την πολιτική δίωξη του "Ρ" από την κυβέρνηση, όπως εκφράζεται με την αγωγή του Θ. Πάγκαλου κατά της εφημερίδας μας. Ολες οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις και τα ψηφίσματα καταδικάζουν την επιχείρηση φίμωσης της διαφορετικής άποψης και της πολιτικής κριτικής και ζητούν να σταματήσει η δίωξη κατά του "Ρ".

Ετσι, ανάμεσα στις άλλες οργανώσεις, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε το 17ο Συνέδριό της, ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει τη δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη" και καταδικάζει την κατάθεση αγωγής κατά του "Ρ" από τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Μ' αυτόν τον τρόπο, τονίζεται, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πολιτική κριτική, ακόμα δε και την πολιτική σάτιρα. Σε μια εποχή, επισημαίνεται, που η ανεργία καθημερινά διογκώνεται, που το εργατικό εισόδημα συνθλίβεται, προχωρούν στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Στρέφονται ενάντια στο "Ριζοσπάστη", όπως έκαναν και στο πρόσφατο παρελθόν (για αυξήσεις πέραν της εισοδηματικής πολιτικής στο προσωπικό), επειδή προβάλλει τους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων, στέκεται αλληλέγγυα στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Ομως, εκφράζεται η βεβαιότητα, και αυτή η επιχείρηση φίμωσης της φωνής της εργατικής τάξης θα πέσει στο κενό, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα.

Το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων καταδικάζει τη δίωξη εκ μέρους της κυβέρνησης κατά του "Ριζοσπάστη", με σκοπό να χτυπήσει τη μόνη εφημερίδα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο "Ριζοσπάστη" και είμαστε σίγουροι ότι η προσπάθεια φίμωσής του θα πέσει στο κενό και ότι θα συνεχίσει να προβάλλει και να στηρίζει τους αγώνες μας για ένα καλύτερο αύριο.

Στο ίδιο ψήφισμα καταγγέλλεται ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ Αγγελος Φραγκόπουλος για τη δίωξη συνδικαλιστών του σωματείου "Μινιόν", τον πρόεδρο και το γραμματέα του, που καταδικάστηκαν σε 6 μήνες φυλάκιση και να δώσουν 1.000.000 αποζημίωση. Απαιτούμε, τονίζεται, η Ομοσπονδία να στέκεται στο πλευρό των συνδικαλιστών και όχι να τους διώκει, επειδή αγωνίζονται...

Το ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, μετά από σχετική συνεδρίασή του, καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου για την πολιτική δίωξη και προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας "Ριζοσπάστης"... Αλλά η προσπάθεια να χειραγωγηθεί η ελεύθερη σκέψη και έκφραση δε θα περάσει, αναφέρεται και εκφράζεται η συμπαράστασή τους.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) με οργή καταδικάζει την πολιτική δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη", η οποία ευθέως αποβλέπει να πλήξει και να φιμώσει την εφημερίδα που παλεύει αταλάντευτα για τα δίκαια των εργαζομένων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, στην οποία προστίθενται:

Οι στόχοι της δίωξης είναι ευρύτεροι και στοχεύουν στην ίδια την ελευθεροτυπία και το χτύπημα της διαφορετικής άποψης. Η νέα αυτή δίωξη της εφημερίδας μας, που είναι της ζωής και του αγώνα μας έπαλξη δεκάδες χρόνια, δε θα περάσει. Οπως πάντα, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΕΠΟΝ θα σταθούν δίπλα, υπερασπιστές του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ".

Για την κυβερνητική δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη", έντονες συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ετσι, με ανακοινώσεις τους, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Πάτρας, Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων, Πλάκας, ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιόσια) καταδικάζουν με αγανάκτηση τη δίωξη του "Ρ", με την αγωγή του Θ. Πάγκαλου με την οποία επιχειρείται η φίμωση της πολιτικής κριτικής και η οικονομική εξόντωση της εφημερίδας.

Μαζί με την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο "Ρ", ο οποίος δεν πρόκειται να καμφθεί και θα συνεχίσει - παρά τη δίωξη - να αποκαλύπτει και αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν, οι αντιστασιακοί τονίζουν πως θα είναι στο πλάι της εφημερίδας για να μην περάσει ο αντιδημοκρατικός κατήφορος φίμωσης και τρομοκράτησης του Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ