Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
Σκάνδαλο και πρόκληση

Νομοσχέδιο πολλαπλών φορολογικών απαλλαγών συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Κανένας φόρος για συγχωνεύσεις, διασπάσεις και άλλες πράξεις, τόνισε το ΚΚΕ

"Η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων του Δημοσίου που θα προέλθει από την εφαρμογή άλλων διατάξεων νόμων"! Αυτή την ωμή παραδοχή περιέχει η ακροτελεύτια διάταξη της ειδικής έκθεσης του νομοσχεδίου για τις φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων που συγχωνεύονται, το οποίο συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ύψος των απωλειών του δημοσίου από την άρση της φορολόγησης των επιχειρήσεων θα καλυφθεί από... άλλους φορολογικούς νόμους, δηλαδή αυτούς που επιβαρύνουν όλα τα υπόλοιπα μεσαία και κατώτερα στρώματα! Να σημειώσουμε πως με βάση την ίδια έκθεση, το ύψος των απωλειών δε δύναται να υπολογιστεί αφού εξαρτάται από το πόσες επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν τις διατάξεις.

Πάντως παρεμβαίνοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου, τόνισε πως "θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς σκάνδαλο και πρόκληση για τους εργαζόμενους" αφού "στο όνομα της πραγματοποίησης παραγωγικών επενδύσεων έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη νόμος στην αλυσίδα των ως τώρα νόμων παροχής φορολογικών απαλλαγών και διευκολύνσεων στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο". Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι πρόκειται για νόμο εναρμονισμένου με τις 90/434 και 90/435 οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικά για τις διατάξεις του νόμου που φοροαπαλλάσσει σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων, διασπάσεων, εισφοράς ενεργητικού και ανταλλαγής τίτλων ανάμεσα σε εταιρίες διαφορετικών κρατών - μελών της ΕΕ, ο Σταύρος Παναγιώτου κατήγγειλε πως: "Οι φοροαπαλλαγές διευρύνονται εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα". Να τονίσουμε ότι για τις πράξεις αυτές ως σήμερα ίσχυαν σειρά φορολογικές επιβαρύνσεις όπως π. χ. το χαρτόσημο, ενώ με τον συγκεκριμένο νόμο καταργούνται 17 παράγραφοι άρθρων προηγούμενων νόμων.

Επίσης όσον αφορά τις διατάξεις του, που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, είπε ότι διευκολύνονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εταιριών, ενισχύοντας τον σκληρό πυρήνα των εταιριών - χωρών της ΕΕ που επιδιώκουν τις συγχωνεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ