Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
Αντίδραση της ελληνικής πλευράς για υφαλοκρηπίδα και παραβιάσεις

Οξύνεται η αντιπαράθεση με τα τουρκικά μονοπώλια στην Κύπρο, την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο, με φόντο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τα σχέδια εκμετάλλευσής τους, τους οξυμένους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, όπου εμπλέκονται και μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ σημειώνεται έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό με τις ευλογίες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για λύση τύπου «Ανάν», η Τουρκία απέστειλε Ρηματική Διακοίνωση στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, καταθέτοντας γεωγραφικές συντεταγμένες, βασιζόμενες στη λεγόμενη «συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας» της με το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου. Συμφωνία που συνήψε το 2011 με την ψευδοκυβέρνηση των Κατεχομένων και ουσιαστικά αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στο ψευδοκράτος.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε τα εξής: «Οπως έχει τονίσει η Ελλάδα, επανειλημμένως, το κείμενο αυτό δεν έχει οιαδήποτε νομική ισχύ στη διεθνή έννομη τάξη, είναι άκυρο και άνευ περιεχομένου. Οι ενέργειες δε της Τουρκίας, καταφανώς παράνομες από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζουν να προσβάλλουν τη Διεθνή Κοινότητα, προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν την παράνομη στρατιωτική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χρονική στιγμή, μάλιστα, της εκδήλωσης των ενεργειών αυτών, σε μία περίοδο, δηλαδή, έντονης κινητικότητας και διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, προκαλεί εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Kerim Uras, είχε χτες ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Δε διέρρευσε τι συζητήθηκε, ωστόσο, η συνάντηση έγινε στον απόηχο των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε προηγούμενα ο Ελληνας ΥΕΘΑ με τον Τούρκο ομόλογό του και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντάς τους τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την κλιμακούμενη ένταση που δημιουργεί η Αγκυρα στο Αιγαίο, τόσο με αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο καταγράφοντας τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας, όσο και με «βόλτες» τουρκικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο.

Σημειωτέον, το τελευταίο τετράμηνο (1/01/14 έως 25/04/14) υπολογίζεται ότι σημειώθηκαν 512 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2013 καταγράφηκαν 176. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση πτήσεων τουρκικών ελικοπτέρων και ελικοφόρων (CN-235) πάνω από ελληνικά νησιά. Επίσης, αύξηση παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων: Φέτος τουρκικές κορβέτες εμφανίστηκαν τρεις φορές ανοιχτά του Σουνίου, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο στενό του Καφηρέα. Εξάλλου, 3/4 μία τουρκική φρεγάτα παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Αμοργού και Κίναρου. Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες νότια της Χίου να βρει τουρκικό F-16 που κατέπεσε το 1996 και οι Τούρκοι υποστήριζαν αρχικά ότι κατερρίφθη από ελληνικό μαχητικό.

Εντείνονται έτσι ανησυχίες για νέο ατύχημα ή και θερμό επεισόδιο στην προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην υπόθεση της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ, της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ