Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Πολλαπλές οι αντιλαϊκές συνέπειες από την «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ επισκέφτηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Παπαδόπουλος

Οι αντιλαϊκές επιπτώσεις της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και τα κυβερνητικά σχέδια πώλησης της ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Στον ΑΗΣ Κομοτηνής, που παράγει ρεύμα από φυσικό αέριο, εργάζονται περίπου 90 εργαζόμενοι. Το εργοστάσιο υπολειτουργεί, παράγει λιγότερο ρεύμα απ' όσο έχει δυνατότητα να παράξει, δρώντας ουσιαστικά προς όφελος των ιδιωτικών σταθμών φυσικού αερίου.

Από το φράγμα της Γρατινής, που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες λειτουργίας του ΑΗΣ, σήμερα αρδεύονται ταυτόχρονα περίπου 5.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις (απολύσεις, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, κλπ.) που θα φέρει ενδεχόμενη πώληση του ΑΗΣ σε ιδιώτη, ανησυχούν όμως και οι αγρότες, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι ο ιδιώτης θα επιβάλει χαράτσι-αντίτιμο για την άρδευση των χωραφιών τους από το φράγμα (που σημειωτέον μπορεί να αρδεύσει άλλα 15.000 στρέμματα).

Στη διάρκεια της περιοδείας, ο Μ. Παπαδόπουλος, συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση και τεμαχισμό της ΔΕΗ και στις επιπτώσεις που θα προκύψουν σε εργαζόμενους και αγρότες, συνολικά στο λαό, από την προώθηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ και την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Μ. Παπαδόπουλου
Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Μ. Παπαδόπουλου
Τόνισε ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί εντάσσονται σε μια αλυσίδα μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, τα οποία δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία αλλά εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη με ένα στρατηγικό στόχο: Την προώθηση της «απελευθέρωσης» του τομέα της ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή την ενίσχυση των κερδών ιδιωτικών ομίλων που επενδύουν στον τομέα αυτόν, σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης, των συμφερόντων των εργαζομένων και της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πηγών.

Ο Μ. Παπαδόπουλος, ανέδειξε τις ευθύνες του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΓΕΝΟΠ, που, προβάλλοντας διαχρονικά τη λογική του «μικρότερου κακού», όχι μόνο δεν εμπόδισε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά έβαλε πλάτη στην προώθηση των επιλογών της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Σημείωσε ότι σήμερα κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση με μια σειρά μέτρα που πλήττουν όλες τις πτυχές της ζωής του λαού και η απάντηση σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Το κίνημα πρέπει να επιλέξει να εναντιωθεί συνολικά στην «απελευθέρωση» της Ενέργειας, στην πολιτική της ΕΕ.

Ο αγώνας απέναντι σε αυτά τα μέτρα, τόνισε, για να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική, πρέπει να σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, να έρθει σε συνολική αντιπαράθεση με τη γραμμή της ΕΕ και των μονοπωλίων. Η λαϊκή ευημερία, πρόσθεσε, μπορεί να υπάρξει μόνο με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, με τα εργαλεία της οικονομίας και την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ