ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στην αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου

Καμία ανοχή στη συγκυβέρνηση και σε όλες τις δυνάμεις που κινούνται στις ράγες του κεφαλαίου και της ΕΕ
Καμία ανοχή στη συγκυβέρνηση και σε όλες τις δυνάμεις που κινούνται στις ράγες του κεφαλαίου και της ΕΕ
Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η συγκυβέρνηση με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, από την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό αποφασίστηκε χτες το απόγευμα στη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. Ταυτόχρονα, επιχειρώντας οι δυο τους να βάλουν φρένο στη φιλολογία για πρόωρες εκλογές, ήδη από το φθινόπωρο, εξήγγειλαν επισήμως ότι η συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αρχίσει το Φλεβάρη του 2015.

Οπως δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, «κατά τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:

1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.

2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Σημειωτέον, το να σταματήσει έστω προσώρας η προεδρολογία και εκλογολογία ήταν αίτημα που εξέφραζαν τελευταία, επιτακτικά, αστικά επιτελεία, με το επιχείρημα ότι λειτουργεί «παραλυτικά», προκαλεί «αβεβαιότητα» και προβλήματα στη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, η συγκυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το σχετικό αίτημα τη Δευτέρα, οπότε αρχίζει η Ολομέλεια της Βουλής. Προβλέπονται συζήτηση τριών ημερών και σχετική ψηφοφορία στο τέλος της τρίτης μέρας συζήτησης, λογικά αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Εκτιμάται ότι με τις κινήσεις αυτές η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ανούσια για τα λαϊκά συμφέροντα αντιπαράθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να απαντήσει στη φιλολογία για πολιτική αστάθεια που βάζει σε κινδύνους την προσπάθεια εξόδου από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου.

Σε αντιλαϊκές ράγες

Σε ό,τι αφορά τη συγκυβέρνηση, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει βουλευτής των δύο κομμάτων της που να προσανατολίζεται σε αρνητική ψήφο, ευελπιστεί να εμφανίσει ένα «αρραγές μέτωπο», με τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να τη στηρίζουν δίνοντάς της ψήφο εμπιστοσύνης, «δένοντας» έτσι ότι θα υπερψηφίσουν και τα «δύσκολα» νομοθετήματα που έρχονται το επόμενο διάστημα στη Βουλή: Νέα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα, μικρότερες συντάξεις, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περισσότερα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και άρα στην οργάνωση των αγώνων.

Διόλου τυχαία και έχοντας μετρήσει, μάλλον, τα κέρδη που θα έχουν από τις μεθοδεύσεις τους, ο Ευ. Βενιζέλος, βγαίνοντας από τη σύσκεψη με τον Αντ. Σαμαρά, έκανε δηλώσεις για «δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού»...

Στο ίδιο πλαίσιο στήριξης της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, εντάσσεται και η αυριανή «ανεπίσημη επίσκεψη», στην Αθήνα, του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα έχει συνάντηση και «γεύμα εργασίας» με τον Αντ. Σαμαρά.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σε λύση - πακέτο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρηματιών, και οι νέες σαρωτικές αναδιαρθρώσεις και απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν στο επίκεντρο των χτεσινών διαβουλεύσεων των κλιμακίων της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) με τους υπουργούς Ανάπτυξης Ν. Δένδια και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο Εργασίας για τη διευκόλυνση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων δόσεων από τις επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα αποτελέσουν ενιαίο σύνολο μαζί με τη νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια. «Δεν είναι απλά μια ρύθμιση», όπως είπε, αλλά «μια επιλογή στο πλαίσιο βοήθειας στην αγορά και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων».

Στο επίκεντρο μπαίνουν τα δάνεια και οι άλλες οφειλές για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται ότι πληρούν τα κριτήρια της «βιωσιμότητας» και για τις οποίες θα προβλέπεται «κατά περίπτωση» αντιμετώπιση. Είναι φανερό ότι η «αντιμετώπιση» του ζητήματος συνδυάζεται με τις γενικότερες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, δηλαδή τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, όλο αυτό που τόσο η συγκυβέρνηση όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζουν «σχέδιο επανεκκίνησης» και «παραγωγικής ανασυγκρότησης» της οικονομίας. Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η αντιμετώπιση της τρόικας είναι «θετική», τόσο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια όσο και για την επιδότηση επιτοκίου εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά θα συζητηθεί σε επόμενη φάση.

Στα σκαριά είναι η μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο τομέα στα επίπεδα που ισχύουν και για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η καθιέρωση γενικού μισθολογίου με βάση την αποδοτικότητα και την «αξιολόγηση» των εργαζομένων, η οποία οδηγεί σε παραπέρα συμπίεση του συνολικού κονδυλίου που καταβάλλει το Δημόσιο για τους μισθούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδιάζεται και η παραπέρα συρρίκνωση των δομών, ιδιαίτερα σε ΝΠΙΔ (για την ώρα δεν κατονομάζονται), καθώς και η κλιμάκωση του προγράμματος των απολύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ήδη σχεδιαζόμενες 5.500 απολύσεις θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2014 ή το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2015.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

ΔΗΜΑΡ
Συνέδριο με στόχο την ανάκτηση του ρόλου της στις διεργασίες

Τρεις βδομάδες μετά τη διάσπαση του κόμματος και εν μέσω του εντεινόμενου «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο φόντο τόσο της πρόσφατης διάσπασης του κόμματος με την αποχώρηση της λεγόμενης «Μεταρρυθμιστικής Τάσης», όσο και των προχτεσινών δηλώσεων του Φ. Κουβέλη, με τις οποίες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «έδειξε» ότι το κόμμα του προσανατολίζεται στην κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών και τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά σήμερα στην Αθήνα το 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή του νέου προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Σε χτεσινή κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, κατά την οποία συζητήθηκαν τα τελευταία διαδικαστικά ζητήματα ενόψει του συνεδρίου, ο πρόεδρός της, Φ. Κουβέλης, ανέφερε ότι «το κόμμα προσέρχεται σε ένα συνέδριο που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο μιας νέας πορείας».

Σε δηλώσεις του στο «tvxs», ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ανέφερε ότι στο συνέδριό της η ΔΗΜΑΡ «στοχεύει να αποσαφηνίσει την πολιτική της κατεύθυνση». Διευκρινίζοντας σε ποιο κομμάτι του αστικού πολιτικού σκηνικού θα κινείται αυτή η «πολιτική κατεύθυνση», ο Θ. Θεοχαρόπουλος επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ «συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις για την ανασύνταξη του δημοκρατικού σοσιαλισμού» και διεκδικεί «μια νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που θα περιλαμβάνει τις δυνάμεις από την δημοκρατική, ανανεωτική αριστερά, τη ριζοσπαστική αριστερά, το σοσιαλδημοκρατικό χώρο και την οικολογία».

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνεργασίας, πρώτα και κύρια με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ ή τμήμα του, η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να πλασαριστεί ως «μια δύναμη ευθύνης και αλλαγής», η οποία επιδιώκει «να παίξει καθοριστικό ρόλο» σε μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αντίστοιχη ήταν άλλωστε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Χρ. Μαχαίρα, σε άρθρο του στα «Νέα», ως προς το ρόλο που επιδιώκει να παίξει η ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο των συνολικότερων αντιλαϊκών διεργασιών για την αναμόρφωση και την «ισορροπία» του αστικού πολιτικού συστήματος: «Στο ακραία διπολικό σκηνικό που διαμορφώνεται, η ανανεωτική αριστερά και ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού όχι μόνο δεν πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν, αλλά η επιστροφή τους στο προσκήνιο αποτελεί ανάγκη για τον τόπο, την ισορροπία του πολιτικού συστήματος και την ανασύσταση του προοδευτικού τόξου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά αναμονή, οργάνωση της λαϊκής πάλης παντού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αμείωτη συνέχιση και κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του, να πάρει μαζικά μέρος στους αγώνες, με ισχυρό ΚΚΕ παντού».

ΚΚΕ
Τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται με τη σφραγίδα των μνημονίων διαρκείας

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης με "δόλωμα" κάποιες δήθεν ελαφρύνσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν με την ουσιαστική ανακούφιση του λαού, η όποια συζήτηση περί "τέλους του μνημονίου" αποδεικνύει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται με τη σφραγίδα των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ