Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σε λύση - πακέτο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρηματιών, και οι νέες σαρωτικές αναδιαρθρώσεις και απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν στο επίκεντρο των χτεσινών διαβουλεύσεων των κλιμακίων της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) με τους υπουργούς Ανάπτυξης Ν. Δένδια και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο Εργασίας για τη διευκόλυνση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων δόσεων από τις επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα αποτελέσουν ενιαίο σύνολο μαζί με τη νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια. «Δεν είναι απλά μια ρύθμιση», όπως είπε, αλλά «μια επιλογή στο πλαίσιο βοήθειας στην αγορά και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων».

Στο επίκεντρο μπαίνουν τα δάνεια και οι άλλες οφειλές για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται ότι πληρούν τα κριτήρια της «βιωσιμότητας» και για τις οποίες θα προβλέπεται «κατά περίπτωση» αντιμετώπιση. Είναι φανερό ότι η «αντιμετώπιση» του ζητήματος συνδυάζεται με τις γενικότερες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, δηλαδή τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, όλο αυτό που τόσο η συγκυβέρνηση όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζουν «σχέδιο επανεκκίνησης» και «παραγωγικής ανασυγκρότησης» της οικονομίας. Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η αντιμετώπιση της τρόικας είναι «θετική», τόσο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια όσο και για την επιδότηση επιτοκίου εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά θα συζητηθεί σε επόμενη φάση.

Στα σκαριά είναι η μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο τομέα στα επίπεδα που ισχύουν και για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η καθιέρωση γενικού μισθολογίου με βάση την αποδοτικότητα και την «αξιολόγηση» των εργαζομένων, η οποία οδηγεί σε παραπέρα συμπίεση του συνολικού κονδυλίου που καταβάλλει το Δημόσιο για τους μισθούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδιάζεται και η παραπέρα συρρίκνωση των δομών, ιδιαίτερα σε ΝΠΙΔ (για την ώρα δεν κατονομάζονται), καθώς και η κλιμάκωση του προγράμματος των απολύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ήδη σχεδιαζόμενες 5.500 απολύσεις θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2014 ή το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2015.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ