ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αποπροσανατολιστικές διαμάχες

Απ. Κακλαμάνης: "Τρικυμία εν ποτηρίω" οι εσωκομματικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ

Οι αυξομειώσεις στην ένταση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο κυβερνών κόμμα, που συνοδεύονται από "αλλαγές" στην τακτική και τους τόνους των αντιμαχόμενων ομάδων, αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου.

Η εσωκομματική διαμάχη όπως έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα επεκτείνεται μόνο σε θέματα διανομής της εξουσίας, κατοχύρωσης "θέσεων" και κατανομής ρόλων, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική, η οποία "θίγεται" μόνο στο βαθμό που χρησιμοποιείται στις εσωκομματικές κόντρες.

Με το δεδομένο ότι η διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, είναι φανερό ότι ο "αγώνας των ομάδων" θα χρησιμοποιηθεί κατ' εξοχήν ως μέθοδος αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων από την αντιλαϊκή ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Στα πλαίσια αυτά το Σαββατοκύριακο, παρά την ένταση που σημειώθηκε στο συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, η εσωκομματική αντιπαράθεση περιήλθε σε φάση ύφεσης, άγνωστης όμως διάρκειας. Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλαν οι δηλώσεις των προσκείμενων στον Α. Τσοχατζόπουλο,οι οποίοι επιχείρησαν έναν τακτικό ελιγμό, ρίχνοντας τους τόνους, προκειμένου να ελαφρύνουν την πίεση που τους ασκείται για "υπονόμευση της κυβέρνησης". Ο ίδιος ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "είμαστε υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να πετύχει αυτή η κυβέρνηση", ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο για την αντιπροεδρία του κόμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Δασκαλάκης,ο οποίος έκανε λόγο για "ομόφωνη πολιτική συμφωνία για εξάντληση της τετραετίας και για εκλογική νίκη με τον Κ. Σημίτη".

Στην κατεύθυνση της "εκτόνωσης της έντασης" και προσδιορισμού των "νέων ρόλων" κινείται το δίδυμο Κ. Λαλιώτη - Κ. Σκανδαλίδη.Ο τελευταίος σε χτεσινή συνέντευξή του στα "Νέα" κάλεσε "να καταθέσουν τα όπλα οι "στρατοί", στο βωμό της ενότητας και της συνέχειας και της προοπτικής του χώρου, αλλιώς θα τους αφοπλίσει η ίδια η βάση της μεγάλης και ενιαίας δημοκρατικής παράταξης". Ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα αναλάβει ο ίδιος "ειρηνευτικές πρωτοβουλίες", ερχόμενος σε επαφή με όλα τα κορυφαία στελέχη. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος ζήτησε να εξαλειφθεί κάθε ίχνος γκρίνιας, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ Κ. Παπούλιας,σε συνέντευξή του στο "Εθνος", δήλωσε ότι "τα αποτελέσματα των προσπαθειών του κ. Σημίτη είναι δυνατό να τον αναδείξει σε πρωταγωνιστή ενότητας. Είναι ένας δύσκολος ρόλος και ιστορικά επιβαρυμένος".

Στην εσωκομματική διαμάχη προστέθηκαν οι δηλώσεις του Τ. Χυτήρη,ο οποίος αποδοκίμασε εμμέσως πλην σαφώς τη χρησιμοποίηση του ονόματος του Α. Παπανδρέου από τον Α. Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι αν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να πει τη δική του σκέψη πάνω στα δρώμενα, τότε μπορεί να βρει τον τρόπο να το κάνει. Ανάλογη υπήρξε και η στάση του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος προέτρεψε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην αναμειγνύουν τον Α. Παπανδρέου στα εσωτερικά του κόμματος, ενώ χαρακτήρισε τις εσωκομματικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ ως "τρικυμία εν ποτηρίω".

Στις αιτιάσεις αυτές απάντησε χτες ο Γ. Δασκαλάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ, είπε ότι "εάν δεχτούμε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λάθος, αυτοί (σ.σ. εννοώντας τους Τηλ. Χυτήρη και Γ. Παπανδρέου) υπέπεσαν στο ίδιο λάθος, γιατί επιθυμούν να εκφράσουν την άποψη του προέδρου και δε μας δήλωσαν ότι είναι εξουσιοδοτημένοι για κάτι τέτοιο". Περνώντας στην αντεπίθεση κατηγόρησε πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για "αντιλήψεις ενός πολιτικού νεοπλουτισμού".

Από την πλευρά του ο Γ. Κατσιμπάρδης,με δηλώσεις του στον "9,84", τάχθηκε υπέρ της παράλληλης λειτουργίας κυβέρνησης - κόμματος, αλλά με κοινή πορεία.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δε θέλει τώρα εξεταστική επιτροπή

Συνεχίζει την ανεύθυνη στάση, για την πτώση του ελικοπτέρου στα Ιμια

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται τελικά να προωθήσει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα γεγονότα της Ιμια, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός της. Την απόφαση αυτή πήρε χτες το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και η επίσημη αιτιολογία της απόφασης είναι - όπως δήλωσε ο Β. Μαγγίνας - ότι επειδή η κρίση με την Τουρκία συνεχίζεται "λόγοι εθνικής υπευθυνότητας" επιβάλλουν τη μη συγκρότησή της.

Το χτεσινό Πολιτικό Συμβούλιο προχώρησε και σε αλλαγή της θέσης του κόμματος για το θέμα της παραπομπής του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενώ πριν από μία βδομάδα η θέση της ΝΔ ήταν ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να προσφύγουμε στη Χάγη, χτες ο Β. Μαγγίνας δήλωσε ότι εάν η Τουρκία προσφύγει στη Χάγη "τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτή τη διαδικασία γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας". Η νέα αυτή θέση προσεγγίζει περισσότερο την κυβερνητική θέση και είναι ανάλογη με αυτήν που εξέφρασε πρόσφατα και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την υπόθεση της πτώσης του ελληνικού ελικοπτέρου στην Ιμια, η ΝΔ επιμένει στην ανεύθυνη τακτική που ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ και έτσι χτες συνέχισε να μιλάει για "εκστρατεία συγκάλυψης της αλήθειας" χωρίς όμως να προσθέτει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της.

Η υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου ήταν αφορμή για την έκφραση διαφορετικών θέσεων από διάφορα στελέχη του κόμματος. Ετσι η Ντ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της κράτησε αποστάσεις από τη θέση της "συγκάλυψης της αλήθειας" λέγοντας ότι "έγινε ένα πόρισμα από το ΓΕΝ και δεν έχω κανένα στοιχείο για να το αμφισβητήσω". Πάντως στελέχη προσκείμενα στον Μ. Εβερτ επιρρίπτουν ευθύνες για την έκδοση της πρόωρης και ανεύθυνης ανακοίνωσης για την πτώση του ελικοπτέρου στον αντιπρόεδρο του κόμματος Γ. Βαρβιτσιώτη ο οποίος επέμενε ότι υπήρχαν σχετικά στοιχεία, κάτι όμως που το περιβάλλον του αντιπροέδρου διαψεύδει.

  • Ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα γίνει στο Τορίνο στις 29 Μάρτη, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Στ. Δήμας, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό μέσα στον Φλεβάρη, συζήτηση στη Βουλή για τις σχέσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Περιμένουμε

"Με πήρε τηλέφωνο ο Κολοζώφ από το ΚΚΕ και μου είπε να θέσουμε το ζήτημα στο ΝΑΤΟ! Μου φαίνεται ότι θα χάσω και αυτά τα λίγα μαλλιά που έχω...", γράφουν τα χτεσινά "Νέα", αναδημοσιεύοντας από την προχτεσινή "Απογευματινή", την παραπροχτεσινή κακότεχνη προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, να ψελίσει κάποια λόγια έναντι της στοιχειοθετημένης κριτικής του ΚΚΕ στην κυβερνητική πολιτική, σχετικά με την πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο.

Και επειδή σε κανένα τηλεφώνημα ο Ορ. Κολοζώφ δεν πρότεινε τίποτε στον υπουργό, αλλά ό,τι είχε να πει, τα είπε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παρουσία και του Θ. Πάγκαλου, προτείνουμε στον τελευταίο, να συμφωνήσει με την πρόταση του ΚΚΕ και να αρθεί το απόρρητο της συνεδρίασης ή - τουλάχιστον - να συμφωνήσει για να δοθεί στη δημοσιότητα η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ. Η μήπως δε συμφωνεί; Και αν δε συμφωνεί, να υποθέσουμε ότι έχει δυο λόγους, γι' αυτό; Πρώτον, επειδή θα αποκαλυφθεί ότι λέει ψέματα και δεύτερον, επειδή θα μάθουν οι εργαζόμενοι γιατί η κυβέρνηση δεν προσέφυγε από την πρώτη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε άλλα διεθνή όργανα ή και στο ΝΑΤΟ; Περιμένουμε την απάντηση...

2Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ν. ΠΑΣΟΚ
Χωρίς εκπλήξεις η σύγκρουση φατριών

Τελικά δεν έγινε η έκπληξη στο 2ο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, και η νέα γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, θα είναι η προσκείμενη στον Α. ΤσοχατζόπουλοΤ. Αντωνίου,και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία (27 από τα 51 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου). Ακολούθησαν οι λεγόμενοι προεδρικοί με επικεφαλής τονΔ. Νικολάου με 14 έδρες, οι προσκείμενοι στον Γερ. Αρσένη υπό τον Β. Οικονόμου με 6 έδρες και οι λεγόμενοι "εκσυγχρονιστές" υπό τονΓ. Σακελίων,με 4 έδρες.

Οι διαδικασίες του Συνεδρίου (οι οποίες αμφισβητήθηκαν έντονα από τους λεγόμενους "εκσυγχρονιστές") αναλώθηκαν στους "διαδρόμους" και τα "πάρε δώσε", για το ποια ομάδα τελικά θα επικρατήσει, δείχνοντας τελικά και ποια είναι η φυσιογνωμία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Μακριά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, στη μόρφωση, τη δουλιά, τον πολιτισμό, αφού το πιο "καυτό" θέμα των επίσημων διαδικασιών του συνεδρίου ήταν το αν τα μέλη της ηγεσίας της οργάνωσης θα μπορούν να είναι και στελέχη σε κρατικές επιχειρήσεις. Τελικά ύστερα από δύο αλληλοαναιρούμενες ψηφοφορίες οι ψήφος των συνέδρων ήταν θετική.

ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ
Συνεχίστηκε η ανεύθυνη αντιπαράθεση

Συνεχίστηκε και χτες ο δικομματικός καβγάς για το θέμα της πτώσης του ελικοπτέρου στην Ιμια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραγνωρίζοντας την ανευθυνότητα της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε με τους χειρισμός και στο θέμα της πτώσης του ελικοπτέρου, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "δε στάθηκε στη θέση της". Από την πλευρά της η Πολιτική Ανοιξη με ανακοίνωσή της ζητάει να βγει γρήγορα το τελικό πόρισμα και να είναι "αδιαμφισβήτητο".

Οπως ανακοίνωσε χτες το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η δήλωση του ναυάρχου Στάγκα ότι "το πόρισμα της επιτροπής διερευνήσεως θα βγάλει το τελικό αποτέλεσμα των αιτιών πτώσης", αναφερόταν σε διαπίστωση αιτιών τεχνικών ή ανθρώπινου παράγοντα και όχι στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τις διατρήσεις στο ελικόπτερο, την οποία τη θεωρεί τελική.

Συνέχεια των προκλήσεων

Το κλίμα της έντασης στο Αιγαίο συντηρεί η Αγκυρα, υπογραμμίζοντας την παρουσία της σε περιοχές του πελάγους τις οποίες θεωρεί αμφισβητούμενες.

Την περασμένη βδομάδα, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, παρενόχλησαν κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς ελληνικό ελικόπτερο το οποίο πέταγε σε ελληνικό εναέριο χώρο και μετέφερε τραυματία από την Κάλυμνο στη Ρόδο.

Ανάλογη παρενόχληση δέχτηκε στο Βόρειο Αιγαίο, ελληνικό αλιευτικό από τουρκικό περιπολικό πλοίο.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η τακτική αυτή της Αγκυρας, είναι αναμενόμενη και αποσκοπεί στο να παγιώσει καθεστώς αμφισβήτησης σε περιοχές του Αιγαίου, γεγονός που η τουρκική διπλωματία θα επιχειρήσει να το εξαργυρώσει στο τραπέζι του διαλόγου, προς τον οποίο οδηγεί με τη συμπαράσταση των ΗΠΑ και της ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ