Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αποπροσανατολιστικές διαμάχες

Απ. Κακλαμάνης: "Τρικυμία εν ποτηρίω" οι εσωκομματικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ

Οι αυξομειώσεις στην ένταση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο κυβερνών κόμμα, που συνοδεύονται από "αλλαγές" στην τακτική και τους τόνους των αντιμαχόμενων ομάδων, αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου.

Η εσωκομματική διαμάχη όπως έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα επεκτείνεται μόνο σε θέματα διανομής της εξουσίας, κατοχύρωσης "θέσεων" και κατανομής ρόλων, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική, η οποία "θίγεται" μόνο στο βαθμό που χρησιμοποιείται στις εσωκομματικές κόντρες.

Με το δεδομένο ότι η διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, είναι φανερό ότι ο "αγώνας των ομάδων" θα χρησιμοποιηθεί κατ' εξοχήν ως μέθοδος αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων από την αντιλαϊκή ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Στα πλαίσια αυτά το Σαββατοκύριακο, παρά την ένταση που σημειώθηκε στο συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, η εσωκομματική αντιπαράθεση περιήλθε σε φάση ύφεσης, άγνωστης όμως διάρκειας. Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλαν οι δηλώσεις των προσκείμενων στον Α. Τσοχατζόπουλο,οι οποίοι επιχείρησαν έναν τακτικό ελιγμό, ρίχνοντας τους τόνους, προκειμένου να ελαφρύνουν την πίεση που τους ασκείται για "υπονόμευση της κυβέρνησης". Ο ίδιος ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "είμαστε υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να πετύχει αυτή η κυβέρνηση", ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο για την αντιπροεδρία του κόμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Δασκαλάκης,ο οποίος έκανε λόγο για "ομόφωνη πολιτική συμφωνία για εξάντληση της τετραετίας και για εκλογική νίκη με τον Κ. Σημίτη".

Στην κατεύθυνση της "εκτόνωσης της έντασης" και προσδιορισμού των "νέων ρόλων" κινείται το δίδυμο Κ. Λαλιώτη - Κ. Σκανδαλίδη.Ο τελευταίος σε χτεσινή συνέντευξή του στα "Νέα" κάλεσε "να καταθέσουν τα όπλα οι "στρατοί", στο βωμό της ενότητας και της συνέχειας και της προοπτικής του χώρου, αλλιώς θα τους αφοπλίσει η ίδια η βάση της μεγάλης και ενιαίας δημοκρατικής παράταξης". Ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα αναλάβει ο ίδιος "ειρηνευτικές πρωτοβουλίες", ερχόμενος σε επαφή με όλα τα κορυφαία στελέχη. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος ζήτησε να εξαλειφθεί κάθε ίχνος γκρίνιας, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ Κ. Παπούλιας,σε συνέντευξή του στο "Εθνος", δήλωσε ότι "τα αποτελέσματα των προσπαθειών του κ. Σημίτη είναι δυνατό να τον αναδείξει σε πρωταγωνιστή ενότητας. Είναι ένας δύσκολος ρόλος και ιστορικά επιβαρυμένος".

Στην εσωκομματική διαμάχη προστέθηκαν οι δηλώσεις του Τ. Χυτήρη,ο οποίος αποδοκίμασε εμμέσως πλην σαφώς τη χρησιμοποίηση του ονόματος του Α. Παπανδρέου από τον Α. Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι αν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να πει τη δική του σκέψη πάνω στα δρώμενα, τότε μπορεί να βρει τον τρόπο να το κάνει. Ανάλογη υπήρξε και η στάση του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος προέτρεψε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην αναμειγνύουν τον Α. Παπανδρέου στα εσωτερικά του κόμματος, ενώ χαρακτήρισε τις εσωκομματικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ ως "τρικυμία εν ποτηρίω".

Στις αιτιάσεις αυτές απάντησε χτες ο Γ. Δασκαλάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ, είπε ότι "εάν δεχτούμε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λάθος, αυτοί (σ.σ. εννοώντας τους Τηλ. Χυτήρη και Γ. Παπανδρέου) υπέπεσαν στο ίδιο λάθος, γιατί επιθυμούν να εκφράσουν την άποψη του προέδρου και δε μας δήλωσαν ότι είναι εξουσιοδοτημένοι για κάτι τέτοιο". Περνώντας στην αντεπίθεση κατηγόρησε πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για "αντιλήψεις ενός πολιτικού νεοπλουτισμού".

Από την πλευρά του ο Γ. Κατσιμπάρδης,με δηλώσεις του στον "9,84", τάχθηκε υπέρ της παράλληλης λειτουργίας κυβέρνησης - κόμματος, αλλά με κοινή πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ