ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Η κρίση βολεύει για σαρωτικές ανατροπές

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η επίθεση στους εργαζόμενους και στο λαό δεν έχει ημερομηνία λήξης

Τώρα είναι η ώρα οι εργατοϋπάλληλοι να κάνουν το βήμα με το ΠΑΜΕ. Κάθε λεπτό που χάνεται είναι χρόνος κερδισμένος για το μαύρο αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - ΝΔ - ΕΕ - πλουτοκρατίας
Τώρα είναι η ώρα οι εργατοϋπάλληλοι να κάνουν το βήμα με το ΠΑΜΕ. Κάθε λεπτό που χάνεται είναι χρόνος κερδισμένος για το μαύρο αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - ΝΔ - ΕΕ - πλουτοκρατίας
«Η παγκόσμια κρίση πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές» από τις κυβερνήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Λονδίνο, κάνοντας φανερό ότι η καπιταλιστική κρίση αξιοποιείται από το σύνολο των αστικών κυβερνήσεων για την πλήρη ανατροπή των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του σε εκδήλωση στη βρετανική πρωτεύουσα με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση. Ενας στρατηγικός ρόλος της κυβέρνησης», απέδειξε περίτρανα ότι η αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης στις κατακτήσεις των εργαζομένων είναι η πλήρης εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων και πολιτικών που έρχονται να αξιοποιήσουν την καπιταλιστική κρίση για να μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και να διασφαλίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας», τόνισε ο πρωθυπουργός επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά και να επιβάλει όλα τα «επιπλέον μέτρα» που έχει στο αντιδραστικό της οπλοστάσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, λίγο αργότερα, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους και μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκ. Μπράουν και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μίλιμπαντ, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα πάρει πρόσθετα μέτρα πριν την αξιολόγηση από την ΕΕ στις 15 Μαρτίου, τόνισε: «Θα αξιολογήσουμε αν και πόσα μέτρα χρειάζονται».

Στην ομιλία του επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση «παίρνει και θα πάρει δύσκολα μέτρα» και ισχυρίστηκε ότι «οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια», επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις που κατασκευάζουν τα διάφορα κέντρα της άρχουσας τάξης.

«Παίζει» με το ΔΝΤ

Πολλά ερωτηματικά που έρχονται να συντηρήσουν το κλίμα τρομοκράτησης του λαού, δημιούργησε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη και αντιμετώπιζε αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων της, η λύση θα ήταν το ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αυτή η τοποθέτηση, μια μέρα μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ρόιτερ ότι «δεν μπορεί κανείς να απορρίψει την ιδέα του ΔΝΤ. Την παρούσα στιγμή την απορρίπτουμε γιατί είναι εκτός κανόνων της Ευρωζώνης, αλλά προφανώς είναι μια πιθανότητα η οποία υπάρχει», δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παίξει στο παιχνίδι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ - ΔΝΤ προκειμένου να αποπροσανατολίσει το λαό για να επιβάλει τα αντιδραστικά της μέτρα.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η «πολιτική στήριξη» των Ευρωπαίων εταίρων δεν «έχει στόχο μόνο να σπάσει την κερδοσκοπία των αγορών» αλλά έχει την «έννοια ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει και οικονομική στήριξη».

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παίζοντας με την «πολιτική στήριξη» και τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να συνδυαστεί με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σαθρό δίλημμα είτε επιλέγουμε την «ευρωζώνη» είτε το ΔΝΤ προσπαθεί να κρύψει ότι τα μέτρα εναντίον των εργαζομένων θα είναι τα ίδια.

Φοβούνται το λαό

Μάλιστα ο πρωθυπουργός δε δίστασε να χρησιμοποιήσει σ' αυτό το παιχνίδι και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι «αυτό είναι και ένα μήνυμα διεθνώς πως από την μια η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί έως ότου να πετύχει τον στόχο της, από την άλλη, όμως, υπάρχει και η κοινωνική συνοχή».

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, όπως είπε ο πρωθυπουργός «έγινε επισκόπηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της στο θέμα αυτό», δηλαδή την ενίσχυση της συμμετοχής της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Συζητήθηκε επίσης και η πορεία του Κυπριακού και όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου «επισημάνθηκε ότι δεν έχει εκδηλωθεί βούληση εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων».

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Στον Καιάδα ο 14ος μισθός

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της κατάργησής του άφησε και χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών

Ορθάνοιχτο άφησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο 14ος μισθός. Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Α. Τσίπρα, απέφυγε να πει ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο. Αρκέστηκε στις γνωστές τρομοκρατικές κορόνες της κυβέρνησης ότι η χώρα «χρωστάει 300 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να ζει με δανεικά».

Την αντιλαϊκή επέλαση ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων που έχουν απομείνει, ο υπουργός την χαρακτήρισε «κοινωνική ευθύνη για να μπορέσουμε η χώρα να μην πάει στον τοίχο». Η μόνη έμμεση αναφορά στις περικοπές στο Δημόσιο ήταν η αποστροφή του ότι από τα 10 δισ. ευρώ που θα μειωθεί φέτος το έλλειμμα, το κομμάτι που αναλογεί στην εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο είναι λιγότερο από το 10%, κάτω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι υπάρχουν παθογένειες στο δημόσιο τομέα, οι οποίες δεν οφείλονται στις διαχρονικές πολιτικές των κυβερνήσεων, που υποτάσσουν το Δημόσιο στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά έχουν να κάνουν με αποδοχές «οι οποίες είναι εντελώς άνισες μεταξύ υπαλλήλων και εξελίσσονται με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές υπηρεσίες που προσφέρει ο δημόσιος τομέας στους Ελληνες πολίτες».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η άγρια επίθεση κατά των λαϊκών κατακτήσεων γίνεται για να προστατευθεί η ελληνική οικονομία και η εθνική κυριαρχία και για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι. Δεν παρέλειψε, τέλος, να επικαλεστεί τις κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις, για να ισχυριστεί ότι «ο απλός πολίτης» στηρίζει την κυβέρνηση και «δέχεται να κάνει θυσίες». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από ό,τι είχε πριν από τρεις μήνες όταν κέρδισε τις εκλογές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οργή και λάσπη σε όσους αντιστέκονται

Ευθεία επίθεση εναντίον όσων αντιστέκονται στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, εξαπέλυσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Εκφράζοντας την αγωνία της αστικής τάξης να μην ξεσπάσουν γενικευμένες κινητοποιήσεις, επιτέθηκε στα πολιτικά κόμματα που αντιδρούν στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την επιβολή νέων μέτρων, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι «όσοι σήμερα ή δεν καταλαβαίνουν, ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και δεν στηρίζουν κάποιες καταστάσεις, μάλλον έχουν ζήτημα επαφής με την κοινωνία».

Για να στηρίξει την προκλητική του τοποθέτηση ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της κοινωνίας» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «εθνικά υποχρεωμένη» να κερδίσει την «πολυμέτωπη και δύσκολη μάχη για την ανάταξη της οικονομίας», δηλαδή τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο Γ. Πεταλωτής, εντελώς υποκριτικά, ανέφερε ότι «η απεργία είναι δικαίωμα», αλλά με αφορμή την απεργία των τελωνειακών, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί συνολικά στους εργαζομένους, αναφέροντας ότι «από εκεί και πέρα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάμε, θα πρέπει να συναισθανθούμε όλοι τις ευθύνες μας». Δε δίστασε μάλιστα να απαιτήσει «οι επαγγελματικές ομάδες να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να είναι πιο πρόθυμοι σε αυτές τις θυσίες(!)», ειδικά πρόσθεσε «αυτοί έχουν μια αμοιβή πιο προνομιακή από κάποιους άλλους», αναπαράγοντας την προπαγάνδα των «ρετιρέ».

Ο Γ. Πεταλωτής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του 14ου μισθού, σημειώνοντας με έμφαση ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία απόφαση».

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, ακόμα και μέσα στην επόμενη βδομάδα «αν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και εφόσον είναι απόλυτα τεκμηριωμένη η πρόταση για τη σύσταση, δεν υπάρχει λόγος να μην κατατεθεί».

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να οξύνει τους τόνους της «κούφιας» δικομματικής κοκορομαχίας, ο Γ. Πεταλωτής ομολόγησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ταυτόσημη με αυτήν της ΝΔ. Εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ για τα μέτρα που κατέθεσε για την «ανάπτυξη», δηλώνοντας ότι «αντί να ζητήσει συγγνώμη, βγαίνει να δείχνει τον δρόμο στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είδαμε να καταθέτει και προτάσεις, που ήδη αποτελούν προτάσεις της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ