Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Η κρίση βολεύει για σαρωτικές ανατροπές

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η επίθεση στους εργαζόμενους και στο λαό δεν έχει ημερομηνία λήξης

Τώρα είναι η ώρα οι εργατοϋπάλληλοι να κάνουν το βήμα με το ΠΑΜΕ. Κάθε λεπτό που χάνεται είναι χρόνος κερδισμένος για το μαύρο αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - ΝΔ - ΕΕ - πλουτοκρατίας
Τώρα είναι η ώρα οι εργατοϋπάλληλοι να κάνουν το βήμα με το ΠΑΜΕ. Κάθε λεπτό που χάνεται είναι χρόνος κερδισμένος για το μαύρο αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - ΝΔ - ΕΕ - πλουτοκρατίας
«Η παγκόσμια κρίση πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές» από τις κυβερνήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Λονδίνο, κάνοντας φανερό ότι η καπιταλιστική κρίση αξιοποιείται από το σύνολο των αστικών κυβερνήσεων για την πλήρη ανατροπή των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του σε εκδήλωση στη βρετανική πρωτεύουσα με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση. Ενας στρατηγικός ρόλος της κυβέρνησης», απέδειξε περίτρανα ότι η αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης στις κατακτήσεις των εργαζομένων είναι η πλήρης εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων και πολιτικών που έρχονται να αξιοποιήσουν την καπιταλιστική κρίση για να μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και να διασφαλίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας», τόνισε ο πρωθυπουργός επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά και να επιβάλει όλα τα «επιπλέον μέτρα» που έχει στο αντιδραστικό της οπλοστάσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, λίγο αργότερα, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους και μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκ. Μπράουν και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μίλιμπαντ, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα πάρει πρόσθετα μέτρα πριν την αξιολόγηση από την ΕΕ στις 15 Μαρτίου, τόνισε: «Θα αξιολογήσουμε αν και πόσα μέτρα χρειάζονται».

Στην ομιλία του επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση «παίρνει και θα πάρει δύσκολα μέτρα» και ισχυρίστηκε ότι «οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια», επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις που κατασκευάζουν τα διάφορα κέντρα της άρχουσας τάξης.

«Παίζει» με το ΔΝΤ

Πολλά ερωτηματικά που έρχονται να συντηρήσουν το κλίμα τρομοκράτησης του λαού, δημιούργησε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη και αντιμετώπιζε αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων της, η λύση θα ήταν το ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αυτή η τοποθέτηση, μια μέρα μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ρόιτερ ότι «δεν μπορεί κανείς να απορρίψει την ιδέα του ΔΝΤ. Την παρούσα στιγμή την απορρίπτουμε γιατί είναι εκτός κανόνων της Ευρωζώνης, αλλά προφανώς είναι μια πιθανότητα η οποία υπάρχει», δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παίξει στο παιχνίδι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ - ΔΝΤ προκειμένου να αποπροσανατολίσει το λαό για να επιβάλει τα αντιδραστικά της μέτρα.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η «πολιτική στήριξη» των Ευρωπαίων εταίρων δεν «έχει στόχο μόνο να σπάσει την κερδοσκοπία των αγορών» αλλά έχει την «έννοια ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει και οικονομική στήριξη».

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παίζοντας με την «πολιτική στήριξη» και τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να συνδυαστεί με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σαθρό δίλημμα είτε επιλέγουμε την «ευρωζώνη» είτε το ΔΝΤ προσπαθεί να κρύψει ότι τα μέτρα εναντίον των εργαζομένων θα είναι τα ίδια.

Φοβούνται το λαό

Μάλιστα ο πρωθυπουργός δε δίστασε να χρησιμοποιήσει σ' αυτό το παιχνίδι και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι «αυτό είναι και ένα μήνυμα διεθνώς πως από την μια η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί έως ότου να πετύχει τον στόχο της, από την άλλη, όμως, υπάρχει και η κοινωνική συνοχή».

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, όπως είπε ο πρωθυπουργός «έγινε επισκόπηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της στο θέμα αυτό», δηλαδή την ενίσχυση της συμμετοχής της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Συζητήθηκε επίσης και η πορεία του Κυπριακού και όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου «επισημάνθηκε ότι δεν έχει εκδηλωθεί βούληση εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ