ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ «ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»
Στο στόχαστρο τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε την ανατροπή των εργατικών δικαιωμάτων στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης - Η στρατηγική της Λισαβόνας «υπαγορεύει ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη»

Η ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Ασφαλιστικό και στο Εργασιακό είναι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ, στο πλαίσιο της υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων» που προβλέπει η Στρατηγική της Λισαβόνας.

Αυτό προκύπτει περίτρανα από τη χτεσινοβραδινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στο «Εκόνομιστ», με την οποία προσδιόρισε με σαφήνεια ποιοι είναι οι «στόχοι» και το περιεχόμενο του (ταξικού) «πολέμου» στον οποίο αναφέρθηκε προχτές.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε επίσημα μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης την κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, φροντίζοντας ωστόσο να χρησιμοποιήσει «κομψές» εκφράσεις για να αποφύγει κοινωνικές αντιδράσεις και να εφησυχάσει τους εργαζόμενους.

Επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο πρωταγωνιστής της κυβερνητικής επιχείρησης κατεδάφισης των εργατικών δικαιωμάτων ο Κ. Καραμανλής παραδέχτηκε ότι «αναζητούμε τις ρυθμίσεις σε ορισμένες πτυχές των εργασιακών σχέσεων, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, οι οποίες θα ενισχύσουν την απασχόληση, τους ίδιους τους εργαζόμενους, και εν τέλει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά». Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο Ασφαλιστικό, αφήνοντας να φανεί ότι εκτιμά τη «βοήθεια» του προέδρου της ΓΣΕΕ: «Υποστηρίξαμε την έναρξη διαλόγου μακράς πνοής, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όλων των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να σχεδιαστεί, σε κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης, η αντιμετώπιση, κατά τα επόμενα χρόνια, των προβλημάτων που αφορούν το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος».

Ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να συνδέσει την αντιλαϊκή έφοδο με τη Στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία, όπως είπε, «υπαγορεύει στα κράτη-μέλη της Ενωσης ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων, που σηματοδοτεί μια Ευρώπη πιο ανταγωνιστική». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, «η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο μπροστά της. Το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων», επαναλαμβάνοντας το γνωστό στερεότυπο του ευρωμονόδρομου.

Επιδεικνύοντας τη βούλησή του για την απελευθέρωση του ωραρίου, παρά το γεγονός ότι συναντούν την καθολική σχεδόν αντίδραση των φορέων του χώρου, είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα «στη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για το εμπόριο του αύριο. Ορων και προϋποθέσεων που ωφελούν τον εργαζόμενο (δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης), τον καταναλωτή (ενισχύοντας τον ανταγωνισμό), αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο».

Προσδιορίζοντας το στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης σημείωσε πως «εργαζόμαστε για τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, για την αναγέννηση της επιχειρηματικότητας των Ελλήνων και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων».

Στην κατεύθυνση αυτή παρουσίασε τον πλούσιο, ομολογουμένως, απολογισμό της κυβέρνησης, που στην κυριολεξία τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, «που μειώνει, μέσα στην τριετία, έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις», στον αναπτυξιακό νόμο, «που χρηματοδοτεί έως και το 55% των επενδύσεων που πραγματοποιούν παλιές και νέες επιχειρήσεις», σημειώνοντας ότι μέσα στις δέκα πρώτες μέρες από την έναρξη της εφαρμογής του, υποβλήθηκαν 30 επενδυτικά σχέδια, συνολικής αξίας 80 εκατ. ευρώ.

Προανήγγειλε ακόμα ότι τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, «γεγονός που μπορεί, όπως είπε, να κινητοποιήσει μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια», στην πραγματικότητα να εκχωρηθούν όλα τα δημόσια έργα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί άμεσα την απελευθέρωση των αγορών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, μια νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων, μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων, νέο σύστημα για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για τις προμήθειες του ΕΣΥ, κ.ά.

Ακριβώς επειδή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ο πρωθυπουργός δεν είχε τίποτα καλό να πει, αφ' ενός μοίρασε αφειδώς λόγια παρηγοριάς και εξαπάτησης, ενώ προσπάθησε να πείσει ότι η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα είναι «προς το καλό τους»!

Παίρνοντας το κατάλληλο ύφος διαβεβαίωσε ότι «ξέρει» πώς αισθάνονται οι οικονομικά ασθενέστεροι - «ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες σημαντικά τμήματα του πληθυσμού: Οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες», είπε - αλλά επιχείρησε να πείσει ότι τα προβλήματα θα λυθούν με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση: «Δεν αλλάζουν, όμως, τα πράγματα με τη συντήρηση του χτες. Προχωρούμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που άλλες ευρωπαϊκές χώρες τόλμησαν» είπε, για να ισχυριστεί ότι αυτές οι αλλαγές «ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, δίνουν δουλιά και εισόδημα, σιγουριά και αισιοδοξία σε όλους»! Ακόμα, έτσι «θα κτυπηθεί η ακρίβεια και θα μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια»!

...Και εναγκαλισμός με Ουάσιγκτον

Αίσθηση προκάλεσε ταυτόχρονα η αναφορά που έκανε ο Κ. Καραμανλής στις σχέσεις της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για ασφυκτικό εναγκαλισμό της κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον. «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις πάντοτε φιλικές σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη διαρκή αναβάθμιση της πολύπλευρης συνεργασίας μας», τόνισε αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι θέσεις της κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό...

Ο ταξικός «πόλεμος» της ΝΔ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ «βρίσκονται σε πόλεμο». Μόνο που ο πόλεμος αυτός δεν έχει ως αντίπαλο τα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό ακριβώς κρύβεται πίσω από τη γενικόλογη και παραπλανητική φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο «με τα καθημερινά προβλήματα».

* * *

Ο Κ. Καραμανλής έχει κηρύξει τον πόλεμο με τα αποκαλούμενα «προβλήματα της καθημερινότητας» από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Ενα χρόνο μετά είναι γνωστό στους πάντες ποιοι είναι τα μεγάλα θύματα της πολεμικής αναμέτρησης: οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία. Ο πόλεμος της κυβέρνησης της ΝΔ έχει προσδιορισμένους με ακρίβεια «στόχους» και «μέτωπα»: εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση του 8ωρου, η ανατροπή ασφαλιστικών κεκτημένων, οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας... Η κυβέρνηση έχει να επιδείξει μια σειρά «επιτεύγματα»: νέα άγρια λιτότητα, αχαλίνωτη ακρίβεια, «αθεράπευτη» ανεργία, άπλωμα της φτώχειας... Διόλου τυχαίο ότι η γαλάζια διακυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα φιλολαϊκό - φιλεργατικό μέτρο.

Αντίθετα, όπως καυχήθηκε πρόσφατα ενώπιον των μεγαλοξενοδόχων (ΣΕΤΕ) ο Κ. Καραμανλής: «Ουδέποτε στο παρελθόν, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δρομολογήθηκαν τόσο πολλά, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας του Ελληνα και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων». Και δυστυχώς, ο πρωθυπουργός δε δημαγωγούσε, όπως το συνηθίζει απέναντι στα λαϊκά στρώματα, αλλά έλεγε την αλήθεια. Μεταξύ των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας, ο ίδιος ανέφερε το φορολογικό νόμο με τη σκανδαλώδη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, τον αναπτυξιακό νόμο με χρηματοδότηση μέχρι και το 55% της «επένδυσης» με κρατικό χρήμα κ.ο.κ.

* * *

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η διαπίστωση του Κ. Καραμανλή ότι η κυβέρνηση «είναι σε πόλεμο και θα τον κερδίσουμε» μόνο ως απειλή για ολομέτωπη αναμέτρηση με τα συμφέροντα των εργαζομένων πρέπει να εκληφθεί...


Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ