ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κυβερνητικός εκβιασμός με τα επιδόματα!

Ενόψει των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» για την επιβολή νέας λιτότητας και της καθιέρωσης νέου μισθολογίου με σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, η κυβέρνηση επισείει τον «κίνδυνο» περικοπής ή κατάργησης των επιδομάτων!

Με την κατάργηση των επιδομάτων εκβιάζει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να επιβάλει τη συνέχεια της λιτότητας για τα επόμενα χρόνια, αλλά και να διαμορφώσει το νέο μισθολόγιο το οποίο θα συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα.

Το θέμα του επαναπροσδιορισμού, όπως λέγεται, των διαφόρων επιδομάτων που δίνονται χρόνια τώρα σε διάφορους κλάδους του δημόσιου τομέα ως συμπλήρωμα του μισθού, αλλά και για τη δημιουργία αντιθέσεων μεταξύ των εργαζομένων, επέλεξε να επαναφέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση, σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ για το ύψος των αυξήσεων - η κυβέρνηση... έφτασε στο 2,2%, ενώ η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ ζητά 6% -6,5% αλλά «συζητά» και το 3% - παρουσιάζουν «δυστοκία». Φανερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τα επιδόματα, τόσο για να ασκήσει πιέσεις στην ΑΔΕΔΥ να «συμβιβαστεί» με τις προτεινόμενες από αυτή αυξήσεις στους μισθούς, όσο και για να θέσει από την αρχή το ζήτημα του νέου μισθολογίου, ώστε να διευκολυνθεί η σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, η οποία, όπως δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημοσία Διοίκησης, είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Τζανής, κατέστησε σαφές, μετά τη συνάντηση που είχε προχτές με την ΑΔΕΔΥ, ότι θα επανεξεταστεί η επιδοματική πολιτική στο δημόσιο και στο εξής ό,τι αποφασίζεται, είτε για τη χορήγηση ειδικών -κλαδικών επιδομάτων που χορηγούνται από τους ειδικούς λογαριασμούς των υπουργείων, είτε νέων, είτε για αυξήσεις στα υπάρχοντα, θα γίνεται στο πλαίσιο των κλαδικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα γίνονται «κεντρικά» με το υπουργείο Εσωτερικών και ανά υπουργείο. Η δήλωση αυτή έγινε ενόψει της έναρξης των διαδικασιών την ερχόμενη Τρίτη για τις κλαδικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο για τις ψευδεπίγραφες συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα των επιδομάτων στο πλαίσιο των «συλλογικών διαπραγματεύσεων», επιβεβαίωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δε δίστασε να παραδεχτεί ότι «τώρα πλέον τα επιδόματα θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και των εργαζομένων»! Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε ότι δεν υφίσταται θέμα κατάργησής τους, αλλά οι εργαζόμενοι «έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση τα επιδόματα που θα λάβουν»!.

Η εκκλησιαστική περιουσία ως αντίβαρο στις ταυτότητες

Ως κίνηση αντιπερισπασμού της κυβέρνησης απέναντι στην Ιεραρχία και άσκησης πίεσης σ' αυτή, ώστε να χαμηλώσει τους τόνους για τις ταυτότητες, χαρακτηρίζεται από εκκλησιαστικούς κύκλους η ανακίνηση θέματος εκκλησιαστικής περιουσίας. Στις προχτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τ. Χυτήρη, ήρθε να συμπληρώσει χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος με δηλώσεις του πέταξε το μπαλάκι στην Εκκλησία που όπως είπε «θέλει να συζητηθεί το θέμα και εμείς επιθυμούμε ένα θεσμικό, συντεταγμένο διάλογο».

Ο Δ. Ρέππας υπενθύμισε, ότι το καθεστώς που διαμορφώθηκε τη δεκαετία του '80 επί κυβέρνησης Α. Παπανδρέου παραμένει ανενεργό και επισήμανε ότι δεν έχουν εκδοθεί τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα, για να προσθέσει ότι τα μοναστήρια τότε είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και είχαν δικαιωθεί σε ό,τι αφορά στο αίτημά τους. Ενώ υπενθύμισε και το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος.

«Κατ' επανάληψη - είπε ο Δ. Ρέππας αναφερόμενος στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας - έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να ξεκινήσει ένας θεσμικός διάλογος ανάμεσα στην πολιτεία και την Ιεραρχία για θέματα που αφορούν τις μεταξύ τους σχέσεις. Θέματα που μπορεί να αποτελέσουν το πεδίο συνάντησης των δύο πλευρών για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων, σε προβλήματα τα οποία έτσι και αλλιώς υφίστανται, όπως όλοι αναγνωρίζουμε. Το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να είναι ένα εξ εκείνων τα οποία θα συμπεριληφθούν σε μια τέτοια ατζέντα. Το νομικό καθεστώς, το οποίο εγκαθιδρύθηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του '80 παραμένει ανενεργές. Τότε αποφασίστηκε η απόδοση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής - όχι αστικής - περιουσίας στο Δημόσιο, με ταυτόχρονη υποχρέωση του Δημοσίου να αναλάβει τη μισθοδοσία του κλήρου, των ιερωμένων όλων των βαθμίδων».

Και πρόσθεσε: «Τα ΠΔ, που προβλέπονται σε αυτό το νόμο του 1988 δεν έχουν εκδοθεί. Εγιναν συζητήσεις στο πλαίσιο της επιτροπής που συγκροτήθηκε με εκπροσώπους των δύο πλευρών. Το έργο των επιτροπών δεν ολοκληρώθηκε. Παραμένει εν υπνώσει ο νόμος αυτός. Είναι ένα θέμα που μπορεί να απασχολήσει τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο ενός θεσμικού διαλόγου, που εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα και να ολοκληρωθεί με καλή πίστη, με γόνιμα αποτελέσματα που και οι δύο πλευρές επιδιώκουν».

Από την πλευρά της Ιεραρχίας, η απάντηση χτες ήρθε από τον εκπρόσωπο του αρχιεπισκόπου μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας Θεόκλητο, ο οποίος σχετικά με την ανακίνηση από την κυβέρνηση θέματος εκκλησιαστικής περιουσίας, ανέφερε ότι «για εμάς δεν υπάρχει κανένα θέμα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η εκκλησία δε θέτει τέτοια ζητήματα, ούτε πρόκειται να το κάνει στο μέλλον. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής οικονομικών της εκκλησίας, μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, ο δε μητροπολίτης Ιωαννίνων εκτιμά ότι είναι μια κίνηση τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σχετικά δε με το «όπισθεν ολοταχώς» του αρχιεπισκόπου και τα σχετικά σχόλια του Τ. Χυτήρη, ο Δ. Ρέππας κάλυψε πλήρως τον υφυπουργό Τύπου λέγοντας ότι μίλησε πολύ σωστά. Για το ίδιο θέμα υπήρξε χτες γραπτή δήλωση από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου του αρχιεπισκόπου όπου αναφέρει πως «προκαλεί λύπη ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τηλέμαχος Χυτήρης με τόση προχειρότητα παραποίησε τους λόγους τους οποίους ο μακαριότατος είπε κατά το κήρυγμά του στην Αμοργό».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Πρόλαβε» τον Κ. Σημίτη για τις πυρκαγιές

Μια μέρα πριν ο πρωθυπουργός εξαγγείλει τα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και επιχειρήσει να μεταθέσει στις «ακραίες καιρικές συνθήκες» τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής του, ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να παρουσιάσει τις δικές του θέσεις, οι οποίες όμως δε διαφοροποιούνται επί της ουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών, ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο ποσοτικό, όσο η υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών. Ταυτόχρονα χρησιμοποίησε το θέμα των πυρκαγιών για να ενισχύσει τη δικομματική μονομαχία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται 20 χρόνια στην εξουσία και πλέον «δε θέλει, δεν μπορεί ή, προφανώς, κουράστηκε».

Από την Κόρινθο, όπου περιόδευσε στις ορεινές περιοχές και χωριά που κάηκαν, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο μέχρι σήμερα απολογισμός των πυρκαγιών ξεπερνά κάθε αρνητικό προηγούμενο, αφού έχουν καεί δασικές εκτάσεις περίπου ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων και μεγάλες εκτάσεις αγροτικών καλλιεργειών, κατοικίες και περιουσίες. Επέρριψε αποκλειστικά τις ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί αγνόησε το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του 1993, γιατί δεν έχει, όπως είπε, περιβαλλοντική ευαισθησία και δασική πολιτική, η δασική υπηρεσία έχει ουσιαστικά διαλυθεί, δεν έγιναν αναδασώσεις τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει ολιγωρία για την κατάρτιση του Κτηματολογίου και Δασολογίου κ.λπ.

Παράλληλα έδωσε έμφαση στον τομέα της πρόληψης, λέγοντας ότι «τα εναέρια μέσα δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα» και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να υπάρξει άμεση επαναλειτουργία όλων των παρατηρητηρίων που είχαν προσδιοριστεί από τη Δασική Υπηρεσία, να οργανωθούν περιπολίες σε 24ωρη βάση, να διανοιχτούν νέοι δασικοί δρόμοι, να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα των καμένων εκτάσεων, κ.ά. Τέλος επέμεινε στην πρότασή του για επανασύσταση της Αγροφυλακής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ