ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
K. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Γίνετε κήρυκες» της λιτότητας και της υποτέλειας

Συνεδρίασε χτες η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως εντολοδόχος της απόφασης του λαού να επιβάλει «γρηγορότερα» τον οδοστρωτήρα της ΟΝΕ!

«Γίνετε κήρυκες και πρωταγωνιστές» της προώθησης του κυβερνητικού έργου, το οποίο θα επιβληθεί με «γρηγορότερους ρυθμούς». Με την παραπάνω προτροπή, υποδέχτηκε χτες ο πρωθυπουργός τους βουλευτές του, στην πρώτη, μετά τις εκλογές, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ενόψει της αυριανής ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Κ. Σημίτης προσέδωσε στους 158 εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας τα χαρακτηριστικά εκείνα που η ολιγαρχία περιμένει να επιδείξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους: Χαρακτηριστικά πειθήνιας εφαρμογής της πολιτικής της ΟΝΕ - στην οποία φυσικά και αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός - του ευρωατλαντισμού και των αντιλαϊκών πολιτικών, οι οποίες θα ενταθούν, στο όνομα της «εκπλήρωσης στο ακέραιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων», όπως άλλωστε είπε ο Κ. Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε τη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ, ώστε να δώσει κι ένα στίγμα της προπαγάνδας που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Ετσι κάθε νέο αντιδραστικό μέτρο, που θα επιβάλλεται, θα επιχειρείται να νομιμοποιείται στη λαϊκή συνείδηση, μέσω της επίκλησης της «νωπής λαϊκής εντολής». Κυρίως όμως, η επίκληση του εκλογικού αποτελέσματος θα εντείνεται, όταν η λαϊκή δυσαρέσκεια θα πρέπει να καμφθεί ή, ακόμα περισσότερο, όταν θα πρέπει να συκοφαντηθούν οι κοινωνικοί αγώνες που έρχονται.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, μετά τις κορόνες ότι «ο λαός επικύρωσε με την ψήφο του το συγκεκριμένο και υπεύθυνο έργο μας» (δεν παρέλειψε την έκφραση ...αυτοθαυμασμού, αναφωνώντας «επιβεβαιώθηκα» όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα), και αφού επανέλαβε τα υποκριτικά περί εκδήλωσης ...φροντίδας στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, έσπευσε να καταστήσει σαφές στους βουλευτές του ότι η κυβέρνηση «δεν έχει περίοδο χάριτος». Η αναφορά μπορεί να πλασαρίστηκε ως υπόσχεση προς το λαό, αλλά, στην πραγματικότητα, αποτελεί τη μόνιμη μετεκλογική δέσμευση προς την πλουτοκρατία, ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με εμμονή και επιταχυνόμενα στους δρόμους των επιλογών της ΟΝΕ.

«Το μέλλον πράγματι ξεκίνησε», είπε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κ. Σημίτης, για να υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε στις εκλογές ότι εκφράζει την πολιτική του ...αύριο. Οσο για την αντιπολίτευση, την κατέταξε στο ...χτες. Ετσι ερμήνευσε και το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο αποκάλεσε νίκη «μεγάλης εμβέλειας».

Οσον αφορά τη λειτουργία της ΚΟ, ο Κ. Σημίτης προέβη, για μια ακόμα φορά, σε εντολές προς τους υπουργούς να είναι ...συνεργάσιμοι με τους βουλευτές, ενώ δεν παρέλειψε την ανέξοδη επίδειξη «δημοκρατικού» πνεύματος... κηρύσσοντας τον πόλεμο σε «συμπτώματα οίησης και αλαζονείας», που, όπως παραδέχτηκε (αν και προεκλογικά το αρνιόταν), «παρατηρούνται πολλές φορές σε διάφορα στελέχη μας».

Αναγκαστικά και λόγω των διαστάσεων, που πήρε η σύγκρουση Πάγκαλου - Βενιζέλου, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να απευθύνει συστάσεις για «συλλογικότητα» και «αποφυγή δημόσιων αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων», ενώ ...αποχαιρέτησε εκείνους τους παλιούς βουλευτές που δεν επανεκλέχτηκαν (φρόντισε ο κομματικός μηχανισμός), λέγοντας ότι επρόκειτο για «εκλεκτά μέλη με αγώνες και ουσιαστική προσφορά»....

Βασικό μοτίβο, τέλος, του πρωθυπουργικού λόγου ήταν, όπως και προχτές στη συνεδρίαση του ΕΓ, η κλίση σε όλες τις πτώσεις του όρου «συναίνεση». Εκλεισε, δε, την ομιλία του με την ...πρωτότυπη ρήση πως «η κυβέρνησή μας είναι κυβέρνηση όλου του ελληνικού λαού».

  • Σήμερα θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή προεδρείου, με τον Απ. Κακλαμάνη να επαναπροτείνεται από το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του προέδρου.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνει ... το κόμμα του «μεσαίου χώρου»

Το νέο κόμμα, τη μορφή και τη δομή του, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της στρατηγικής επιλογής του «μεσαίου χώρου», αναζητούν στη ΝΔ ενόψει του έκτακτου συνεδρίου του Ιούνη, αλλά δε φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο Κ. Καραμανλής χρειάζεται να δώσει την εικόνα ενός κόμματος «ανανεωμένου» και αποτελεσματικού κομματικού μηχανισμού ως πρόκριμα για την ανάληψη της διαχείρισης της εξουσίας. Για αυτό το λόγο δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες ιδέες που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για στελέχωση της κεντρικής διοίκησης του κόμματος από μάνατζερ και τεχνοκράτες επαγγελματίες, οι οποίοι θα διορίζονται από την ηγεσία και στην πραγματικότητα θα διεκπεραιώνουν το σύνολο σχεδόν της κομματικής δουλιάς. Παράλληλα με αυτό θα γίνουν ριζικές αλλαγές ή κατάργηση των τοπικών οργανώσεων, των κλαδικών και των περιφερειακών. Ομως δεν είναι σαφές ότι αυτές οι αλλαγές θα επικυρωθούν στο έκτακτο συνέδριο, αφού δεν μπορεί, σύμφωνα με ορισμένα ηγετικά στελέχη, να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος. Πάντως ο Κ. Καραμανλής στην προχτεσινή ομιλία του στην ΚΟ έκανε λόγο για «μια άλλη οργάνωση που θα επιτρέπει στο κόμμα να αφουγκράζεται, ανά πάσα στιγμή, ολόκληρη την κοινωνία». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι χρειάζεται να επανεξεταστούν η μορφή, ο ρόλος και η λειτουργία των τοπικών και των κλαδικών οργανώσεων και να διαμορφωθούν θεσμοί και μηχανισμοί που θα εγγυώνται τη συνεργασία με τις παραγωγικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Πρ. Παυλόπουλος διευκρίνισε χτες (στον «Φλας») ότι το αντικείμενο του συνεδρίου αφορά το «οργανωτικό ζήτημα» και δε σημαίνει ούτε αλλαγή της ταυτότητας, ούτε αλλαγή της ονομασίας της ΝΔ.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημόσια στις διαφαινόμενες οργανωτικές αλλαγές και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει να προσδιοριστούν οι στόχοι του συνεδρίου όσον αφορά τους οργανωτικούς στόχους και όχι την προσέγγιση του μεσαίου χώρου στην οποία υπερθεματίζει. Επίσης υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το αν μπορούν να αποφασιστούν αυτές οι αλλαγές από ένα συνέδριο του οποίου οι σύνεδροι έχουν εκλεγεί το 1997.

Την ίδια στιγμή, αρχίζει να διαφαίνεται ότι η μεταμόρφωση της ΝΔ σε κόμμα του μεσαίου χώρου δε θα γίνει χωρίς αντιρρήσεις και αντιστάσεις. Ο Απ. Ανδρεουλάκος, που έμπρακτα αμφισβήτησε επιλογές του Κ. Καραμανλή, επιχειρεί να προσδώσει ιδεολογικό υπόβαθρο στην κίνησή του να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα της ΚΟ, μετά τον απροσδόκητα μεγάλο αριθμό ψήφων που συγκέντρωσε. Μιλώντας χτες στον «Πλάνετ» από τη μια επέκρινε τη διαδικασία, λέγοντας ότι «αν υπήρχε παραβάν στην ψηφοφορία θα εκλεγόμουν»(!), ενώ από την άλλη εξέφρασε την αντίθεσή του στη μετεξέλιξη της ΝΔ. «Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μία φωνή. Ενα κόμμα εξουσίας είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό και δεν μπορεί να ταυτίζεται η δεξιά με την ακροδεξιά». Από την πλευρά της η Ρηγίλλης επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα και εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι ψήφοι προς τον Α. Ανδρεουλάκο δεν έχουν ιδεολογικό ή πολιτικό υπόβαθρο και είναι ψήφοι σε προσωπικό επίπεδο.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ασχημη αρχή για την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Αφορμές φαίνεται πως ζητάνε στο Συνασπισμό για να συντηρείται η μετεκλογική αντιπαράθεση και ο πόλεμος των «φατριών» που αναζωπυρώθηκε με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα και με αντικείμενο το πώς, πότε και ποιοι θα οδηγήσουν το κόμμα στις αγκάλες του ΠΑΣΟΚ. Ενας πόλεμος του οποίου η λήξη τοποθετείται χρονικά τον Ιούνη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΣΥΝ που θα αναδείξει τον «νικητή» ανάμεσα στους «αριστερούς» και τους «εκσυγχρονιστές».

Χτες, ένα ακόμα συμβάν ήρθε να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Η βουλευτής του κόμματος Μαρία Δαμανάκη αντέδρασε με ανακοίνωσή της για τη διοχέτευση στον Τύπο πληροφοριών που έφεραν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού να αποφάσισε στη χτεσινή πρώτη της συνεδρίαση να καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις, εφόσον αυτές κινούνται στα πλαίσια των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Η εξέλιξη αυτή εγείρει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της. Ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με το ποιοι και γιατί διέρρευσαν στον Τύπου μια απόφαση που δεν πάρθηκε, με το γιατί η Μαρία Δαμανάκη έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της και να «αποκαταστήσει» την αλήθεια και γιατί δεν το έπραξε αυτό, ως όφειλε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης.

Στην ανακοίνωσή της η βουλευτής του κόμματος τονίζει ότι το θέμα αυτό δε θίχτηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ, η οποία αποδεχόμενη πρόταση του προέδρου Ν. Κωνσταντόπουλου μετέθεσε τη συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση και συγκεκριμένα το Σάββατο μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Μάλιστα, η Μαρία Δαμανάκη σπεύδει να θέσει «σοβαρό θέμα δημοκρατικής λειτουργίας και διαδικασιών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» από την πρώτη της κιόλας συνεδρίαση, καταλογίζοντας προφανώς πρόθεση στην «πηγή» της πληροφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ