Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνει ... το κόμμα του «μεσαίου χώρου»

Το νέο κόμμα, τη μορφή και τη δομή του, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της στρατηγικής επιλογής του «μεσαίου χώρου», αναζητούν στη ΝΔ ενόψει του έκτακτου συνεδρίου του Ιούνη, αλλά δε φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο Κ. Καραμανλής χρειάζεται να δώσει την εικόνα ενός κόμματος «ανανεωμένου» και αποτελεσματικού κομματικού μηχανισμού ως πρόκριμα για την ανάληψη της διαχείρισης της εξουσίας. Για αυτό το λόγο δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες ιδέες που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για στελέχωση της κεντρικής διοίκησης του κόμματος από μάνατζερ και τεχνοκράτες επαγγελματίες, οι οποίοι θα διορίζονται από την ηγεσία και στην πραγματικότητα θα διεκπεραιώνουν το σύνολο σχεδόν της κομματικής δουλιάς. Παράλληλα με αυτό θα γίνουν ριζικές αλλαγές ή κατάργηση των τοπικών οργανώσεων, των κλαδικών και των περιφερειακών. Ομως δεν είναι σαφές ότι αυτές οι αλλαγές θα επικυρωθούν στο έκτακτο συνέδριο, αφού δεν μπορεί, σύμφωνα με ορισμένα ηγετικά στελέχη, να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος. Πάντως ο Κ. Καραμανλής στην προχτεσινή ομιλία του στην ΚΟ έκανε λόγο για «μια άλλη οργάνωση που θα επιτρέπει στο κόμμα να αφουγκράζεται, ανά πάσα στιγμή, ολόκληρη την κοινωνία». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι χρειάζεται να επανεξεταστούν η μορφή, ο ρόλος και η λειτουργία των τοπικών και των κλαδικών οργανώσεων και να διαμορφωθούν θεσμοί και μηχανισμοί που θα εγγυώνται τη συνεργασία με τις παραγωγικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Πρ. Παυλόπουλος διευκρίνισε χτες (στον «Φλας») ότι το αντικείμενο του συνεδρίου αφορά το «οργανωτικό ζήτημα» και δε σημαίνει ούτε αλλαγή της ταυτότητας, ούτε αλλαγή της ονομασίας της ΝΔ.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημόσια στις διαφαινόμενες οργανωτικές αλλαγές και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει να προσδιοριστούν οι στόχοι του συνεδρίου όσον αφορά τους οργανωτικούς στόχους και όχι την προσέγγιση του μεσαίου χώρου στην οποία υπερθεματίζει. Επίσης υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το αν μπορούν να αποφασιστούν αυτές οι αλλαγές από ένα συνέδριο του οποίου οι σύνεδροι έχουν εκλεγεί το 1997.

Την ίδια στιγμή, αρχίζει να διαφαίνεται ότι η μεταμόρφωση της ΝΔ σε κόμμα του μεσαίου χώρου δε θα γίνει χωρίς αντιρρήσεις και αντιστάσεις. Ο Απ. Ανδρεουλάκος, που έμπρακτα αμφισβήτησε επιλογές του Κ. Καραμανλή, επιχειρεί να προσδώσει ιδεολογικό υπόβαθρο στην κίνησή του να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα της ΚΟ, μετά τον απροσδόκητα μεγάλο αριθμό ψήφων που συγκέντρωσε. Μιλώντας χτες στον «Πλάνετ» από τη μια επέκρινε τη διαδικασία, λέγοντας ότι «αν υπήρχε παραβάν στην ψηφοφορία θα εκλεγόμουν»(!), ενώ από την άλλη εξέφρασε την αντίθεσή του στη μετεξέλιξη της ΝΔ. «Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μία φωνή. Ενα κόμμα εξουσίας είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό και δεν μπορεί να ταυτίζεται η δεξιά με την ακροδεξιά». Από την πλευρά της η Ρηγίλλης επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα και εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι ψήφοι προς τον Α. Ανδρεουλάκο δεν έχουν ιδεολογικό ή πολιτικό υπόβαθρο και είναι ψήφοι σε προσωπικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ