Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανο-τρομοκρατικά

Η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδίδεται και για να επιβεβαιώσει το ρόλο των ΗΠΑ ως παγκόσμιου χωροφύλακα, επιφυλάσσει και κάποιες δυσάρεστες αναφορές για την Ελλάδα. Μάλιστα, η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη του μήνα, γεγονός που αναμένεται να ρίξει «σκιές» στην επίσκεψη που πραγματοποιεί από τις 1 έως τις 5 Μάη στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που, ανεπισήμως, έχει αποκομίσει η ελληνική κυβέρνηση, στην έκθεση θα επικρίνεται η στάση της Ελλάδας στην υπόθεση Οτσαλάν και θα επισημαίνονται οι αδυναμίες των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν «τρομοκρατικά χτυπήματα», όπως αυτό της επίθεσης με ρουκέτα εναντίον της κατοικίας του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα και εναντίον επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων με γκαζάκια.

Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση την υπογραφή Συμφωνίας περί αστυνομικής συνεργασίας. Οι Αμερικανοί, μάλιστα, πιέζουν για την «ενίσχυση» του ελληνικού νομικού πλαισίου, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η δίωξη. Οι αμερικανικές απαιτήσεις, ωστόσο, δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς, στην ουσία, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επέμβει στην ελληνική νομοθεσία και απαιτεί εκχώρηση αρμοδιοτήτων, από ελληνικές υπηρεσίες σε αντίστοιχες αμερικανικές, οι οποίες θα δρουν στον ελληνικό χώρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία με πολύ δραστήριο τρόπο και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της μάστιγας της τρομοκρατίας. Είμαστε μια χώρα, η οποία αγωνίζεται για την ειρήνη, την πολιτική σταθερότητα και στο εσωτερικό της χώρας μας - σε ζηλευτό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης ή και τις ΗΠΑ - έχουμε εξασφαλίσει να υπάρχει ασφάλεια και τάξη για τους πολίτες. Αυτά είναι αγαθά, τα οποία έχουμε κατακτήσει με την προσπάθεια όλων μας και θα τα περιφρουρήσουμε και στο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ