Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Δυσκολεύει την επίλυση του Κυπριακού η απόφαση του Ελσίνκι

Στην τοποθέτησή του στη διάρκεια της συνεδρίασης της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 17 και 18 Απρίλη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσανδράκης, τόνισε ότι το Κόμμα δεν είναι καθόλου αισιόδοξο για την πορεία του Κυπριακού μετά την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής στο Ελσίνκι. Με την απόφαση αυτή ενθαρρύνθηκε από τη μια μεριά η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και από την άλλη του Ντενκτάς.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του Ετσεβίτ ότι το Κυπριακό λύθηκε με την εισβολή του '74 και στην ανυπαρξία προόδου στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Παραπέρα τόνισε ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού, θα εξασκήσει αφόρητες πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση, να δεχτεί λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής και μπορεί ακόμα να οδηγήσει και στη διχοτόμηση της Κύπρου. Τόνισε ότι η ΕΕ έχει πολλαπλά συμφέροντα απέναντι στην Τουρκία - οικονομικά, στρατιωτικά και άλλα. Υπενθύμισε ότι το 25% του περισσεύματος των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ με τις υπό ένταξη χώρες, προέρχεται από την Τουρκία. Ετσι δεν είναι περίεργο ότι η ΕΕ ανέχεται την τουρκική αδιαλλαξία και ακόμα την ενθαρρύνει, επιβραβεύοντάς τη με την ιδιότητα της υπό ένταξη χώρας.

Σημείωσε ότι η ΕΕ δε δίστασε να βομβαρδίσει τη Γιουγκοσλαβία και να συνωμοτεί για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης αυτής της χώρας για το μόνο λόγο ότι ήταν εμπόδιο στα σχέδιά της στα Βαλκάνια. Βεβαίως δε θα ζητούσαμε να βομβαρδιστεί η Τουρκία για να αναγκαστεί να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, αλλά ανάμεσα στην πολεμική επιδρομή και το «χάιδεμα» της Τουρκίας, υπάρχουν ενδιάμεσοι δρόμοι.

Τέλος απ' αφορμή τις δηλώσεις Βερχόιγκεν ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων δεν αποτελεί πρόβλημα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής να του διευκρινίσει τι χαρακτήρα θεωρεί η Επιτροπή ότι έχουν αυτά τα στρατεύματα. Η αρχική απάντηση προσπάθησε να δικαιολογήσει τη δήλωση Βερχόιγκεν και έκανε αναφορά στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μετά από επιμονή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, δόθηκε η απάντηση ότι το θέμα δεν καλύπτεται από το κοινοτικό κεκτημένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ