Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε... »

Εκδήλωση της ΚΟΘ για τον αντιστασιακό άνθρωπο στην ιστορική του διαδρομή

Από παλιότερη εκδήλωση στο Επταπύργιο
Από παλιότερη εκδήλωση στο Επταπύργιο
Τον αντιστασιακό άνθρωπο στην ιστορική του διαδρομή θα τιμήσει η ΚΟΘ του ΚΚΕ, μέσα από μια πρωτότυπη επετειακή εκδήλωση, που οργανώνει την Κυριακή 23 Απρίλη στις 11 το πρωί στο χώρο των φυλακών του Επταπυργίου. Μια εκδήλωση, που στόχο έχει να αναδείξει την αντιστασιακή δράση και στάση ηρωικών μορφών της ιστορίας του κινήματος, Ελληνικής και Παγκόσμιας που αποτελεί παρακαταθήκη για το σήμερα και τους αγώνες που θ' ακολουθήσουν.

«Αποτελεί εκδήλωση τιμής και μνήμης. Είναι μια ελάχιστη προσφορά σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν στον αγώνα για ένα καλύτερο και ανθρώπινο μέλλον», δηλώνει η Νένα Νικοπολιτίδου, μέλος του ΝΓ της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι και ο τόπος της εκδήλωσης είναι συμβολικός, μιας και το ίδιο το Επταπύργιο αποτελεί τόπο μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών.

Είναι μια εκδήλωση που αξίζει να την παρακολουθήσει όλος ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία, γιατί θα αποτελέσει αφορμή να μάθει, να διδαχτεί για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν. Γνωρίζουμε όλοι, άλλωστε, πως η ιστορία αυτών των ανθρώπων περνιέται στα ψιλά γράμματα της ιστορίας που διδασκόμαστε, ή ίσως και καθόλου, αν κρίνουμε το πώς αναφέρεται στα σχολικά βιβλία το έπος της εθνικής αντίστασης. Ελπίζουμε λοιπόν πως θα καταφέρουμε να δώσουμε και μέσα από την εκδήλωση την αληθινή διάσταση του αντιστασιακού ανθρώπου στην ιστορική του διαδρομή».

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα είναι ένα θεατρικό, επενδυμένο με μουσική, που θα παρουσιάσουν αξιόλογοι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, αλλά και γενικότερα της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από αποσπάσματα κειμένων που καταγράφουν στιγμές κορυφαίας αντιστασιακής δράσης, εκεί έξω από την είσοδο του κολαστηρίου του «Γεντί Κουλέ», θα παρουσιαστεί ο αντιστασιακός άνθρωπος, από την ηρωική μυθική μορφή του Προμηθέα, μέχρι τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα. Από τη Θεσσαλονίκη του 12ου αιώνα με την επανάσταση των Ζηλωτών, την Ελλάδα της μαύρης σκλαβιάς όπου εθελόδουλοι - προσκυνητές ξένων αφεντικών και ντόπιων κοτζαμπάσηδων προσπαθούν να πνίξουν τις φωνές των ηρωικών μορφών της Επανάστασης του '21 και των λαϊκών αγωνιστών, μέχρι τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, του ξεσηκωμού της εργατικής τάξης στο Σικάγο, της Εθνικής Αντίστασης και της θυσίας των χιλιάδων κομμουνιστών που πρωτοστάτησαν στην αντίσταση και τον αγώνα του λαού μας.

Μέσα από την εκδήλωση θα ακουστούν πιο δυνατά, ακόμη μια φορά τα λόγια του προλετάριου ποιητή Φώτη Αγγουλέ που φυλακισμένος έστελνε το μήνυμα:

«μην καρτεράτε να λυγίσουμε,

μήτε για μια στιγμή,

μηδ' όσο στην κακοκαιριά

λυγάει το κυπαρίσσι,

έχουμε τη ζωή πολύ

πάρα πολύ αγαπήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ