Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
K. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Γίνετε κήρυκες» της λιτότητας και της υποτέλειας

Συνεδρίασε χτες η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως εντολοδόχος της απόφασης του λαού να επιβάλει «γρηγορότερα» τον οδοστρωτήρα της ΟΝΕ!

«Γίνετε κήρυκες και πρωταγωνιστές» της προώθησης του κυβερνητικού έργου, το οποίο θα επιβληθεί με «γρηγορότερους ρυθμούς». Με την παραπάνω προτροπή, υποδέχτηκε χτες ο πρωθυπουργός τους βουλευτές του, στην πρώτη, μετά τις εκλογές, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ενόψει της αυριανής ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Κ. Σημίτης προσέδωσε στους 158 εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας τα χαρακτηριστικά εκείνα που η ολιγαρχία περιμένει να επιδείξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους: Χαρακτηριστικά πειθήνιας εφαρμογής της πολιτικής της ΟΝΕ - στην οποία φυσικά και αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός - του ευρωατλαντισμού και των αντιλαϊκών πολιτικών, οι οποίες θα ενταθούν, στο όνομα της «εκπλήρωσης στο ακέραιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων», όπως άλλωστε είπε ο Κ. Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε τη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ, ώστε να δώσει κι ένα στίγμα της προπαγάνδας που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Ετσι κάθε νέο αντιδραστικό μέτρο, που θα επιβάλλεται, θα επιχειρείται να νομιμοποιείται στη λαϊκή συνείδηση, μέσω της επίκλησης της «νωπής λαϊκής εντολής». Κυρίως όμως, η επίκληση του εκλογικού αποτελέσματος θα εντείνεται, όταν η λαϊκή δυσαρέσκεια θα πρέπει να καμφθεί ή, ακόμα περισσότερο, όταν θα πρέπει να συκοφαντηθούν οι κοινωνικοί αγώνες που έρχονται.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, μετά τις κορόνες ότι «ο λαός επικύρωσε με την ψήφο του το συγκεκριμένο και υπεύθυνο έργο μας» (δεν παρέλειψε την έκφραση ...αυτοθαυμασμού, αναφωνώντας «επιβεβαιώθηκα» όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα), και αφού επανέλαβε τα υποκριτικά περί εκδήλωσης ...φροντίδας στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, έσπευσε να καταστήσει σαφές στους βουλευτές του ότι η κυβέρνηση «δεν έχει περίοδο χάριτος». Η αναφορά μπορεί να πλασαρίστηκε ως υπόσχεση προς το λαό, αλλά, στην πραγματικότητα, αποτελεί τη μόνιμη μετεκλογική δέσμευση προς την πλουτοκρατία, ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με εμμονή και επιταχυνόμενα στους δρόμους των επιλογών της ΟΝΕ.

«Το μέλλον πράγματι ξεκίνησε», είπε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κ. Σημίτης, για να υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε στις εκλογές ότι εκφράζει την πολιτική του ...αύριο. Οσο για την αντιπολίτευση, την κατέταξε στο ...χτες. Ετσι ερμήνευσε και το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο αποκάλεσε νίκη «μεγάλης εμβέλειας».

Οσον αφορά τη λειτουργία της ΚΟ, ο Κ. Σημίτης προέβη, για μια ακόμα φορά, σε εντολές προς τους υπουργούς να είναι ...συνεργάσιμοι με τους βουλευτές, ενώ δεν παρέλειψε την ανέξοδη επίδειξη «δημοκρατικού» πνεύματος... κηρύσσοντας τον πόλεμο σε «συμπτώματα οίησης και αλαζονείας», που, όπως παραδέχτηκε (αν και προεκλογικά το αρνιόταν), «παρατηρούνται πολλές φορές σε διάφορα στελέχη μας».

Αναγκαστικά και λόγω των διαστάσεων, που πήρε η σύγκρουση Πάγκαλου - Βενιζέλου, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να απευθύνει συστάσεις για «συλλογικότητα» και «αποφυγή δημόσιων αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων», ενώ ...αποχαιρέτησε εκείνους τους παλιούς βουλευτές που δεν επανεκλέχτηκαν (φρόντισε ο κομματικός μηχανισμός), λέγοντας ότι επρόκειτο για «εκλεκτά μέλη με αγώνες και ουσιαστική προσφορά»....

Βασικό μοτίβο, τέλος, του πρωθυπουργικού λόγου ήταν, όπως και προχτές στη συνεδρίαση του ΕΓ, η κλίση σε όλες τις πτώσεις του όρου «συναίνεση». Εκλεισε, δε, την ομιλία του με την ...πρωτότυπη ρήση πως «η κυβέρνησή μας είναι κυβέρνηση όλου του ελληνικού λαού».

  • Σήμερα θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή προεδρείου, με τον Απ. Κακλαμάνη να επαναπροτείνεται από το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του προέδρου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ