Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών

Η κυβέρνηση επιμένει να μη διευκρινίζει τι θα γίνει με το ωράριο των υπαλλήλων.  Προτεραιότητα η σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας

Η απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών είναι ένα από τα θέματα προτεραιότητας της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα μιας «διοίκησης φιλικής προς τον πολίτη», που θα συσκοτίζει και συγκαλύπτει τον πραγματικό της ρόλο. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να διευκρινίσει το καθεστώς σχετικά με το ωράριο των υπαλλήλων που θα εργάζονται και τα απογεύματα, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για επιβολή ενός απάνθρωπου «σπαστού» ωραρίου. Τις κυβερνητικές προθέσεις δεν αποκάλυψε ούτε χτες η Β. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε σχετικά και άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ, προφανώς στο πλαίσιο των ψευδεπίγραφων συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο. Η υπουργός, επικαλούμενη γκάλοπ που έκανε το νεοσύστατο κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών - «1464» - επανέλαβε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να λειτουργήσουν για κάποια απογεύματα ορισμένες υπηρεσίες χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες. Πάντως, αν χρησιμοποιηθεί ως πιλότος η έρευνα του «1464», οι υπηρεσίες που παρουσιάζουν «ιδιαίτερη κινητικότητα» είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, οι πολεοδομίες, οι εφορίες κ.ά. Το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών στις έξι βδομάδες λειτουργίας του απάντησε σε 30.000 κλήσεις, που αφορούσαν σε πληροφορίες για τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά βασικός στόχος του κέντρου, όπως είπε η υπουργός, είναι να καταγράφει τις απόψεις και τις προτάσεις των πολιτών για τη δημόσια διοίκηση. Είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα των «ερευνών» θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης για την επιβολή των αντιυπαλληλικών μέτρων που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα τα έθεσε η υπουργός στη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ. Ξεκινώντας από το «αξίωμα» ότι η χώρα μέσα στην ΟΝΕ χρειάζεται πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, έβαλε ευθέως το ζήτημα της σύνδεσης των μισθών των υπαλλήλων με την αποδοτικότητά τους. Η Β. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν μπορεί οι μισθοί να καθορίζονται από τα χρόνια υπηρεσίας αλλά από την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, χωρίς όμως να απαντήσει στο πώς θα μετριέται αυτή. Εμφαση, επίσης, δίνει η κυβέρνηση στην αυστηρή εφαρμογή του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού πειθαρχικού δικαίου του νέου κώδικα, ακριβώς για να επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη των ποινών πάνω από τα κεφάλια των «απείθαρχων».

  • Στο μεταξύ, η Β. Παπανδρέου απέφυγε να δεσμευτεί για το χρόνο κατάθεσης στη Βουλή της τροπολογίας που αφορά στη μονιμοποίηση χιλιάδων έκτακτων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα όμως διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάξει το περιεχόμενό της, το οποίο είχε προεκλογικά συμφωνήσει με τη ΝΔ, πριν υπαναχωρήσει η δεύτερη για ψηφοθηρικούς λόγους. Ετσι μάλλον θα κατατεθεί η τροπολογία, η οποία αφήνει «απέξω» χιλιάδες έκτακτους εργαζόμενους στο δημόσιο και κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι όμως στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ