ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Το αντίδοτο στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ είναι ο σοσιαλισμός, όχι ο ρωσικός εθνικισμός

«Το αντίδοτο στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ είναι ο σοσιαλισμός και όχι ο ρωσικός εθνικισμός!», τονίζει το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία.

Απαντώντας στο αντικομμουνιστικό ρεσιτάλ του Ρώσου Προέδρου, με το οποίο «ντύθηκε» η ανακοίνωση της απόφασής του, το ΤΚΡ τονίζει: «Οι δηλώσεις του Πούτιν, με τις οποίες συκοφάντησε τον Λένιν, τον ηγέτη της μπολσεβίκικης επανάστασης, και τη Σοβιετική Ενωση, στην οποία υπήρξε η πιο ισότιμη και ειρηνική πολιτική εθνών, είναι απαράδεκτες. (...) Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει αυτός ο διαγωνισμός διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων, στον οποίο η Ρωσική Ομοσπονδία δεν υστερεί απέναντι στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους, ενώ αυτοπροβάλλεται ως "μεγάλη δύναμη" βασιζόμενη στην οικονομική, πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική κληρονομιά της ΕΣΣΔ».

«Η σημερινή Ρωσία, η οποία έχει αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ενωση, η οποία υπήρξε υπέρμαχος της ειρήνης, της ισότητας και της προόδου για εβδομήντα χρόνια εκ μέρους των εργαζόμενων λαών του κόσμου», υπογραμμίζει το ΤΚΡ.

«Η κύρια αιτία για τα δεινά των εργαζομένων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων πρώην σοβιετικών χωρών σήμερα είναι η απουσία σοσιαλισμού», επισημαίνει, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις στο Καζακστάν και τον πόλεμο στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

«Φυσικά, οι προκλήσεις των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, προκειμένου να αποκαταστήσουν την παρακμάζουσα ηγεμονία τους, να αναβιώσουν τη δυτική συμμαχία με στόχο την επιβολή των δικών τους συμφερόντων, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις», τονίζει το ΤΚΡ. «Οι στοχεύσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που είναι εχθροί των λαών εδώ και περισσότερα από εβδομήντα χρόνια και πρωταγωνίστησαν στη διάλυση χωρών, στην καταστροφή πολύτιμων ανθρώπινων πόρων και πόλεων, στην περικύκλωση της Ρωσίας, άνοιξαν τον δρόμο για τις σημερινές συγκρούσεις».

Σχολιάζοντας δε τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, το ΤΚΡ επισημαίνει: «Οι αντιθέσεις ή τα παζάρια μεταξύ των ιμπεριαλιστών και οι πράξεις που αποκαλούν "πολιτική ισορροπίας δυνάμεων" δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χρησιμεύσουν προς όφελος των λαών. Αυτό ισχύει και για τη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, ανεβάζοντας τον εθνικισμό στο εσωτερικό και αναζητώντας μια νέα οικονομική και πολιτική διέξοδο στο εξωτερικό, καθώς και για την αστική αντιπολίτευση της Τουρκίας, που περιμένει δημοκρατία από το ΝΑΤΟ».

Και καταλήγει: «Η προοπτική ενός εξαιρετικά επικίνδυνου και καταστροφικού πολέμου για όλους τους λαούς της περιοχής είναι εξαιρετικά υψηλή και ανησυχητική. Ολοι οι κομμουνιστές και οι φιλειρηνικοί άνθρωποι έχουν καίριο καθήκον να αποτρέψουν την πραγματοποίηση αυτής της πιθανότητας».


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Εντείνεται το «παζάρι» με όλες τις πλευρές

«Παζάρι» με όλες τις πλευρές δυναμώνει για λογαριασμό της αστικής τάξης της Τουρκίας η κυβέρνηση Ερντογάν, επιχειρώντας να αξιοποιήσει προς όφελός της τη ραγδαία όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, αλλά και να μειώσει τους κινδύνους κλυδωνισμών για την τουρκική οικονομία, την ίδια ώρα που και ο τουρκικός λαός εμπλέκεται βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την αναγνώριση των «Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ «καθαρή παραβίαση της πολιτικής ενότητας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», καλώντας «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δράσουν με κοινή λογική».

Ο δε Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτημα για το πώς η Τουρκία θα αντιδρούσε στην έναρξη πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ότι η χώρα έχει λάβει προφυλάξεις, αλλά και ότι δεν θα αποφύγει τις ευθύνες της.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Αγκυρα απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας το Σαββατοκύριακο στη γερμανική «WELT», ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, χαρακτήρισε μεν το ΝΑΤΟ τη «σημαντικότερη και πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία που έχει δει ποτέ ο κόσμος», αλλά πρόσθεσε πως «έχουμε να κάνουμε με νέες προκλήσεις τον 21ο αιώνα» και «άρα χρειαζόμαστε νέους κανόνες και νέες αρχές».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε βασικό μέλος» του ΝΑΤΟ, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε και σε άλλες συμμαχίες, όπως στην Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, την Εγγύς Ανατολή ή την Αφρική, ή ότι δεν μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία ή την Κίνα. Για μας η εξωτερική πολική δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου μια συμμαχία είναι δυνατή μόνο σε βάρος μιας άλλης».

Για τη Ρωσία είπε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε κάθε αίτημα της Ρωσίας, αλλά θα πρέπει να ακούσουμε τους Ρώσους» και συμπλήρωσε ότι «οι κυρώσεις δεν αποδίδουν, αλλά μόνο μεταθέτουν το πρόβλημα».

Για το διπλωματικό... «πρίσμα» της Αγκυρας, επισήμανε τέλος: «Βλέπουμε την εξωτερική πολιτική από μια προοπτική 360 μοιρών. Ποτέ δεν απωθούμε κάποιον όταν μας τείνει το χέρι. Ο γεωγραφικός μας χώρος το επιβάλλει, αλλά και μας βοηθά παράλληλα. Δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να είμαστε σύμφωνοι σε όλους τους τομείς, ούτε και με τη Ρωσία. Δεν έχουμε αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, δεν στηρίζουμε την πολιτική στη Συρία και τις ομάδες μισθοφόρων Βάγκνερ στη Λιβύη. Αλλά δεν χρειάζεται γι' αυτό να τσακωθούμε».

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις αναζωπυρώνουν και το παζάρι για ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης του Μοντρέ, που ρυθμίζει τους όρους διέλευσης των πολεμικών πλοίων από τα Στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενους σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Κ. Κιλιντσάρογλου, δήλωσε ότι αν ανοίξει η συζήτηση για τη Σύμβαση θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Ο δε πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ Ντ. Μπαχτσελί - σύμμαχος του Ερντογάν - κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οι αποφάσεις της ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», προσθέτοντας ότι «η μεταφορά υπερηχητικών πυραύλων με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων στη Μεσόγειο από τη Ρωσία είναι εξαιρετικά ύποπτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ