ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αντίο", σύντροφε Τάσο

"Ανθρωπο, αγωνιστή, επαναστάτη". Ετσι τον έζησαν και έτσι τον αγάπησαν οι φίλοι, σύντροφοι, συγγενείς του, τον σ. Τάσο Ξανθόπουλο. Χτες βρέθηκαν όλοι κοντά του, για να του πουν το στερνό "αντίο", αφού έφυγε ξαφνικά από κοντά τους στα 29 του χρόνια. Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στην εκκλησία Αναλήψεως στον Νέο Κόσμο και η ταφή στο νεκροταφείο Αναστάσεως στο Κερατσίνι στον Πειραιά.

Ο σ. Τάσος γεννήθηκε το Μάρτη του 1969 στην Αθήνα. Οργανώθηκε στις γραμμές της ΚΝΕ το 1985 σε μαθητική οργάνωση του Νέου Κόσμου. Από το 1987 ήταν μέλος του ΚΚΕ. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε σαν λιθογράφος και πάλεψε για τα εργασιακά δικαιώματα μέσα από το σωματείο του. Το τελευταίο διάστημα, ήταν γραμματέας της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της Αθήνας και μέλος του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ.

Με μια λιτή ομιλία, που άγγιξε την καρδιά όλων, αποχαιρέτησε τον φίλο και συναγωνιστή Τάσο, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ: "Γεννήθηκες το '69, αίμα από το αίμα της εργατιάς. Εργάτης και εσύ. Κληρονόμησες την παλικαριά και την ντομπροσύνη της τάξης σου. Σου 'δωσε και η φαμίλια σου όνομα αγωνιστών τιμημένο. Εβαλες και εσύ το μπόι που 'πρεπε και τα κράτησες ψηλά. Και ακούμπησες στο Κόμμα σου, για να γίνεις, καθώς το 'θελες, άνθρωπος, αγωνιστής, επαναστάτης".

"Σαν γνωριστήκαμε, είχες κιόλας τη δική σου διαδρομή στην πάλη του λαού. Μαθητής στην ΚΝΕ και έπειτα στα ΤΕΙ στις Σέρρες. Και ήσουν και εσύ, καθώς και εγώ και όλοι μας άψητοι ακόμα στις δυσκολίες της πάλης. Είχες την αγάπη για τη γνώση όπλο σου, μα και χωρίς πολλά διαβάσματα ήξερες πού να πας και πού να καταταχθείς. Και έδωσες αταλάντευτα τη μάχη με τον οπορτουνισμό. Και ύστερα στο ΚΣ της ανασυγκρότησης και έπειτα στην οικοδόμηση της Οργάνωσης στο 6ο Συνέδριο. Γίνηκες μέλος του Κόμματος τότε που 'ταν τα γυρίσματα της ταξικής πάλης δύσκολα. Δεν κιότεψες ποτέ ούτε στις αναποδιές, ούτε στη μάχη μήτε τότε που σε σύρανε στο κρατητήριο. Σου άρεσαν, καθώς μου 'λεγες, τα δύσκολα, αυτή είναι, έλεγες, η ομορφιά του αγώνα".

Ο Τάσος πέρασε από πολλά πόστα και ευθύνες: ΤΕΙ, Συνοικίες, Αιγαίο, πολιτισμό, νυχτερινά, αγώνες στο συνδικάτο. Και σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ακόμα και στις πιο μεγάλες αναποδιές, είχε πάντα έναν καλό λόγο, ένα πλατύ ενθαρρυντικό χαμόγελο για όλους.

"Δεν ξεχνώ κάποιες βραδιές, που ακουμπούσαμε την κούραση της μέρας πάνω στα τραγούδια της κιθάρας σου, και έφευγε έτσι γλυκά ο κάματος, για να έρθει πάλι χαρούμενο ξεκούραστο το φως της μέρας ξανά και ξανά", είπε ο Ν. Σερετάκης.

Και η υπόσχεση που του έδωσαν όλοι που τον συνόδευσαν στο τελευταίο του ταξίδι, μια και αληθινή: Δουλιά πολλή, για να γυρίσει ο κόσμος, να γίνει το σκοτάδι φως. Και θα γίνει σιγά - σιγά η οργή απόφαση, και η απόφαση γροθιά σφιγμένη, αγώνας. Και θα χτιστεί το μεγάλο μέτωπο του λαού, της εργατιάς της αντεπίθεσης. Και θα γεμίζει η βραδιά απ' τα τραγούδια κείνα που άρεσαν και στον Τάσο. Και θα χαράζει μ' ένα μεγάλο χαμόγελο η μέρα. "Καλό σου ταξίδι, αξέχαστε σύντροφε και φίλε. Καλό ταξίδι Τάσο", το στερνό "αντίο".

Κοντά του ήταν χτες αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα του Νίκο Σοφιανό.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαγραφές με το βλέμμα στην "κοινή γνώμη"

Με φανερό στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις στην "κοινή γνώμη", ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε στην επιβολή "σκληρών" ποινών στους δύο βουλευτές, διαγράφοντας οριστικά τον Β. Γιοβανούδα και προσωρινά, για εννέα μήνες, τον Γ. Γιακουμάτο.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος ότι αυτός έχει τον "τελευταίο λόγο", κάνοντας επίδειξη "ηγεμονικών ικανοτήτων".

Στο σκεπτικό του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε χτες μετά από απόφαση του Κ. Καραμανλή, κυριάρχησε η ζημιά που προκάλεσαν στο κόμμα οι δύο βουλευτές με τη συμπεριφορά τους, καθώς "προκάλεσε την κοινή γνώμη".

Ειδικότερα για τον Β. Γιοβανούδα, το Πειθαρχικό αναγνώρισε ότι υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αντικοινοβουλευτικής και αντικομματικής συμπεριφοράς, καθώς το κόμμα υπέστη ζημιά από την καταγγελία της 25χρονης φίλης του για ξυλοδαρμό, αλλά και από τη "διαρροή της κατασκευής πλαστών διαζευκτηρίων και άλλων πτυχών της ερωτικής σχέσης του εγκαλουμένου με την καταγγέλλουσα". Επίσης επικαλέστηκε και παλαιότερη καταγγελία κομματικού στελέχους για αντικοινωνική συμπεριφορά του βουλευτή. Ο τελευταίος αντέδρασε έντονα, μετά την απόφαση του Πειθαρχικού εμφανίζοντας τον εαυτό του ως "εξιλαστήριο θύμα", κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή για επίδειξη πυγμής, ενώ παραπονέθηκε για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπισή του, σε σχέση με τον Κ. Καραμηνά.

Οσον αφορά τον Γ. Γιακουμάτο, πάρθηκε υπόψη η "έμπρακτη μεταμέλειά" του, η "δημόσια συγγνώμη" και η δήλωση παράδοσης της άδειας οπλοφορίας, προκειμένου να μετριαστεί η ποινή σε εννιάμηνη διαγραφή.

Η απόφαση του Κ. Καραμανλή να οδηγήσει τους δυο βουλευτές στο Πειθαρχικό αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Δεοντολογίας προκάλεσε την αντίδραση του Μ. Εβερτ, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη διαδικασία που επέλεξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Μ. Εβερτ, σε δήλωσή του, αναρωτήθηκε, γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέπεμψε από την αρχή στο Πειθαρχικό τον Β. Γιοβανούδα, πολύ περισσότερο, όταν είχε στο γραφείο του έγγραφα που ενοχοποιούσαν τον βουλευτή.

Ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να τοποθετηθεί, αρνούμενος να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις, προκρίνοντας σ' αυτήν τη φάση να μη δημοσιοποιήσει τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του Κ. Καραμανλή.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ
Αδιαπραγμάτευτη δημοκρατική κατάκτηση

Είναι θέμα των πολιτικών κομμάτων τι στάση ευθύνης παίρνουν σε ενέργειες ποινικά κολάσιμες, τονίζει, σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου

"Η βουλευτική ασυλία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη δημοκρατική κατάκτηση. Προστατεύει τον βουλευτή, και ιδιαίτερα εκείνους τους βουλευτές που βρίσκονται συμπαραστάτες στους λαϊκούς αγώνες, από τις διώξεις". Αυτό τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, σε δήλωσή του για τη βουλευτική ασυλία, με αφορμή το θόρυβο που γίνεται τελευταία.

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, έχει γίνει πολύς λόγος για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας. Η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή και εκφρασμένη και στη σχετική συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η βουλευτική ασυλία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη δημοκρατική κατάκτηση. Προστατεύει τον βουλευτή, και ιδιαίτερα εκείνους τους βουλευτές που βρίσκονται συμπαραστάτες στους λαϊκούς αγώνες, από τις διώξεις. Και να υπογραμμίσουμε ότι οι διώξεις αυτές δε γίνονται πάντοτε με άμεσο πολιτικό χαρακτήρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που αξιοποιήθηκε το κοινό Ποινικό Δίκαιο για πολιτικού χαρακτήρα, ουσιαστικά, δίωξη. Να υπενθυμίσουμε την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών ενάντια στον βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγ. Μπούτα, που ενεργητικά αγωνίστηκε μαζί με τους άλλους αγωνιζόμενους αγρότες.

Από την άλλη, η Βουλή έχει κάθε δυνατότητα να αίρει την ασυλία κάθε βουλευτή που υποπίπτει σε ποινικά κολάσιμες ενέργειες, που καμιά σχέση δεν έχουν με πολιτική δραστηριότητα. Είναι θέμα των πολιτικών κομμάτων τι στάση ευθύνης παίρνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Το ΚΚΕ έχει, πάντως, έμπρακτα δείξει ότι δε διστάζει σε τέτοιες περιπτώσεις να ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας. Επιπλέον, κάθε βουλευτής κρίνεται, σε τελική ανάλυση, από τη στάση του απέναντι στα προβλήματα και στους αγώνες του λαού.

Η συζήτηση για τη βουλευτική ασυλία στηρίζεται μεν σε πραγματικά γεγονότα, αλλά οι προεκτάσεις είναι σε μεγάλο βαθμό εκ του πονηρού. Κρύβει την επιδίωξη να καταργηθεί ή να αμβλυνθεί η ισχύς της δημοκρατικής αυτής κατάκτησης. Πρόκειται για προσπάθεια, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής συρρίκνωσης των δημοκρατικών και άλλων κατακτήσεων του λαού μας. Ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν περάσουν τέτοια σχέδια, να γυρίσουμε σε εποχές, όπου οι αγωνιστές βουλευτές του λαού σύρονταν στα δικαστήρια με το παραμικρό, με οποιαδήποτε αφορμή, προκειμένου να παρακωλυθεί το έργο τους που δεν ήταν αρεστό στους κυβερνώντες και στην οικονομική ολιγαρχία".

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το υπαγόρευσαν κατά λέξη οι εφοπλιστές!

Αποκαλυπτικό έγγραφο του ΥΕΝ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής!

Καθ' υπαγόρευση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συντάχθηκε και διαμορφώθηκε το νομοσχέδιο για την "Οργάνωση και Λειτουργία της Ναυτικής Εκπαίδευσης", όπως εξόφθαλμα αποδεικνύει και έγγραφο που κατατέθηκε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητήθηκε το εν λόγω νομοσχέδιο προκειμένου να εισαχθεί για συζήτηση στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής!

Συγκεκριμένα, σε έντυπο χαρακτηρισμένο "εσωτερικής διανομής" από το γραφείο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αθανάσιος Τσουροπλής, και απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Γιάννη Λύρα, αναφέρεται η εξής παράγραφος: "... Το σύνολο σχεδόν των απόψεων που μας κατέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεώς σας έγινε αποδεκτό και ότι διάφορες διατάξεις του τελικού σχεδίου νόμου περιέχουν αυτούσιες ή κατά νόημα τις περισσότερες προτάσεις, εξαιρουμένων βεβαίως αυτών που είχαν καθαρά νομοτεχνικό χαρακτήρα"! Το έγγραφο αποστάλθηκε το Μάη, την περίοδο δηλαδή που καταρτιζόταν το νομοσχέδιο.

Να επισημάνουμε ότι το εν λόγω νομοθέτημα έχει επισύρει την αντίδραση των εργαζομένων στην Εμπορική Ναυτιλία, αφού το χαρακτηρίζουν "αυταρχικό" και "αναχρονιστικό". Ενδεικτική είναι η αναφορά που κατέθεσε η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην οποία σημειώνεται πως "όχι μόνο διαιωνίζει την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση, αλλά επεκτείνει παραπέρα αρνητικά χαρακτηριστικά της δομής και της λειτουργίας των ναυτικών σχολών"! Στο ίδιο υπόμνημα τονίζεται ότι το τελικό σχέδιο νόμου κινείται σε πιο αναχρονιστικές κατευθύνσεις από αυτό το σχέδιο το οποίο η ηγεσία του ΥΕΝ είχε αρχικά παραδώσει στους συνδικαλιστικούς φορείς των ναυτεργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ