ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ναυτικό "επεισόδιο" στα διεθνή ύδατα

Μικρής σημασίας για την Αθήνα, σπεύδει να το αξιοποιήσει για να συντηρήσει την ένταση η Αγκυρα

Κράτησε ελάχιστα η ευφορία που προκάλεσε στην ελληνική κυβέρνηση η "αναδίπλωση" της Ουάσιγκτον σχετικά με τις τουρκικές παρενοχλήσεις στο αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας από την Κύπρο. Η ένταση στο Αιγαίο, που πάνω απ' όλα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και κατοχυρώνει το διαμεσολαβητικό ρόλο της Ουάσιγκτον, είναι πολύ εύκολο να κλιμακωθεί, όπως συνέβη προχτές, όταν δύο πολεμικά πλοία, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό, συγκρούστηκαν ελαφρά στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μερικά μίλια νότια της Χίου.

Σύμφωνα με την εκδοχή της Αθήνας, η οποία πρέπει να σημειωθεί παρουσιάστηκε καθυστερημένα, αφήνοντας το πλεονέκτημα της "ενημέρωσης" στην Αγκυρα, η οποία αξιοποίησε το γεγονός για να ανεβάσει τους τόνους, έχει ως εξής:

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε το ελληνικό ναρκαλιευτικό στα διεθνή ύδατα, στις προσβάσεις της Σμύρνης.

Συγκεκριμένα, τουρκικό πλοίο το οποίο μετείχε σε διεξαγόμενη τουρκική άσκηση ανοιχτά της Σμύρνης αποκόπηκε από τη λοιπή ναυτική δύναμη και κατευθύνθηκε προς το ελληνικό ναρκαλιευτικό "Αύρα" που παρακολουθούσε διακριτικά από τα διεθνή ύδατα την εν λόγω άσκηση.

Το τουρκικό πλοίο παραβαίνοντας προκλητικά τους κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοϊας πλησίασε πολύ κοντά το ελληνικό ναρκαλιευτικό και για λίγα λεπτά τα δυο πλοία βρίσκονταν σε παράλληλη πορεία προς βορρά.

Το τουρκικό πλοίο αποχωρώντας άγγιξε το ελληνικό ναρκαλιευτικό γδέρνοντας ελαφρά τα χρώματά του. Το "Αύρα" συνεχίζει κανονικά τις αποστολές του.

Υψηλοί τόνοι από την Αγκυρα

Αντίθετα, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Αγκυρα κλιμακώνει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί, σχετικά με το ναυτικό επεισόδιο, ισχυρίστηκε ότι ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο προσπάθησε να εμβολίσει ένα τουρκικό υποβρύχιο και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "πραγματοποίησε μια σοβαρή επιθετική ενέργεια".

"Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια επιθετική ενέργεια", δήλωσε ο Καρανταγί προς τους δημοσιογράφους.

"Ενα ελληνικό περιπολικό επιχείρησε να εμβολίσει το υποβρύχιό μας την ώρα που αναδυόταν. Ενα περιπολικό μας παρεμβλήθηκε και το ελληνικό πλοίο συγκρούστηκε μαζί του, προκαλώντας του ελαφρές ζημιές", πρόσθεσε ο στρατηγός.

Ο Τούρκος στρατηγός υπογράμμισε επίσης πως "είναι σαν να δίνεις μια γροθιά σ' έναν άνθρωπο που περπατάει στο δρόμο. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αντιπαράθεση".

Στο μεταξύ, συνεπής μέσα στο κλίμα της έντασης που υιοθετεί η Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαϊλ Τζεμ, κατηγόρησε χτες την Ελλάδα ότι "ασκεί πολιτική έντασης με την Τουρκία". "Η Ελλάδα ασκεί μια συνεχιζόμενη πολιτική έντασης με την Τουρκία. Φαίνεται ευχαριστημένη με το "στάτους κβο" διότι δε χάνει από την εξακολούθηση της έντασης", δήλωσε ο Τζεμ στη διάρκεια προγεύματος με τους δημοσιογράφους.

Η συνέντευξη του Τζεμ δόθηκε πριν να γίνει γνωστό χτες το απόγευμα το νέο ελληνοτουρκικό επεισόδιο.

"Οι προσεγγίσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι τελείως διαφορετικές. Οι καλές σχέσεις και η ειρήνη είναι προς το συμφέρον μας, αλλά η Ελλάδα δε φθάνει δυστυχώς σε αυτό το σημείο. Φαίνεται ότι το "στάτους κβο" τους αρέσει" πρόσθεσε.

"Οι ελληνοτουρκικές διαφορές θα μπορούσαν να λυθούν αν η Ελλάδα έδειχνε λίγη καλή θέληση", είπε επίσης ο υπουργός.

Ο ίδιος χαρακτήρισε "ακόμη πιο δύσκολη" την κατάσταση στην Κύπρο: "η στάση της ΕΕ για την Κύπρο δημιουργεί ένταση και η ανάπτυξη των πυραύλων "S-300" στο νησί κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Κατά την άσκηση "Νικηφόρος 97" οι Ελληνοκύπριοι έκαναν προετοιμασίες για μια κατάληψη της Βόρειας Κύπρου" που είναι υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο, δήλωσε ο Τζεμ. "Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα στην Κύπρο".

Την ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπ. Ετσεβίτ, ο οποίος επανέλαβε την τουρκική απαίτηση για μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση.

Υπερπτήσεις στα ... σύννεφα

Η ελληνική κυβέρνηση τρέφει φρούδες ελπίδες για "αλλαγή" της αμερικανικής στάσης, απέναντι στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Η ελληνική κυβέρνηση, "άκρως ικανοποιημένη" από τις ανασκευαστικές δηλώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμά πως για κάποιο χρονικό διάστημα θα ανακουφιστεί από τις εντονότατες πιέσεις της Ουάσιγκτον, η οποία με φορτικό τρόπο απαιτεί μια "θεαματική" κίνηση στη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ τον επόμενο μήνα στην Κρήτη. "Η εκτίμηση της κυβέρνησης, δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, είναι ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση θεμάτων που μας απασχολούν και προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή, είναι κατ' αρχήν θετικό. Από κει και πέρα, θα αναμένουμε στην πράξη το περιεχόμενο των σχετικών πρωτοβουλιών, για να τις κρίνουμε".

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί πως, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, η πίεση της Ουάσιγκτον θα επικεντρωθεί στην Αγκυρα, από την οποία η αμερικανική διπλωματία "ζητά" μια κίνηση καλής θέλησης. Μάλιστα, από αμερικανικά "κανάλια" διαρροής πληροφοριών, προσδιορίζονται και κάποιες από τις πιθανές κινήσεις ένδειξης καλής θέλησης που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει η Αγκυρα. Η αναβολή της προγραμματισμένης για τις αρχές Νοέμβρη τουρκικής άσκησης "Ταύρος", ή μια δήλωση προθέσεων περί παραπομπής του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο, είναι οι "αισιόδοξες" αμερικανικές εκδοχές για τις κινήσεις που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει η Αγκυρα και που θα βοηθούσαν στην πραγματοποίηση μιας "παραγωγικής" ελληνοτουρκικής συνάντησης κορυφής στην Κρήτη.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική και χωρίς μεγάλη διάθεση για την πραγματοποίηση του "ρεαλιστικού" βήματος στην Κρήτη. Οι λόγοι που προβάλλονται από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα είναι τρεις:

Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πέσει η σκιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη Διάσκεψη της Κρήτης.

Δεύτερον, η Αθήνα εκτιμά πως η Αγκυρα ακολουθεί μια πολιτική κλιμάκωσης της έντασης, την οποία χαράζει ο πυρήνας του στρατιωτικοδιπλωματικού κατεστημένου στη χώρα. Επίσης, κανείς στην Αθήνα δεν πιστεύει ότι η Αγκυρα σκοπεύει να αναβάλει την άσκηση "Ταύρος", που θα πραγματοποιηθεί στην κατεχόμενη Κύπρο, ακριβώς τις ημερομηνίες που οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα συναντώνται στην Κρήτη.

Ο τρίτος λόγος που "υποχρεώνει" την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει επιφυλακτική στάση, είναι αυτές καθ' αυτές οι αμερικανικές ιδέες, τις οποίες η Ουάσιγκτον επιχειρεί να τις μετουσιώσει σε μια συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Κρήτη. Οι ιδέες αυτές, καθώς δεν έχουν "ανανεωθεί", εξακολουθούν να μην θεωρούνται ικανοποιητικές από την ελληνική κυβέρνηση.

Ολες αυτές οι "αισιόδοξες" προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, δεν είναι τίποτε περισσότερο, όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, από την εξασφάλιση κάποιων χρονικών περιθωρίων "ηρεμίας", το τέλος του οποίου δε θα επιφυλάσσει καμία αλλαγή στην ουσία των αμερικανικών επιδιώξεων στην περιοχή. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα έχει να αντιμετωπίσει τις σφοδρότατες πιέσεις από τους εταίρους στην ΕΕ, οι οποίοι με την αρωγή της Ουάσιγκτον, ζητούν από την Ελλάδα να "συνδράμει εποικοδομητικά" στην προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων!

Αναμένεται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Ανοιχτό άφησε χτες το θέμα στη Βουλή, ο Α. Τσοχατζόπουλος

Στο θέμα της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εστιάστηκε η συζήτηση που έγινε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, με αφορμή την ενημέρωση που έκανε στην επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με αφορμή ερώτηση του Μ. Εβερτ, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Τουρκίας για "είσοδο" στο Αιγαίο μέσω της ΝΑΤΟικής αναδιάρθρωσης. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Στρατής Κόρακας αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί για τη χώρα η σύμπλευσή της με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη, μιλώντας για 196 "εισόδους" στα πλαίσια των οποίων εντάσσεται και η πρόσφατη παρενόχληση του "C-130" που μετέφερε και τον ίδιο. Οσον άφορα το θέμα των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, έκανε λόγο για προσπάθειες της Τουρκίας να υπαχθεί το Αιγαίο σε στρατιωτική διοίκηση που δε θα εδρεύει στην Ελλάδα, προκειμένου να επιβάλλει καθεστώς "διχοτόμησης".

Ο Στρ. Κόρακας

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, υποστήριξε πως η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας εξαρτάται από τη δυνατότητα του να προασπίζουν την εθνική ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας κι όχι από το κατά πόσο μπορούν να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Τόνισε δε ότι σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της ΝΑΤΟικής στρατηγικής και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού συντηρούν πηγές αναβρασμού στην περιοχή. Κατέληξε επισημαίνοντας την ανάγκη απαγκίστρωσης της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς λέγοντας ότι αποτελεσματική άμυνα και παραμονή στο ΝΑΤΟ δε συμβαδίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ