ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαφωνίες για την προεκλογική τακτική

Η προεκλογική τακτική της «απόλυτης πολιτικοποίησης» των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών διχάζει τα στελέχη της ΝΔ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να στηριχτεί με κάθε μέσο η υποψηφιότητα του Γ. Τζαννετάκου για την υπερνομαρχία Αθηνών.

Την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ των ηγετικών στελεχών του κόμματος πάνω στην προεκλογική τακτική επιβεβαίωσε χτεσινή δήλωση του Γ. Σουφλιά, με την οποία επιχειρεί να πείσει ότι η τακτική που πρότεινε ως επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού έγινε δεκτή και με βάση αυτή «πορεύεται» τώρα το κόμμα. Η στρατηγική της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές στηρίχτηκε, όπως αναφέρει, στη διαπίστωση ότι «οι εκλογές αυτές, ιδιαίτερα στις Νομαρχίες και τους μεγάλους Δήμους, εκπέμπουν με τρόπο αυθεντικό σημαντικά πολιτικά μηνύματα, είναι πολιτικές εκλογές». Στη βάση αυτή εισηγήθηκε προ 15 ημερών για κεντρικό σύνθημα, τόσο για ολόκληρη την Ελλάδα όσο και για την υπερνομαρχία Αθηνών -Πειραιώς το «στείλτε μήνυμα». «Αυτό - τονίζει - έγινε αποδεκτό και με βάση αυτό εδώ και αρκετές μέρες προετοιμάζονται οι διαφημιστικές καμπάνιες».

Η δήλωση του Γ. Σουφλιά αποτελεί απάντηση σε διαφωνίες που έχουν διατυπώσει για αυτή την τακτική ηγετικά στελέχη, όπως ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος θεωρεί ότι το σύνθημα «στείλτε μήνυμα» ειδικά για την υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς μπορεί να γίνει μπούμερανγκ για ΝΔ στην περίπτωση που υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα. Αν και οι επιφυλάξεις του είχαν αρθεί σε προχτεσινή σύσκεψη με τον Κ. Καραμανλή, η χτεσινή δήλωση Σουφλιά αναζωπύρωσε την κόντρα. Στο πλαίσιο αυτό «κύκλοι» από το περιβάλλον του άφηναν αιχμές κατά του Λαρισαίου πολιτικού, λέγοντας πως «ο Β. Μεϊμαράκης ό,τι έχει να πει το λέει στα όργανα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιβεβαίωσε χτες τη «γραμμή» για τις δημοτικές εκλογές, καλώντας τους πολίτες να «στείλουν ένα μήνυμα», διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά και την υπερνομαρχία Αθηνών και «για όλη την Ελλάδα».

Ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να σχολιάσει πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη για απόσυρση της υποψηφιότητάς του αν ο Γ. Τζαννετάκος ζητήσει συγγνώμη από την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ίδιος ο Γ. Τζαννετάκος, αλλά επιχείρησε να επιδείξει μια δήθεν αγέρωχη στάση, λέγοντας πως «ό,τι είχα να πω το έχω πει, δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο και γράμματα γνωρίζω». Την ίδια στιγμή, μεθοδεύεται παρασκηνιακά μια χειραψία του Γ. Τζαννετάκου τόσο με τον Χριστόδουλο όσο και με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, σαν απόδειξη ότι γεφυρώθηκε το «ρήγμα με την εκκλησία».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΑΣΙΑΣ
Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για «δουλιές»

Στην τακτική Συνάντηση Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ασίας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο στην Κοπεγχάγη και στην οποία συμμετείχε ως μέλος της κοινοτικής τρόικας ο Ελληνας πρωθυπουργός, θίχτηκαν αρκετά θέματα, για τα οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, «ελήφθη η απόφαση να εξεταστεί η επιβολή ενός φόρου στη δημιουργία πλούτου από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην πορεία της παγκοσμιοποίησης, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, γιατί για πρώτη φορά ένας τέτοιος Οργανισμός, μια τέτοια Συνάντηση καταλήγει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Παλαιότερα, σε προηγούμενες Συναντήσεις, ένας τέτοιος φόρος πάντα απορριπτόταν». Απ' ό,τι, βέβαια, καταλαβαίνουμε «μεγάλο βήμα» θεωρεί ο Ελληνας πρωθυπουργός την «εξέταση» «επιβολής φόρου στη δημιουργία πλούτου από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές», και όχι σε όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Πολύ μεγάλο βήμα!

Γύρω από τις εξελίξεις στο Ιράκ διαμορφώθηκαν δύο απόψεις: «Μια άποψη, που ήταν και άποψη της Ελλάδας, υποστήριζε ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν το Ιράκ θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των διαδικασιών του. Τις πρωτοβουλίες, σύμφωνα με αυτή την άποψη, θα πρέπει να τις έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν».

«Η άλλη άποψη, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έλεγε ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις και αυτό δικαιολογεί, ίσως, μια μονομερή παρέμβαση των ΗΠΑ. Εμείς πιστεύουμε ότι εάν καθιερωθούν μονομερείς παρεμβάσεις, τότε δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι για τη Διεθνή Κοινότητα και αυτό δε συμβιβάζεται με το διεθνές σύστημα δικαίου. Τα Ηνωμένα Εθνη ιδρύθηκαν ακριβώς για να υπάρχει μια κοινή απόφαση γύρω από τα θέματα αυτά». Υπέρ της πρώτης άποψης επιχειρηματολόγησαν, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η Γαλλία και η Κίνα.

Κανένα πρόβλημα φαίνεται πως δεν έχει ο πρωθυπουργός μας να εισβάλουν τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα - μαζί και τα ελληνικά - οπουδήποτε, αρκεί να έχουν τις ευλογίες του ΟΗΕ. Λες και ο ΟΗΕ είναι ουδέτερος και δεν είναι οι ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δίνουν τον τόνο στις αποφάσεις του.

Αντικείμενο συζήτησης ήταν επίσης «το γνωστό θέμα της λαθρομετανάστευσης. Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ασιατικών χωρών υπάρχει ένα πρωτόκολλο για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης. Συμφωνήσαμε, επίσης, για τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας εργασίας για να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα από την Ασία προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα προς την Ελλάδα από την οποία περνά». Δηλαδή; Τι ακριβώς θα κάνει η ειδική αυτή ομάδα εργασίας; Θα δώσει χρήματα για να αναπτυχθούν οι χώρες της Ασίας ώστε να μη φεύγουν «γι' άλλα μέρη» οι κάτοικοί τους; ΄Η μήπως θα ενισχύσει τους μηχανισμούς παρεμπόδισης του περάσματος των μεταναστών στην Ευρώπη; Θα κάνουν δηλαδή τα σύνορά μας «νεκροταφεία μεταναστών»;

Κατά τα λοιπά, η συνάντηση των ηγετών υπογράμμισε την ανάγκη για «δουλιές». «Η συνάντηση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε την αυτονόητη, θα έλεγα, ανάγκη στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Μας ενδιαφέρει αυτή η συνεργασία. Γιατί, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η Μεσόγειος και, μέσω της Μεσογείου, και η Ελλάδα θα είναι μελλοντικά η πύλη για τις συναλλαγές με τις μεγάλες ασιατικές χώρες».

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Απαιτούνται αρμοδιότητες για πλήρη και καθολικό έλεγχο

«Θα έπρεπε να έχουμε πλήρη και καθολικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς να έχουμε εκπτώσεις». Αυτό επισήμανε χθες μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, δηλώνοντας ότι το Κόμμα θα το καταψηφίσει.

Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ: «εμείς τασσόμαστε υπέρ του πραγματικού ελέγχου, του κοινωνικού ελέγχου». Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοθετήματος, σημείωσε ότι «δεν επεκτείνεται ο έλεγχος σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα» αφού οι ελεγκτικές αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου «περιορίζονται στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου». Αναφορικά με τις κατασταλτικές του μάλιστα αρμοδιότητες, ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε: «δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας κάποιοι να τιμωρήθηκαν από όσους παρανόμησαν» άρα «απλά καταγράφονται οι παρανομίες». Πρόσθεσε επίσης ότι «γίνονται σοβαρότατες εκπτώσεις στο τι είδους έλεγχος θα γίνεται» αφού «λόγω έλλειψης πόρων και προϋπολογισμών λιτότητας, θέλετε να περιοριστεί η δουλιά των διαφόρων φορέων» οπότε «δεν υπάρχει νομοσχέδιο τα τελευταία χρόνια που να μην ελαφρύνει τη δικαιοσύνη από διάφορες υποθέσεις». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε προβλέπεται «δειγματοληπτικός έλεγχος. Αν είναι τυχεροί θα πιάσουν κάποια παρανομία» και μάλιστα «μια φορά στα 4 χρόνια για κάθε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου». Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος υποστήριξε, πως με το νομοσχέδιο εναρμονίζεται η λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ