ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠ

Το προανάκρουσμα της νέας "ευρω-λιτότητας"

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησε σαν βάση συζήτησης τη γερμανο-γαλλική πρόταση για μείωση των κοινοτικών δαπανών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ)

Γενική οπισθοχώρηση κάνει η κυβέρνηση στην Ατζέντα 2000.

Στο χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των Βρυξελλών, η "πρώτη" βασική συζήτηση έγινε αποκλειστικά και μόνο στη βάση της σκληρότερης πλατφόρμας, της "κοινής" γερμανο-γαλλικής αξίωσης για γενική μείωση των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2000 - 2006 σε βάρος της "Κοινής Αγροτικής Πολιτικής" (ΚΑΠ) και του περιβόητου "πακέτου Σαντέρ". Οπως δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ "η διαπραγμάτευση θα 'ναι δύσκολη", γι' αυτό και η γερμανική προεδρία ανακοίνωσε χτες νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, την 26η Φλεβάρη στη Βόννη, πριν την καθορισμένη "τελική" συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την 24-25η Μάρτη, για την οριστική συμφωνία, που όμως δε θα γίνει στις Βρυξέλλες όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά στο Βερολίνο, τη νέα "πρωτεύουσα της Ευρώπης". Ο Γερμανός ΥΠΕΞ παρουσίασε ως "πρώτη προτεραιότητα" τη "θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης της "Ατζέντας 2000" μέχρι τον Μάρτη", έκανε λόγο για "διάθεση συμβιβασμού" που πρέπει να επιδείξουν "όλα" τα κράτη - μέλη και προειδοποίησε αυστηρά ότι "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια κρίση που σίγουρα θα ξεσπάσει αν ναυαγήσει η "Ατζέντα 2000"". Η γερμανική θέση είναι σαφής και ξεκάθαρη, όπως τόνισε ο Γ. Φίσερ "θα πρέπει να βρεθεί λύση για μια πιο αποτελεσματική διαρθρωτική πολιτική, μια ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ, ένα περισσότερο εξισορροπημένο δημοσιονομικό πλαίσιο. Είμαστε σύμφωνοι σ' ένα συνολικό πακέτο διαπραγμάτευσης, που θα συζητηθεί χωρίς προκαθορισμένους όρους και θα συμφωνηθεί μέχρι 24/25 Μάρτη". Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός για τα ευρωπαϊκά θέματα Π. Μοσκοβιτσί επαναβεβαίωσε το γαλλικό βέτο στη δήθεν συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για "επανεθνικοποίηση" της ΚΑΠ, υποστηρίζοντας τη Γερμανία στο "γενικό πάγωμα". Ετσι η Γαλλία, η μεγαλύτερη αγροτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δε δέχεται την "πανεθνικοποίηση" που θα πλήρωνε το Παρίσι, αλλά το "γενικό πάγωμα" που θα το πληρώσουν όλες οι μεσογειακές χώρες. Υπερτονίζοντας μάλιστα τη γαλλική θέση, ο Π. Μοσκοβιτσί τόνισε ότι "οι ευρωπαϊκές δαπάνες για τη γεωργία το 2006 θα πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλότερες απ' αυτές του 1999" (!!!)

Πρόκειται για κυνική και ευτελή προπαγάνδα σε βάρος χιλιάδων μεσογειακών αγροτών, που θα σημάνει και το οριστικό τέλος της νοτιοευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής.

Κυβερνητικά ψελλίσματα

Στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συμμετείχε τόσο ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος όσο και ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου. Στην πρωινή παρέμβαση του Θ. Πάγκαλου, αμέσως μετά την παρουσίαση του προγράμματος της γερμανικής προεδρίας, ολόκληρη η αναφορά στην "Ατζέντα 2000" έχει ως εξής: "Η προεδρία έχει καταρτίσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα εργασιών μέχρι την αναμενόμενη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Οσον αφορά τη μέθοδο των εργασιών, υποστηρίζουμε το συνεκτικό της χαρακτήρα υπό την εποπτεία και το συντονισμό του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Από πλευράς μας, με συνέπεια τονίζουμε την αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση στην προσπάθεια για ενίσχυση της συνοχής τα επόμενα χρόνια. Ανάλογη σημασία αποδίδουμε στο πρόβλημα της επάρκειας των πόρων και στο κόστος της διεύρυνσης. Για την ΚΑΠ θα μιλήσουμε εκτενέστερα, στο σημείο όμως αυτό αρκεί να αναφέρω ότι θεωρούμε πως είναι ακόμη πρόωρο να προσδιορίσουμε τι σημαίνει αναμόρφωσή της". Δηλαδή άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε (... ). Στη συνέντευξη Τύπου τον άχαρο ρόλο "ενημέρωσης" ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προσπάθησε να πει περίπου τα εξής: 1) Η Ελλάδα είναι "κατά της σταθεροποίησης των δαπανών", αλλά, δυστυχώς, από σήμερα ακόμη, δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η συζήτηση γίνεται αποκλειστικά στη βάση αυτής της πρότασης. 2) "Η πλειοψηφία είναι υπέρ αυτής της πρότασης", που σημαίνει, στην πραγματικότητα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ότι "μόνο Ελλάδα και Ισπανία έχουν αντιρρήσεις". Γίνεται φανερό ότι η μικρομέγαλη Ισπανία θα διαπραγματευτεί ξεχωριστά τα "ίδια οφέλη". 3) Εφόσον η "Ατζέντα 2000" θα συμφωνηθεί ως "πακέτο" το Μάρτη, δεν ανακοινώνουμε τίποτα από τώρα και στο τέλος της διαπραγμάτευσης κάτι θα βρούμε και θα "μπαλώσουμε" το θέμα. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό η διαπραγμάτευση της "Ατζέντας 2000" αφορά την κάθε τσέπη ξεχωριστά, αφού, τη "μείωση δαπανών", που θα επιβάλλει το γερμανο-γαλλικός άξονας στην Αθήνα, θα την "πληρώσει" τελικά ο Ελληνας εργαζόμενος. Τώρα που πέσανε επιτέλους τα κυβερνητικά προσχήματα και ξέρουμε για ποια πρόταση συζητά και η κυβέρνηση, ας υπενθυμίσουμε ότι η γερμανο-γαλλική αξίωση προβλέπει "γενικό πάγωμα" των δαπανών της περιόδου 2000-2006 στα "επίπεδα του 1999", έτσι ώστε η γενικευμένη ευρω-λιτότητα να αποδώσει εξοικονόμηση 40 με 45 δισ. ECU/ ΕΥΡΩ που θα μοιραστεί ως λεία στις ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" σε βάρος της ΚΑΠ και του περιφερειακού "πακέτου Σαντέρ".

"Διεύρυνση" εκμετάλλευσης και κερδών

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή η ένταξη νέων χωρών σ' αυτήν, είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του μεγάλου κεφαλαίου και του ηγετικού πυρήνα της Ενωσης. Η διεύρυνση αφορά σε μια σειρά χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο.

Υποψήφιες για ένταξη χώρες είναι οι Σλοβενία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Ρουμανία, Εσθονία, Λετονία και Κύπρος. Απ' αυτές έχουν προεπιλεγεί η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Τσεχία και η Σλοβενία. Η προεπιλογή τους έγινε με κριτήρια τις οικονομικές τους επιδόσεις, αλλά και την πολιτική τους "προσαρμοστικότητα".

Οι ιθύνουσες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έβαλαν στο στόχαστρο τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από το 1990. Μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων έσπευσαν να υποσχεθούν βοήθεια, θέτοντας όμως σκληρές προϋποθέσεις, όπως η άνευ όρων εφαρμογή των κανόνων της "ελεύθερης αγοράς", η σαρωτική και με εξευτελιστικούς όρους "αποκρατικοποίηση", η δυνατότητα για ελεύθερη πρόσβαση των πολυεθνικών και η κατάργηση οποιουδήποτε εμποδίου στη δράση τους και, τέλος, η πολιτική υποταγή τους στις απαιτήσεις της "νέας τάξης". Το αποτέλεσμα ήταν η κατάρρευση των οικονομιών, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας, η εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Ομως δεν έμειναν σ' αυτά. Με δική τους ευθύνη άρχισε ο διαμελισμός αυτών των χωρών με την υποδαύλιση των εθνικών αντιπαλοτήτων. Τόσο ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ενωσης, όσο και ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και της Τσεχοσλοβακίας φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φυσικά των ΗΠΑ.

Η κατάσταση που επικρατεί στις υπό ένταξη χώρες της ΚΑΕ αποτυπώνεται ως ένα βαθμό και στο δείκτη του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Αν δεχτούμε ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στις 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 100 μονάδες, στις χώρες αυτές είναι: Ουγγαρία 19, Πολωνία 14, Ρουμανία 7, Σλοβακία 14, Λετονία 8, Εσθονία 11, Λιθουανία 5, Βουλγαρία 7, Τσεχία 20 και Σλοβενία 42. Συνολικά σ' αυτές τις 10 χώρες το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 13. Αντιλαμβάνεται κανείς ποια διαφορά χωρίζει τις ισχυρές χώρες της ΕΕ από τις υποψήφιες. Σκεφθείτε λοιπόν ότι αν το μέσο εισόδημα του Δανού είναι 146 μονάδες, το εισόδημα του Λιθουανού είναι μόλις 5.

Η ήδη υψηλή ανεργία στις υποψήφιες χώρες, όπως ομολογεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην "Ατζέντα 2000", θα αυξηθεί δραματικά. "Η υψηλή ανεργία τόσο στην ΕΕ, όσο και στις περισσότερες από τις υποψήφιες χώρες, αναφέρεται στην "Ατζέντα", καθιστούν δυσχερέστερη την εξεύρεση νέων θέσεων απασχόλησης", ενώ παρακάτω τονίζεται ότι "δεδομένων των υψηλών δεικτών ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάθε προσαρμογή, η οποία προκαλεί απώλεια θέσεων απασχόλησης, θα είναι δυσχερής από πολιτική άποψη".

Ομως το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όχι μόνο δεν προτείνει μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, αλλά αντίθετα σημειώνει τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η υψηλή ανεργία για τα κέρδη των πολυεθνικών. "Η ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας - είτε αυτό γίνει απευθείας μέσω της μετανάστευσης ή εμμέσως μέσω της εμφάνισης νέων ανταγωνιστών - θα οδηγήσει ενδεχομένως στη συγκράτηση των μισθών στη Δυτική Ευρώπη"!

Δ. Π.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Δικαιώνεται, εν μέρει, η Κατερίνα Βελλίδου

Αναίρεσε εν μέρει ο Αρειος Πάγος απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης που είχε απορρίψει αίτηση της Κατερίνας Βελλίδου κατά απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείο, με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή πέντε εκατομμυρίων δραχμών για υπεξαίρεση (άρθρο 375 του Ποινικού Κώδικα).

Δηλαδή, από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναιρέθηκε το σκέλος της απόφασης που διέταζε την κατάπτωση δύο εγγυητικών επιστολών ύψους 50 εκατομμυρίων δραχμών, οι οποίες είχαν κατατεθεί στην Εμπορική και Ιονική Τράπεζα.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης είχε κρίνει ένοχη της Κατερίνα Βελλίδου γιατί κατά το διάστημα από 1-10-1992 μέχρι 30-4-1994 δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα στην Εθνική Τράπεζα το εισπραχθέν αγγελιόσημο. Αντίθετα, ιδιοποιήθηκε παράνομα το αγγελιόσημο που εισέπραξε από τον ΕΔΟΕΑΠ που ανέρχονταν στο ποσό των 529.973.920 δραχμών, (459.734.153 δρχ. η "Μακεδονία" και 82.210.238 η "Θεσσαλονίκη").

Η Κ. Βελλίδου μετά την καταδικαστική απόφαση άσκησε έφεση, η οποία απορρίφτηκε. Στο μεταξύ ο εισαγγελέας την κάλεσε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο σε "συζήτηση συμπλήρωσης απόφασης", απ' όπου η Κ. Βελλίδη απουσίαζε, με συνέπεια να διαταχθεί η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών.

Τελικά, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο που εξέδωσε τη συμπληρωματική απόφαση υπερέβη την εξουσία του και δεν έπρεπε να προχωρήσει στη συζήτηση της υπόθεσης, αλλά να θεωρήσει ότι η κατηγορούμενη δεν είχε κληθεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "902"
Ευρωπαϊκή Ενωση και ΕΒΕ

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Τρίτη 26 Γενάρη, την εκπομπή: "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00.Ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητάει με τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Δρίκο, Γιώργο Μότσο και Δημήτρη Φέτση, με θέμα "Ευρωπαϊκή Ενωση και ΕΒΕ".

Δημοψήφισμα για Μάαστριχτ - Αμστερνταμ

Κατατίθενται σήμερα από την Επιτροπή δεκάδες χιλιάδες υπογραφές για εθνικό δημοψήφισμα

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη θα έχει σήμερα Τρίτη 26.1 και ώρα 11.30 πμ αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ και Αμστερνταμ.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται στο Γραφείο του προέδρου της Βουλής λίγες μόνο μέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης του Αμστερνταμ,οι εκπρόσωποι της Επιτροπής θα υποβάλουν εκ νέου το αίτημα της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος,μετά από προηγούμενη αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού γύρω από αυτό το μείζονος εθνικής σημασίας ζήτημα, επικαλούμενοι και σχετική συνταγματική πρόβλεψη (εστάλη ήδη επιστολή ανάλογου περιεχομένου προς τους 300 βουλευτές).

Παράλληλα θα κατατεθούν και οι δεκάδες χιλιάδες υπογραφές πολιτών,που συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα και με τις οποίες προβάλλεται η ίδια εύλογη δημοκρατική απαίτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ