Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Δικαιώνεται, εν μέρει, η Κατερίνα Βελλίδου

Αναίρεσε εν μέρει ο Αρειος Πάγος απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης που είχε απορρίψει αίτηση της Κατερίνας Βελλίδου κατά απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείο, με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή πέντε εκατομμυρίων δραχμών για υπεξαίρεση (άρθρο 375 του Ποινικού Κώδικα).

Δηλαδή, από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναιρέθηκε το σκέλος της απόφασης που διέταζε την κατάπτωση δύο εγγυητικών επιστολών ύψους 50 εκατομμυρίων δραχμών, οι οποίες είχαν κατατεθεί στην Εμπορική και Ιονική Τράπεζα.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης είχε κρίνει ένοχη της Κατερίνα Βελλίδου γιατί κατά το διάστημα από 1-10-1992 μέχρι 30-4-1994 δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα στην Εθνική Τράπεζα το εισπραχθέν αγγελιόσημο. Αντίθετα, ιδιοποιήθηκε παράνομα το αγγελιόσημο που εισέπραξε από τον ΕΔΟΕΑΠ που ανέρχονταν στο ποσό των 529.973.920 δραχμών, (459.734.153 δρχ. η "Μακεδονία" και 82.210.238 η "Θεσσαλονίκη").

Η Κ. Βελλίδου μετά την καταδικαστική απόφαση άσκησε έφεση, η οποία απορρίφτηκε. Στο μεταξύ ο εισαγγελέας την κάλεσε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο σε "συζήτηση συμπλήρωσης απόφασης", απ' όπου η Κ. Βελλίδη απουσίαζε, με συνέπεια να διαταχθεί η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών.

Τελικά, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο που εξέδωσε τη συμπληρωματική απόφαση υπερέβη την εξουσία του και δεν έπρεπε να προχωρήσει στη συζήτηση της υπόθεσης, αλλά να θεωρήσει ότι η κατηγορούμενη δεν είχε κληθεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ