Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμητική εκδήλωση τυφλών για "Ρ" και "Βήμα"

Το "Ριζοσπάστη" και το "Βήμα", τις δύο μοναδικές εφημερίδες που συμβάλλουν στην ενημέρωση των τυφλών, τίμησε χτες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, στη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους.Ο "Ριζοσπάστης" και το "Βήμα" εκδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε η ύλη τους να μπορεί να αναγνωστεί απ' τους τυφλούς.

Οπως μας εξήγησε ο Σταύρος Ξενικουδάκης,που έφτιαξε αυτό το σύστημα για το "Ριζοσπάστη", μέχρι πριν από δύο χρόνια η ύλη της εφημερίδας κυκλοφορούσε σε δισκέτες κομπιούτερ οι οποίες διακινούνταν μεταξύ των τυφλών. Από την 1η Αυγούστου 1997 οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν την ύλη της εφημερίδας μέσω του Ιντερνετ. Για να γίνει αυτό, απαιτείται ειδικό πρόγραμμα, που μορφοποιεί την ύλη ώστε να είναι συνεχής η ροή του κειμένου χωρίς εικόνες και φωτογραφίες.

Από το "Ριζοσπάστη" την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο εκδότης της εφημερίδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Στέφανος Λουκάς (φωτό). Στο χαιρετισμό του ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι πιο αγωνιστική για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων των τυφλών. Τα προβλήματά τους - τόνισε -μεγαλώνουν εξαιτίας της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και πιο ειδικά της συρρίκνωσης της δημόσιας κοινωνικής πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση όλα τα μετράει με το κόστος κι όχι με τις ανάγκες των ανθρώπων.

"Ο "Ρ" ήταν η πρώτη εφημερίδα που φρόντισε να εφαρμόσει τη νέα τεχνολογία για να είναι δυνατή και σ' εσάς η ενημέρωση", υπογράμμισε ο Στ. Λουκάς. "Ηταν μια πράξη υποχρέωσης και καθήκοντος για την ενημέρωση ενός τμήματος εργαζομένων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως άλλωστε και όλοι οι εργαζόμενοι. Αλλά μαζί με προβολή των προβλημάτων σας και τη διεκδίκηση λύσεων σ' αυτά, φρόντισε με αυτή την πρωτοβουλία να είναι σε σας προσιτή η αντικειμενική πραγματικότητα, οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις", συμπλήρωσε. Ο Στ. Λουκάς πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του "Ρ" και του ΚΚΕ δεν είναι η μοναδική: Ο εκδοτικός οίκος "Σύγχρονη Εποχή" εξέδωσε περισσότερα από 60 βιβλία του στην ίδια ηλεκτρονική μορφή με αυτή της εφημερίδας. Τέλος υπενθύμισε ότι χωρίς αγώνες τίποτα δεν κατακτιέται και υποσχέθηκε ότι ο "Ρ" και το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό των τυφλών, στις δίκαιες διεκδικήσεις τους, στους αγώνες τους για τα δικαιώματα τους.

Από το "Βήμα" την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο δημοσιογράφος κ. Καρτάλης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ