Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Χρειάζονται την υπομονή του Ιώβ!

Κατατέθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματά τους

"Ιώβειο" υπομονή πρέπει να διαθέτουν οι παλιννοστούντες πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ενωση μέχρι να νομιμοποιηθούν στη χώρα μας, αφού λόγω της έλλειψης υπηρεσιών που διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις χορήγησης βίζας 32.000 και πλέον ομογενείς αντιμετωπίζουν το φάσμα της απέλασης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν απελαθεί. Το θέμα έρχεται στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου και Μπάμπη Αγγουράκη, με την οποία ζητούν να πληροφορηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών,Εργασίας και Μακεδονίας - Θράκης, αν προτίθενται να πάρουν και τι μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι 32.000 και πλέον ομογενείς νεοπρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ενωση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά της διαμονής, εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφού οι ρυθμοί, με τους οποίους χορηγείται η βίζα παλιννόστησης, είναι πολύ αργοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1997, οπότε και άρχισε η χορήγηση της βίζας, μόνο 8.000 περίπου ομογενείς την έλαβαν, ενώ, αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις των 32.000 και πλέον που περιμένουν. Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την απομάκρυνση του γγ του ΥΠΕΞ και τη διακοπή εδώ και τρεις μήνες του γραφείου στην Αθήνα που ήταν στελεχωμένο με ένα διπλωμάτη, αφού η χορήγηση βίζας γίνεται μόνο από το γραφείο της Θεσσαλονίκης όπου και αυτό είναι στελεχωμένο από έναν υπάλληλο του ΥΠΕΞ.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε βάρος των ομογενών νεοπροσφύγων, όταν είναι γνωστό ότι το 1997 το ελληνικό κράτος αποφάσισε να καταγράψει και να νομιμοποιήσει τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας, χορηγώντας λευκή και πράσινη κάρτα, δικαίωμα διαμονής, εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Από τα δύο Προεδρικά Διατάγματα εξαιρέθηκαν οι ομογενείς από τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, με αποτέλεσμα να στερούνται τα παραπάνω δικαιώματα έως ότου αποκτήσουν θεώρηση παλιννόστησης.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι δέκα χρόνια μετά τον ερχομό των πρώτων ομογενών από τις χώρες της ΕΣΣΔ, που άρχισε με την ενθάρρυνση των ελληνικών κυβερνήσεων, φαίνεται καθαρά πως η βασική αιτία του είναι η ανυπαρξία συγκεκριμένης πολιτικής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, οφείλεται στην έλλειψη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου, καθώς και στην υπαγωγή στους στο ΥΠΕΞ.

Τέλος, ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν και πότε ώστε:

  • Να δημιουργηθούν και άλλα γραφεία θεώρησης παλιννόστησης για να επισπευστούν οι ρυθμοί χορήγησής τους. Επίσης να δοθεί το δικαίωμα σ' όσους απορρίπτονται, να μπορούν να προμηθευτούν λευκή και πράσινη κάρτα αλλοδαπού. Ο ΟΑΕΔ να δέχεται τις αιτήσεις τους, μια και έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής τους.
  • Να πάψουν να θεωρούνται αλλοδαποί και να καθυστερεί αδικαιολόγητα ο καθορισμός της ιθαγένειάς τους.
  • Να βοηθηθούν για τη στεγαστική τους αποκατάσταση.
  • Να αντιμετωπίσει νομοθετικά τα προβλήματά τους με την ψήφιση σχετικού νόμου και να πάψουν να υπάγονται στο ΥΠΕΞ.
  • Να χορηγείται και σ' αυτούς το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς τριετούς ισχύος, όπως γίνεται με τους ομογενείς από την Αλβανία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ