ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 26 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Ταχύτατα» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Eurokinissi

Ως «μήνυμα συνέχειας στη διαδρομή που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια» και ταυτόχρονα «ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας», ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του χτες βράδυ, προαναγγέλλοντας νέα επίθεση με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στα λαϊκά συμφέροντα προκειμένου να υπηρετηθούν τα μνημόνια διαρκείας.

Διαβεβαίωσε, άλλωστε, ότι θα μείνει «πιστός» σε ό,τι παρουσίασε ως «εθνικό καθήκον», ενώ μιλώντας για την «αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης» επισήμανε ότι «οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πρέπει να είναι υψηλοί, σε μια δεύτερη θητεία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα», μην αφήνοντας περιθώρια εφησυχασμού, καθώς «από αύριο κιόλας η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο την επικράτηση των ιδεών και των πολιτικών συμπεριφορών που δικαίωσε η κάλπη».

Προσθέτοντας, τέλος, ότι θα επιδιώξει «ευρύτερες συναινέσεις», ώστε να περάσουν ευκολότερα αυτά τα μέτρα, τόνισε ότι «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις (...) θα προχωρήσουν με ταχύτητα, καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή του ελληνικού λαού. Και θα την τιμήσω στο ακέραιο», όπως είπε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «θετική προσφορά» και τη βαριά ήττα

Ως «αρνητικό αποτέλεσμα για την κοινωνία και τη δημοκρατία» και ως «σοβαρή εκλογική ήττα» χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας τη νέα πτώση που καταγράφουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας παράλληλα την έναρξη εσωκομματικών διεργασιών για την «ανασυγκρότηση» του κόμματος, θέτοντας όπως είπε τον εαυτό του στην κρίση των μελών.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «η νέα κατάσταση απαιτεί απ' τον ΣΥΡΙΖΑ νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα και γρήγορες αποφάσεις», μίλησε για ανανέωση του στελεχικού δυναμικού από την κορυφή μέχρι τη βάση, ώστε να μπει τέλος σε «νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά». Εθεσε δε ως χρονικό ορίζοντα για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές και ανέφερε ότι κλείνει ένας κύκλος «θετικής προσφοράς», υπερασπιζόμενος την αντιλαϊκή πολιτική που ως κυβέρνηση εφάρμοσε και ως αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε.

Πάντως οι εσωκομματικές διεργασίες άνοιξαν ήδη απ' τη δημοσιοποίηση του exit poll, με τον Ευ. Τσακαλώτο να μιλάει για μια σοβαρή ήττα και να βάζει στο επίκεντρο τον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας πως «ο Αλέξης θα θέλει να το σκεφτεί, να αναστοχαστεί». Απεναντίας Εφη Αχτσιόγλου και Αλ. Χαρίτσης προς το παρόν λένε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, με την πρώτη να επικαλείται τη «συλλογική ευθύνη» στο κόμμα και τον δεύτερο να σημειώνει πως ο σημερινός πρόεδρος θα είναι «πρωταγωνιστής στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν».

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει «στα γεμάτα» τη συζήτηση για την αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας, με δεδομένη τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατέγραψε άνοδο ανάλογη των προσδοκιών που καλλιεργούσε, ανάμεσα στο Μάη και στον Ιούνη. Είναι επομένως βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια, κυρίως μέσα από τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, να διαμορφωθεί ένα νέο «αφήγημα» εγκλωβισμού του λαού από τη σοσιαλδημοκρατία, ενώ εξελίξεις θα υπάρξουν και στον χώρο του οπορτουνισμού.

Κατά τα άλλα, ο Αλ. Τσίπρας στη δήλωσή του μίλησε για «πρωτοφανή προέλαση» δεξιάς και ακροδεξιάς και προβαίνοντας στη γνωστή λαθροχειρία των «αθροίσεων» του κόμματός του με άλλες δυνάμεις για να ξεπλύνει τις ευθύνες του, κατέδειξε ως πρωτοφανείς τους «αρνητικούς συσχετισμούς στη μεταπολίτευση για τον προοδευτικό χώρο». Εδώ πρόσθεσε ότι έχει ευθύνες και η ΝΔ, παραπέμποντας στην προεκλογική αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε γύρω από τις υποψηφιότητες στη Ροδόπη και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά τις συνεργασίες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, τις ευθύνες του για την καθυστέρηση της δίκης, όπως και τη στήριξη στην απαράδεκτη αντικομμουνιστική θεωρία των «δύο άκρων» στην ΕΕ, θυμήθηκε τις «αντιστάσεις» που πρέπει να αναπτυχθούν και κάλεσε τις «δυνάμεις της προόδου» να τις οργανώσουν. Εμφάνισε μάλιστα το κόμμα του ως τη βασική δύναμη «που μπορεί να σταθεί απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξιά και να ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση», σε συνέχεια της στήριξης των μισών νομοσχεδίων της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Με παρακαταθήκη το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ ετοιμάζει «ισχυρή αντιπολίτευση»

Ενα ακόμα βήμα «στη σταθερή ανοδική πορεία» είδε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για άνοδο 50% (από τις εκλογές του 2019) και συνεχίζοντας την προσπάθεια κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ ως του βασικού εκφραστή της σοσιαλδημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επανέλαβε ότι «ως ισχυρή προοδευτική δύναμη θα ασκήσει ισχυρή αντιπολίτευση» στη ΝΔ, παρ' όλες τις εκκωφαντικές συγκλίσεις που έχει με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, όπως αποδείχθηκε και στην προηγούμενη τετραετία, όταν στήριξε το 70% των νόμων της.

Ο Ν. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «πατριωτική και σύγχρονη κεντροαριστερά», επιχειρώντας να το εμφανίσει ως το «παραδοσιακό δημοκρατικό ανάχωμα» στην ακροδεξιά...

Την ίδια στιγμή σε τηλεοπτικά πάνελ συνεχιζόταν το καβγαδάκι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με εκατέρωθεν κατηγορίες για το ποιος από τους δύο νομιμοποίησε περισσότερο την ακροδεξιά: Το ΠΑΣΟΚ, που συνεργάστηκε με το ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ του Καμμένου...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορτωμένη η αντιλαϊκή ατζέντα

Σήμερα στη 1 μ.μ. αναμένεται ο Κυρ. Μητσοτάκης να ορκιστεί ξανά πρωθυπουργός και το απόγευμα ή αύριο το πρωί θα ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιούνη.

Σε κάθε περίπτωση, ανοιχτή και πάνω στο τραπέζι είναι η αντιλαϊκή ατζέντα της επόμενης μέρας, που έρχεται να εφαρμόσει με «φόρα» η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με τον «αέρα» που της δίνει και η συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ με βάση και τα μνημόνια διαρκείας όπου ομονοούν.

Για την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων άλλωστε ο Μητσοτάκης έχει έτοιμες αλλαγές στη σύνθεση και στη δομή της επόμενης κυβέρνησής του.

Στο ημερολόγιο της νέας κυβέρνησης είναι ήδη τσεκαρισμένες οι ημερομηνίες δύο Συνόδων Κορυφής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις 29 και 30 Ιούνη και στις 11 και 12 Ιούλη αντίστοιχα.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθεί και το Μεταναστευτικό, καθώς τα επιτελεία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων. Παζάρια δρομολογούνται και για την τελική μορφή του νέου Συμφώνου Σταθερότητας στην ΕΕ, με «ένα το κρατούμενο» την επιστροφή σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, ματωμένα πλεονάσματα και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, για να θωρακίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Συζήτηση στη Σύνοδο της ΕΕ θα γίνει και για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία, ενώ σε ειδική συζήτηση για την Ασφάλεια και Αμυνα δρομολογούνται νέες αποφάσεις ώστε η ΕΕ «να αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η διατλαντική σχέση και η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ είναι καίριας σημασίας για την ασφάλειά μας γενικότερα», όπως τονίζεται στα σχετικά προπαρασκευαστικά της Συνόδου κείμενα.

Για, δε, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι στο περιθώριό της, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επίδικο ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Στο κυρίως μενού της ΝΑΤΟικής Συνόδου, άλλωστε, αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για να μετατραπεί η Ουκρανία σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος, σχέδια όπου η κυβέρνηση της ΝΔ - με τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους - ετοιμάζεται να χώσει ακόμα βαθύτερα τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, με οδηγό και τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ που μετατρέπει όλη την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Σε ένα τέτοιο φόντο οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και η ψήφος εμπιστοσύνης αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τη σχετική τριήμερη συζήτηση να ξεκινάει πιθανόν την Παρασκευή 7 Ιουλίου, και να ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουλίου με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια, όπως έχει προαναγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα αφορούν το επιτελικό κράτος και την οικονομική - φορολογική πολιτική. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα αφορά και την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και δομών του κράτους, θέμα που η ΝΔ σήκωνε ψηλά στην προεκλογική της εκστρατεία.

Πανηγύρια Κασιδιάρη «όπως στα ευρωπαϊκά κράτη»

Τον καταδικασμένο νεοναζί Κασιδιάρη ευχαρίστησε ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες», Β. Στίγκας, στις πρώτες του δηλώσεις χθες το βράδυ, χαρακτηρίζοντάς τον «καύσιμο που μας έδωσε ώθηση να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Λίγο αργότερα ο ίδιος ο Κασιδιάρης, φωτογραφιζόμενος να πανηγυρίζει μέσα από τη φυλακή - όπου, υποτίθεται, στερείται ελευθερίες του - με άλλη μια μακροσκελή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούσε για «ανεπανάληπτο θρίαμβο» και για «το πρώτο βήμα για την καθιέρωση μιας κραταιής εθνικής παράταξης στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως συμβαίνει σήμερα στα πιο σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη», με βάση ένα «ισχυρό πανευρωπαϊκό ρεύμα».

Πάνω άλλωστε στην ανοχή και την αβάντα του αστικού κράτους και του κεφαλαίου σε τέτοια μορφώματα, δήλωσε ότι «θα επανέλθω στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, ενισχυμένος και αναβαθμισμένος» μετά την αποφυλάκισή του.

Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος επιτέθηκε στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ότι τον «μετρούσαν» προεκλογικά χαμηλότερα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Νίκης Δ. Νατσιός έλεγε ότι «θα πορευτούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη νίκη του απλού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ