Δευτέρα 26 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «θετική προσφορά» και τη βαριά ήττα

Ως «αρνητικό αποτέλεσμα για την κοινωνία και τη δημοκρατία» και ως «σοβαρή εκλογική ήττα» χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας τη νέα πτώση που καταγράφουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας παράλληλα την έναρξη εσωκομματικών διεργασιών για την «ανασυγκρότηση» του κόμματος, θέτοντας όπως είπε τον εαυτό του στην κρίση των μελών.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «η νέα κατάσταση απαιτεί απ' τον ΣΥΡΙΖΑ νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα και γρήγορες αποφάσεις», μίλησε για ανανέωση του στελεχικού δυναμικού από την κορυφή μέχρι τη βάση, ώστε να μπει τέλος σε «νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά». Εθεσε δε ως χρονικό ορίζοντα για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές και ανέφερε ότι κλείνει ένας κύκλος «θετικής προσφοράς», υπερασπιζόμενος την αντιλαϊκή πολιτική που ως κυβέρνηση εφάρμοσε και ως αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε.

Πάντως οι εσωκομματικές διεργασίες άνοιξαν ήδη απ' τη δημοσιοποίηση του exit poll, με τον Ευ. Τσακαλώτο να μιλάει για μια σοβαρή ήττα και να βάζει στο επίκεντρο τον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας πως «ο Αλέξης θα θέλει να το σκεφτεί, να αναστοχαστεί». Απεναντίας Εφη Αχτσιόγλου και Αλ. Χαρίτσης προς το παρόν λένε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, με την πρώτη να επικαλείται τη «συλλογική ευθύνη» στο κόμμα και τον δεύτερο να σημειώνει πως ο σημερινός πρόεδρος θα είναι «πρωταγωνιστής στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν».

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει «στα γεμάτα» τη συζήτηση για την αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας, με δεδομένη τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατέγραψε άνοδο ανάλογη των προσδοκιών που καλλιεργούσε, ανάμεσα στο Μάη και στον Ιούνη. Είναι επομένως βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια, κυρίως μέσα από τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, να διαμορφωθεί ένα νέο «αφήγημα» εγκλωβισμού του λαού από τη σοσιαλδημοκρατία, ενώ εξελίξεις θα υπάρξουν και στον χώρο του οπορτουνισμού.

Κατά τα άλλα, ο Αλ. Τσίπρας στη δήλωσή του μίλησε για «πρωτοφανή προέλαση» δεξιάς και ακροδεξιάς και προβαίνοντας στη γνωστή λαθροχειρία των «αθροίσεων» του κόμματός του με άλλες δυνάμεις για να ξεπλύνει τις ευθύνες του, κατέδειξε ως πρωτοφανείς τους «αρνητικούς συσχετισμούς στη μεταπολίτευση για τον προοδευτικό χώρο». Εδώ πρόσθεσε ότι έχει ευθύνες και η ΝΔ, παραπέμποντας στην προεκλογική αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε γύρω από τις υποψηφιότητες στη Ροδόπη και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά τις συνεργασίες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, τις ευθύνες του για την καθυστέρηση της δίκης, όπως και τη στήριξη στην απαράδεκτη αντικομμουνιστική θεωρία των «δύο άκρων» στην ΕΕ, θυμήθηκε τις «αντιστάσεις» που πρέπει να αναπτυχθούν και κάλεσε τις «δυνάμεις της προόδου» να τις οργανώσουν. Εμφάνισε μάλιστα το κόμμα του ως τη βασική δύναμη «που μπορεί να σταθεί απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξιά και να ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση», σε συνέχεια της στήριξης των μισών νομοσχεδίων της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ