Δευτέρα 26 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ελπίδα και παρακαταθήκη για τους αγώνες τα αποτελέσματα του ΚΚΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Ελπίδα και παρακαταθήκη για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων και του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και για το δυνάμωμα της πάλης σε μία σειρά από ανοιχτά μέτωπα αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, έρχεται να δώσει το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια.

Το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα στέρησε από τον λαό της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας έναν ακόμη κομμουνιστή βουλευτή, καθώς και πάρα τη μεγάλη μάχη και τη διατήρηση του αριθμού ψήφων και ποσοστών χάθηκε η έδρα στη Φθιώτιδα. Αντίθετα διατηρήθηκε η βουλευτική έδρα στην Εύβοια, με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, να επανεκλέγεται βουλευτής.

Η κάλπη των εκλογών της 25ης Ιούνη επιβεβαίωσε το ανεβασμένο κύρος του Κόμματος στην εργατική τάξη και τον λαό της περιοχής που καταγράφηκε στην κάλπη των εκλογών του Μάη. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Στερεάς Ελλάδας κράτησαν ψηλά το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας πως μόνο το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει πραγματική αντιπολίτευση για τα συμφέροντά τους. Εδωσαν δύναμη στη δύναμή τους διαμορφώνοντας καλύτερους όρους για την οργάνωση της πάλης τους στα μέτωπα αγώνα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως στη ΛΑΡΚΟ, στη Βόρεια Εύβοια, στους μεγάλους χώρους δουλειάς των βιομηχανικών ζωνών, στις εργατογειτονιές των αστικών κέντρων, στους αγρότες, στις τοπικές κοινωνίες που ξεσηκώνονται απέναντι στην επέλαση των μονοπωλίων της «πράσινης» ανάπτυξης.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ ανέδειξαν και σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ δεύτερη δύναμη στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο, με το ποσοστό στο Μαρτίνο και τη Λάρυμνα να ξεπερνά το 18%, αναγνωρίζοντας ότι το ΚΚΕ και οι πρωτοπόροι κομμουνιστές εργάτες μπήκαν μπροστά στην οργάνωση του μεγαλειώδους αγώνα τους και συνεχίζουν να στέκονται δίπλα τους σε αυτή την κρίσιμη καμπή.

Το αυξημένο κύρος του ΚΚΕ και οι δεσμοί που έχει αναπτύξει με τον πολύπαθο λαό της Βόρειας Εύβοιας καταγράφηκαν και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας το ποσοστό του ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου καταγράφηκε στο 12,64% και στον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού άγγιξε το 10%. Το ψηφοδέλτιο του Κόμματος αναδείχτηκε και αυτή τη φορά πρώτη ή δεύτερη δύναμη σε μία σειρά ρετσινοχώρια. Συγκεκριμένα πρώτη δύναμη στην Τσαπουρνιά με 40%, στη Σκεπαστή με 23%, στο Σπαθάρι με 29,36%, δεύτερη δύναμη στην Κήρινθο με 21,1%, στους Ωρεούς με 16%, στην Κοκκινομηλιά με 18,6% κ.α. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε όλα αυτά τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας που το ΚΚΕ κατέγραψε υψηλά ποσοστά, είχε πολύ χαμηλά ποσοστά η ΝΔ, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις κατέγραψε ποσοστά ακόμη και αρκετά κάτω από 30%.

Σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες και τη ζωή των εργαζομένων και του λαού είναι η διατήρηση των υψηλών ποσοστών του και στα αστικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας. Στην πόλη της Λιβαδειάς το ποσοστό του καταγράφηκε στο 13,5%, στην Αμφισσα στο 10,5%, ενώ διατηρήθηκαν τα αυξημένα ποσοστά στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και στη Λαμία.

Σε υψηλά επίπεδα, τόσο σε ψήφους όσο και ποσοστά, διατηρήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ και στη μονοεδρική της ορεινής Ευρυτανίας, με τους υποψήφιους βουλευτές, τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να σταθεροποιούν την αυξημένη επιρροή του ΚΚΕ στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιο δυνατό το ΚΚΕ εκεί που χτυπάει η καρδιά του λαού και των αγώνων του (2024-06-11 00:00:00.0)
Ο «χάρτης» της ανόδου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (2023-10-14 00:00:00.0)
Ημερολόγιο «σύντροφος» στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ για τη νέα χρονιά (2023-01-07 00:00:00.0)
Αγώνας μέχρι τέλους για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ (2022-04-07 00:00:00.0)
Δραστηριότητα της ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας (2014-12-17 00:00:00.0)
Στο δεύτερο μήνα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα (2006-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ