Δευτέρα 26 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορτωμένη η αντιλαϊκή ατζέντα

Σήμερα στη 1 μ.μ. αναμένεται ο Κυρ. Μητσοτάκης να ορκιστεί ξανά πρωθυπουργός και το απόγευμα ή αύριο το πρωί θα ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιούνη.

Σε κάθε περίπτωση, ανοιχτή και πάνω στο τραπέζι είναι η αντιλαϊκή ατζέντα της επόμενης μέρας, που έρχεται να εφαρμόσει με «φόρα» η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με τον «αέρα» που της δίνει και η συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ με βάση και τα μνημόνια διαρκείας όπου ομονοούν.

Για την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων άλλωστε ο Μητσοτάκης έχει έτοιμες αλλαγές στη σύνθεση και στη δομή της επόμενης κυβέρνησής του.

Στο ημερολόγιο της νέας κυβέρνησης είναι ήδη τσεκαρισμένες οι ημερομηνίες δύο Συνόδων Κορυφής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις 29 και 30 Ιούνη και στις 11 και 12 Ιούλη αντίστοιχα.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθεί και το Μεταναστευτικό, καθώς τα επιτελεία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων. Παζάρια δρομολογούνται και για την τελική μορφή του νέου Συμφώνου Σταθερότητας στην ΕΕ, με «ένα το κρατούμενο» την επιστροφή σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, ματωμένα πλεονάσματα και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, για να θωρακίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Συζήτηση στη Σύνοδο της ΕΕ θα γίνει και για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία, ενώ σε ειδική συζήτηση για την Ασφάλεια και Αμυνα δρομολογούνται νέες αποφάσεις ώστε η ΕΕ «να αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η διατλαντική σχέση και η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ είναι καίριας σημασίας για την ασφάλειά μας γενικότερα», όπως τονίζεται στα σχετικά προπαρασκευαστικά της Συνόδου κείμενα.

Για, δε, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι στο περιθώριό της, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επίδικο ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Στο κυρίως μενού της ΝΑΤΟικής Συνόδου, άλλωστε, αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για να μετατραπεί η Ουκρανία σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος, σχέδια όπου η κυβέρνηση της ΝΔ - με τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους - ετοιμάζεται να χώσει ακόμα βαθύτερα τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, με οδηγό και τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ που μετατρέπει όλη την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Σε ένα τέτοιο φόντο οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και η ψήφος εμπιστοσύνης αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τη σχετική τριήμερη συζήτηση να ξεκινάει πιθανόν την Παρασκευή 7 Ιουλίου, και να ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουλίου με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια, όπως έχει προαναγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα αφορούν το επιτελικό κράτος και την οικονομική - φορολογική πολιτική. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα αφορά και την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και δομών του κράτους, θέμα που η ΝΔ σήκωνε ψηλά στην προεκλογική της εκστρατεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ