ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγκάλυψη «μέχρι τέλους»

Να «διασώσει» τον βουλευτή Κ. Κουκοδήμο έχει επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου, συνυπολογίζοντας το κόστος και τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη παραίτηση ή ανεξαρτητοποίησή του

Την αδιαμφισβήτητη εμπλοκή στελεχών και βουλευτών της στο αλισβερίσι με τους εκδότες - μεγαλοδημοσιογράφους, όπως αναδείχτηκε μέσα από την υπόθεση Ζαχόπουλου, επιχειρεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση, επιμένοντας «μέχρι τέλους» σε αυτήν την τακτική.

Αξιοποιώντας την «επικοινωνιακή ανάσα», εξαιτίας του θανάτου του Χριστόδουλου, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει τις επόμενες μέρες «να αλλάξει την ατζέντα», πράγμα βέβαια δύσκολο, καθώς αφενός συνεχίζεται η δικαστική έρευνα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει διαφανεί κάποιος συμβιβασμός μεταξύ των αντιμαχόμενων εκδοτικών συμφερόντων που θα επέτρεπε «την υποβάθμιση» της υπόθεσης. Ωστόσο, όπως και τις προηγούμενες βδομάδες, και αυτή, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι «η υπόθεση ξεφουσκώνει» και πως «εξαντλούνται οι αποκαλύψεις»... Επί του παρόντος, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να «διασώσει» τον βουλευτή Κ. Κουκοδήμο για τη διαμεσολάβησή του μεταξύ Σπ. Κλαδά και Μ. Τριανταφυλλόπουλου, συνυπολογίζοντας το κόστος και τις απροσδιόριστες επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη παραίτηση ή ανεξαρτητοποίησή του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Θ. Ρουσόπουλος υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του γενικού γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, καλύπτοντας τον Γ. Τραγάκη για το θέμα της επιστολής και των εξηγήσεων που έλαβε από τον Κ. Κουκοδήμο. Παράλληλα, δεν αποδέχτηκε ότι υπήρξε κάτι επιλήψιμο στη συμπεριφορά του βουλευτή και όταν αυτός «διαμεσολαβούσε» με τον μεγαλοδημοσιογράφο και όταν λογοδοτούσε στην εκπομπή «Ζούγκλα»... Σε ερώτηση αν ο Κ. Κουκοδήμος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι δε γνωρίζει κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, καλύπτεται από το χειρισμό του Γ. Τραγάκη. «Ο κ. Τραγάκης έπραξε ως όφειλε», είπε. Σε άλλη ερώτηση, αν υπάρχει θέμα συναλλαγής του Σπ. Κλαδά, παρέπεμψε σε δήλωση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων από την πρώτη στιγμή, επισημαίνοντας με νόημα ότι έχει καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα.

Το Σαββατοκύριακο έγινε ορατή μια προσπάθεια επιστράτευσης στελεχών της κυβέρνησης με στόχο να αλλάξει το κλίμα και να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Β. Μεϊμαράκη, που σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην Κρήτη, εκτίμησε ότι «ζούμε σε μια περίοδο που θέλουν πολλοί να αποδομήσουν συνολικά το πολιτικό σύστημα και βλέπετε ότι πράγματι η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση περνά μια κρίση, μια κρίση που προσπαθεί να την εμφανίσει ως κρίση του πολιτικού συστήματος, ενώ είναι κρίση δικιά τους». Υπερασπιζόμενος τους κυβερνητικούς χειρισμούς, μίλησε για «ένα διαφορετικό, τηλεοπτικό νοσηρό κλίμα» και επανέλαβε το γνωστό σλόγκαν ότι «εμείς τα στέλνουμε όλα στη Δικαιοσύνη. Εμείς νομοθετούμε με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μπορεί να κρύψει τίποτα κανείς σήμερα. Κατά συνέπεια, τους λέμε ότι όλα αυτά θα φτάσουν μέχρι το τέλος».

«Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται η βάση της παράταξής μας είναι ενωμένη και δυνατή, δίπλα στον Κ. Καραμανλή», διατυμπάνισε από την Καρδίτσα ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» προειδοποίησε ότι «είναι νωρίς να βγει στη σύνταξη ο Καραμανλής».

ΠΑΣΟΚ
Τραβούν στα άκρα την εσωκομματική διαμάχη

Σαν να ζουν ακόμα στις 10 Νοέμβρη του 2007 κινούνται στο ΠΑΣΟΚ. Οι εσωκομματικές απειλές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τον πρόεδρο του κόμματος Γ. Παπανδρέου και τους περιστοιχιζόμενους γύρω του, να βάλλουν ευθέως εναντίον του Ε. Βενιζέλου, ότι φραξιονίζει.

Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας την Κυριακή σε προσυνεδριακή τους συγκέντρωση στο Ιλιον, κατ' αρχάς επιτέθηκε στους σημερινούς κυβερνώντες ότι «ενισχύουν παράγοντες παρασιτικούς (...) Εμποδίζουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο». Αρνείται δηλαδή να παραδεχτεί ότι τη σήψη καλλιεργεί πρωτίστως η πλουτοκρατία καθώς από εκεί καρπούται κέρδη. Εταξε τα καλύτερα αν γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, αποσιωπώντας τα δικά τους πεπραγμένα, λέγοντας π.χ. ότι «είναι αυτή η πολιτική, της ΝΔ, που δίνει την ευκαιρία σε αεριτζήδες, να βγάζουν σε μια ώρα συναλλαγής όσα δε βγάζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες μισθωτών και εργαζομένων στη δυτική Αττική σε μια ολόκληρη χρονιά». Ωστόσο και πόσοι αεριτζήδες θησαύρισαν στο Χρηματιστήριο και όχι μόνον επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ;

Ακολούθως, ξιφούλκησε εναντίον του εσωκομματικού εχθρού. Οτι «δεν υπάρχει χώρος και περιθώριο ν' αναβιώσουμε τις συγκρούσεις που λύσαμε στις 11 Νοεμβρίου». Οτι η πορεία του ΠΑΣΟΚ «δε δίνει περιθώρια ανάπτυξης προσωπικών στρατηγικών. Δε δέχεται εσωτερικές αντιπολιτεύσεις ή λευκές απεργίες βασικών στελεχών απέναντι στη ΝΔ. Δεν αποδεχόμαστε στρατηγικές ήττας. Δε δέχεται ο προοδευτικός Ελληνας σήμερα, να βλέπει ένα ΠΑΣΟΚ με φράξιες, με κόμματα μέσα στο κόμμα, με παρασυναγωγές στο όνομα του διαλόγου. Οπως δε δέχεται να υποβαθμίζεται σκόπιμα η αντιπολιτευτική μας δραστηριότητα (...) Και όσοι θεωρούν ότι θα πάρουν τη ρεβάνς μετά την 11η Νοεμβρίου, είναι γελασμένοι. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ απαιτεί ενότητα και συντεταγμένη πορεία (...) Οχι ένα "σκορποχώρι", που μπορεί ο καθένας να κόβει κομμάτι για τον εαυτό του (...) Και όποια παρέκκλιση από τον δρόμο αυτό, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Εμμεσα απείλησε τους βενιζελικούς και ο ταγμένος στο πλευρό Παπανδρέου, Χρ. Πολυζωγόπουλος επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι «ή μαζί, αλλά μαζί, ή χώρια». Ο Μ. Ανδρουλάκης - εναντίον κι αυτός της σύστασης «ομίλου προβληματισμού» από τον Ε. Βενιζέλο - αναρωτήθηκε ρητορικά αν «τώρα είμαστε για μικρομάγαζα;», ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «χρειάζονται πολλοί στρατιώτες, όχι πολλοί στρατηγοί».

Η Α. Διαμαντοπούλου είπε ότι «ο κίνδυνος της διάσπασης υπάρχει ανάμεσά μας εδώ και πάρα πολύ καιρό». Κι ότι η ίδρυση ομίλου από τους βενιζελικούς «ακτινογραφεί τη σύσταση ενός κόμματος μες το κόμμα». Η Β. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι «αν κάποιοι βάζουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις πάνω από την ενότητα του κόμματος, τότε αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους». Ο δε Θ. Πάγκαλος, πετώντας το «μπαλάκι» στον Ε. Βενιζέλο, είπε: «πρέπει να προσπαθήσεις για να επιτύχεις τη διαγραφή σου στο ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ δύσκολο».

Οι βουλευτίνες του κόμματος Ε. Τσουρή και Σ. Μερεντίτη θορυβημένες επειδή τις εμφάνισαν έτοιμες να προσχωρήσουν σε κόμμα Βενιζέλου, το διέψευσαν.

Οι «δηλωμένοι» βενιζελικοί βουλευτές τηρούν ηπιότερους τόνους, λέγοντας ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει. Η ανακοίνωση του περιώνυμου ομίλου φαίνεται να αναβάλλεται για τα μέσα Φλεβάρη, ενώ αναμένουν την προγραμματισμένη πρώτη δημόσια ομιλία του Βενιζέλου στις 7 Φλεβάρη σε παρουσίαση βιβλίου του.

Εμφανιζόμενος ωστόσο ως «πορτ παρόλ» του, ο αποχωρήσας από τον ΣΥΝ για να ενταχθεί στο «ρεύμα» του, Μ. Κοψίδης, δήλωνε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», ότι «λευκή απεργία δεν υπάρχει κατ' αρχήν, διότι πρόσφατα, τις προηγούμενες μέρες, έγινε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, για όλα αυτά τα ζητήματα. Και ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος μίλησε και όλα τα στελέχη, οι βουλευτές που στηρίζουν το ρεύμα μιλήσανε. Αντίθετα, από την άλλη μεριά είχαμε. Δεν υπάρχει λευκή απεργία, απλώς ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος έχει δεχτεί το αποτέλεσμα της 11ης Νοεμβρίου και αφήνει το Γιώργο Παπανδρέου να ασκήσει την πολιτική του. Αλλά η πολιτική του και σε επίπεδο γενικότερο πολιτικό είναι αδιέξοδη, αλλά είναι και αυτό το δράμα το εσωκομματικό».

Στο νοσοκομείο ο Χρ. Νικολιτσόπουλος

Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο εισήχθη το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ο δικηγόρος Χρ. Νικολιτσόπουλος, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων του περιβάλλοντός του σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο δικηγόρος έχει «έντονα συμπτώματα ψυχολογικής κατάρρευσης και ενδείξεις ακόμα και αυτοκτονικού ιδεασμού».

Η πλουτοκρατία και τα κόμματά της γεννούν τη διαφθορά

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της τόνισε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς:

«Η μάχη κατά της διαφθοράς δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα όσο στο επίκεντρο της πάλης δεν μπαίνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, η ανακούφισή τους από τα οξυμένα προβλήματα, όσο στο επίκεντρο δεν μπαίνει το χτύπημα των κερδών της πλουτοκρατίας. Η πλουτοκρατία και τα κόμματά της γεννούν τη διαφθορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ