ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκλημα σε βάρος του 8ωρου!

  • Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου - έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής!
  • Μ. Κωστόπουλος: "Ιστορικά ανώμαλο και πολιτικά βρώμικο" το νομοσχέδιο!
  • Μόνο το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει θετικά επί της αρχής

Η συζήτηση του νομοσχεδίου - έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου, τη θεσμοθέτηση των "άτυπων μορφών απασχόλησης" αλλά και την υπονόμευση του μεροκάματου ασφαλείας, ξεκίνησε χτες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και την επόμενη βδομάδα εισάγεται για συζήτηση το Β Θερινό Τμήμα της Βουλής. Εντονότατη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, αφού ο βουλευτής του Μ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι επιχειρείται η κατάργηση της μεγαλύτερης κατάκτησης του εργατικού κινήματος, το 8ωρο! Παράλληλα, από διαφορετική αφετηρία δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και η ΝΔ, ενώ αρνητική ψήφο επί της αρχής έδωσαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως ένα νομοσχέδιο που διασφαλίζει την ευελιξία της αγοράς εργασίας, αλλά και την... ασφάλεια των εργαζομένων.

Ο Μ. Κωστόπουλος

"Είναι ένα κείμενο ηθικά απαράδεκτο, ιστορικά ανώμαλο και πολιτικά βρώμικο". Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, και συνέχισε λέγοντας ότι, "αν αυτό το νομοσχέδιο περάσει τώρα, ντάλα καλοκαίρι - θυμηθείτε το - θα είναι επίσης ντάλα καλοκαίρι που οι εργάτες θα το κουρελιάσουν παντελώς. Η θεσμική κατάργηση του 8ωρου δεν είναι μια απλή νομοθετική ρύθμιση. Είναι ένα έγκλημα σε βάρος της μεγαλύτερης κατάκτησης του εργατικού κινήματος της χώρας μας και διεθνώς". Ξεκαθάρισε δε ότι από την πλευρά του ΚΚΕ "θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας" προκειμένου να καταργηθεί το εν λόγω νομοθέτημα, καλώντας τους εργαζόμενους όπως και τους "μικρομεσαίους" να σχηματίσουν μέτωπο αντίστασης στις επιδιώξεις αυτές.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές - μέλη της Διαρκούς Επιτροπής, ιδίως τους κυβερνητικούς, χαρακτήρισε το νομοθέτημα "επικήδειο της σοσιαλδημοκρατίας στο λεγόμενο κοινωνικό της πρόσωπο", προσθέτοντας ότι "αυτοί που κάποτε διαλαλούσαν τη σοσιαλιστική τους πραμάτεια δε δικαιούνται να ψηφίσουν την κατάργηση του 8ωρου".

Από το βήμα της επιτροπής, ο Μήτσος Κωστόπουλος διάβασε αποσπάσματα από την πρώτη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας του 1919, που καθόριζε ως ανώτατο χρόνο εργασίας τις 8 ώρες τη μέρα, καθώς και από τις μετέπειτα Διεθνείς Συμβάσεις που όριζαν το "μεροκάματο ασφαλείας", τονίζοντας ότι αυτές είναι που η κυβέρνηση σήμερα επιχειρεί να καταργήσει με το εν λόγω νομοθέτημα. Επίσης, ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε ότι σοβαρότατες είναι και οι ευθύνες των συνδικαλιστών που δεν αντιδρούν ή συναινούν σε αυτή την κυβερνητική προσπάθεια. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του: "Οταν κάποιος συνδικαλιστής, εκλεγμένος από εργάτες, βρίσκεται στο σταυροδρόμι της πολιτικής του σαρώματος δικαιωμάτων των σκοπιμοτήτων και της υπεράσπισης του ταξικού συμφέροντος των εργατών, πρέπει αβίαστα να επιλέξει το δεύτερο. Αν δενκάνει το ρόλο του, μετατρέπεται ηθελημένα ή αθέλητα σε εκτελεστικό όργανο άλλων. Σε τελική ανάλυση, δε διαφέρει σε τίποτε από υπάλληλο ενός βιομήχανου".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στη θεσμοθέτηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, λέγοντας ότι "στη διαπραγμάτευση της πώλησης της εργατικής δύναμης θα συμμετέχει και ο κάθε... πικραμένος. Κατά συνέπεια, σε αυτό το ζήτημα η διαπραγμάτευση ξεκινάει από μία προϋπόθεση που θέτει η κυβέρνηση και η οποία ζητάει εκχώρηση δικαιώματος από τον εργάτη. Αρα η κοινή λογική συνιστά μη αποδοχή μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης". Τέλος, όσον αφορά τις λεγόμενες "άτυπες μορφές απασχόλησης", ο Μ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι "ανάβουν το φιτίλι της βόμβας στην κοινωνική ασφάλιση". Κατέληξε ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο.

Το μαύρο... άσπρο

Το μαύρο... άσπρο επιχείρησε να παρουσιάσει στη δική του τοποθέτηση ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παίρνοντας υπόψη της τις σύγχρονες ανάγκες προχωρά στην παροχή δυνατοτήτων ευελιξίας στην ελληνική αγορά "αλλά με ασφάλεια" για τον εργαζόμενο! Υποστήριξε ότι η... νομιμοποίηση των άτυπων μορφών απασχόλησης, όπως το φασόν, είναι ρύθμιση "υπέρ του εργαζομένου", αφού "μεταφέρει το βάρος της απόλυσης στους εργοδότες". Ειδικά για το φλέγον θέμα του 8ωρου, υποστήριξε ότι "υπάρχει αλλαγή της ποιότητας και όχι της ποσότητας του χρόνου εργασίας για τους εργαζόμενους", ενώ για το θέμα του 35ωρου υποστήριξε ότι "η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πειραματιστεί", προσθέτοντας ότι τέτοια ρύθμιση "θα ήταν δυναμίτης στα θεμέλια της αναπτυξιακής πορείας της χώρας".

Ο κεντρικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Παπαγιωργόπουλος, χωρίς να πει κουβέντα για τα επίμαχα πρώτα 5 άρθρα του νομοσχεδίου, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για προώθηση του κομματισμού μέσω της επαναφοράς των Επιθεωρήσεων Εργασίας στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, ενώ κατήγγειλε τον "κοινωνικό διάλογο" που έγινε πριν τη σύνταξη του νόμου ως διάλογο προειλημμένων αποφάσεων. Αναγνώρισε πάντως ότι το σχέδιο νόμου έχει "επιμέρους θετικές ρυθμίσεις τις οποίες και θα ψηφίσουμε". Τέλος, σημείωσε ότι η λύση για το θέμα της απασχόλησης είναι η αύξηση των ρυθμών απορρόφησης των κονδυλίων του Β ΚΠΣ. Συνολικά χαρακτήρισε τα μέτρα του νομοσχεδίου "άτολμα, ασαφή, αποσπασματικά και γενικόλογα".

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο βουλευτής του κόμματος Σπύρος Δανέλλης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δηλώνει ότι επιχειρεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της απασχόλησης "επικεντρώνοντας στη μείωση του κόστους εργασίας" με "στόχο να συγκαλύψει την ανεργία μέσω της ανακύκλωσης". Αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο θα δώσει το ΔΗΚΚΙ, δήλωσε τέλος ο εισηγητής του, Γιάννης Δημαράς, χωρίς πάντως να αναφερθεί ιδιαίτερα στα θέματα των εργασιακών σχέσεων.

  • Χτες ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την ένταξη στο νομοσχέδιο τριών τροπολογιών που θα αφορούν τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών του οικόσιτου προσωπικού με την υποχρέωση της παροχής του 50% των ασφαλιστικών, τη ρύθμιση θεμάτων των αγρεργατών και την παράταση της επιδότησης της ανεργίας σε επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας.
Προς συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε συνέχιση του αγώνα κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου και προετοιμάζει νέα συγκέντρωση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τις μέρες που θα συζητιέται το αντεργατικό νομοσχέδιο στο Α' θερινό τμήμα της Βουλής, αποφάσισε να διοργανώσει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

Η Συντονιστική, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τους εργαζόμενους που το προηγούμενο διάστημα με γενικές συνελεύσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς και γειτονιές, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στις 16 Ιούλη και στην απεργία στις 23 Ιούλη, έστειλαν ηχηρό μήνυμα συνολικής εναντίωσης με το νομοσχέδιο και απαίτησαν την απόσυρσή του.

Αποδέκτες του μηνύματος - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - ήταν το κεφάλαιο, η κυβερνητική πολιτική, αλλά και οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς και τα επώνυμα ηγετικά τους στελέχη "που βρήκαν καταρχήν θετικό το νομοθετικό τερατούργημα, που υπονόμευσαν ποικιλότροπα την απεργία, για να υπηρετήσουν καλύτερα τη φιλοεργοδοτική τους στάση, για να δημιουργήσουν στους εργαζόμενους την αίσθηση ότι "δε γίνεται τίποτα"".

"Οι εργαζόμενοι πείθονται κάθε μέρα περισσότερο - σημειώνεται - και το δείχνουν, ότι αυτές οι ηγεσίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν την εργατική τάξη και τα συμφέροντά της".

Καταλήγοντας η Συντονιστική, επισημαίνει την ανάγκη να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, αντίθετα να αναπτυχθεί η δράση και ο συντονισμός και να συγκροτηθεί μέτωπο πάλης ισχυρό και ικανό να ηγηθεί της λαϊκής αγανάκτησης. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους, να ενισχύσουν τα ταξικό ρεύμα μέσα στο συνδικαλιστικό ρεύμα, να δημιουργήσουν επιτροπές υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στο εργοστάσιο, στην υπηρεσία, στη γειτονιά.

Την Τρίτη στο Θερινό Τμήμα!

Την εντονότατη αντίδραση του ΚΚΕ, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε, κατά την έναρξη της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η σπουδή της κυβέρνησης να "περάσει" το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις εργασιακές σχέσεις με ταχύτατες διαδικασίες, ορίζοντας την έναρξη της συζήτησής του στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής για την επόμενη Τρίτη!

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε ότι "μας προκαλεί κατάπληξη και οργή η βιασύνη της κυβέρνησης", προσθέτοντας ότι "αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί ...σε όλη την Ελλάδα για ένα εξάμηνο". Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι, λόγω της τεράστιας σημασίας του, το σχέδιο νόμου δεν πρέπει να συζητηθεί σε Θερινό Τμήμα της Βουλής και πρότεινε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος το φθινόπωρο. Την άποψη για απαράδεκτη βιασύνη εξέφρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, χτες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί ακρόαση φορέων με τη συμμετοχή των τριών εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και Ενωση Εμπόρων) της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΚΕ και των συλλόγων των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ