ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιφρούρηση της συμμαχίας με ΠΑΣΟΚ!
  • Αποφεύγει ακόμα και τη φραστική όξυνση με τον έτερο μονομάχο προκειμένου να διευκολύνει την επιβολή των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία
  • Δε δίστασε ο Θ. Ρουσόπουλος να «αδειάσει» τον Γερ. Γιακουμάτο που μίλησε για «λαμόγια του ΠΑΣΟΚ»...

Η περιφρούρηση της συναίνεσης και συμμαχίας που έχει επιτευχθεί με το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης προκειμένου να περάσει τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία.

Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση φροντίζει να αποφεύγει ακόμα και τη φραστική όξυνση και τις κοκορομαχίες με τον έτερο μονομάχο, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δε διευκολύνει την επιβολή του «νέου» νόμου - πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε χτες στο σημείο να αποδοκιμάσει τον Γερ. Γιακουμάτο επειδή μίλησε για «λαμόγια του ΠΑΣΟΚ», ακριβώς γιατί σε αυτή τη φάση πασχίζει να αποφύγει ένα κλίμα τεχνητής πόλωσης. «Δεν είναι φρασεολογία με την οποία συμφωνεί η κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, μη διστάζοντας να «αδειάσει» τον λαλίστατο υφυπουργό των τηλεπαραθύρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν τις γερές πλάτες που έχει βάλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τις, ταυτόσημες, θέσεις της για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά και την αποδοκιμασία των φοιτητικών κινητοποιήσεων από τον Γ. Παπανδρέου. Ειδικά σε αυτή τη φάση, που η κυβέρνηση επιχειρεί να πλήξει τους αγώνες για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, πιστεύει ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ «να κρατηθεί» απέναντι στις κινητοποιήσεις. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα είναι η δήλωση του βουλευτή Μ. Βαρβιτσιώτη: «Δε νομίζω ότι υπάρχει σχέδιο για να οξυνθεί το κλίμα, καθώς έχουμε μπροστά μας κρίσιμες ψηφοφορίες για το Σύνταγμα, έχουμε το άρθρο 16, κι έτσι δεν υπάρχει διάθεση για όξυνση. Οποιος το υποστηρίζει παρερμηνεύει την όλη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση και τη συκοφάντηση των αγώνων, αν και αποφεύγει την «κατά μέτωπο» επίθεση και τις «προκλητικές» δηλώσεις κατά των φοιτητών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χτες ότι η κυβέρνηση θα φέρει τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο στη Βουλή «όταν τελειώσει ο διάλογος», απορρίπτοντας ταυτόχρονα την πρόταση του προέδρου του ΕΣΥΠ, Θ. Βερέμη, να γίνει δημοψήφισμα για τον «νέο» νόμο - πλαίσιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση διαδίδει τα γνωστά και επαναλαμβανόμενα σε κάθε κινητοποίηση παραμύθια, όπως ότι οι κινητοποιήσεις εκφυλίζονται, οι φοιτητές κουράστηκαν, ότι είναι μια μικρή μειοψηφία και άλλα παρόμοια. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι για ακόμα μια φορά έχει «εκπλαγεί» από τη μαζικότητα, την αποφασιστικότητα και τις αντοχές των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, γεγονός που την έχει αναγκάσει να «αναπροσαρμόσει» τα σχέδια και τα χρονοδιαγράμματά της για την ψήφιση του αντιδραστικού νόμου -πλαίσιο.

ΠΑΣΟΚ
Αντιπολίτευση με ανταλλαγή χαρακτηρισμών

Στην Ινδία ο Γ. Παπανδρέου

Με την ανταλλαγή χαρακτηρισμών και προσωπικές επιθέσεις επιχειρούν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού να συγκαλύψουν την πολιτική τους ταύτιση στις στρατηγικές επιλογές τους.

Ετσι χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου απαντώντας στη φραστική επίθεση του υφυπουργού Εργασίας Γ. Γιακουμάτου που έκανε λόγο «για λαμόγια του ΠΑΣΟΚ», μίλησε για «εισαγωγή της χυδαιότητας στην πολιτική ζωή». Ο ίδιος εγκάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο γιατί «απέφυγε σήμερα να καταδικάσει τον κ. Γιακουμάτο» και πρόσθεσε ότι αυτή η κίνηση «αποκαλύπτει μια διπλή τακτική της κυβέρνησης. Να υπάρχει επίσημα μια θεσμική γλώσσα για τα πράγματα και να επιτρέπεται σε κυβερνητικά στελέχη να ασχημονούν σε όλα τα επίπεδα».

Συγχρόνως ο Π. Ευθυμίου, οξύνοντας το κλίμα της αντιπαράθεσης, δήλωσε ότι την «ώρα που ο κ. Γιακουμάτος ασχημονούσε» εκκρεμούσαν ερωτήματα για τις υποθέσεις του απόστρατου υπαξιωματικού της αστυνομίας και πρότινος υπεύθυνου ασφαλείας του βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ Ηλ. Καλλιώρα, καθώς του εν ενεργεία αστυνομικού και φρουρού του βουλευτή Χανίων Στέλιου Νικηφοράκη. Το ερώτημα, ανέφερε, «είναι αν ένα ολόκληρο σύστημα λειτουργεί παντού με κομματική σκοπιμότητα».

Εξάλλου χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια επίσκεψής του στην Ινδία, πήρε μέρος στο συνέδριο που διοργάνωσε το Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου με θέμα «Ενδυνάμωση των πολιτικών για την ειρήνη και τη μη βία, η φιλοσοφία του Γκάντι στον 21ο αιώνα».

Ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του παρουσίασε ένα «κοινό τρίπτυχο αρχών και στόχων που συνιστούν η Ειρήνη, η Ανάπτυξη και η Εκπαίδευση» και υποστήριξε ότι στόχος σήμερα της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς»(ΣΔ) της οποίας είναι πρόεδρος, «είναι όλα αυτά να εφαρμοστούν σε συνδυασμό, ταυτόχρονα με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο Γ. Παπανδρέου επίσης ισχυρίστηκε ότι στόχος της «σοσιαλιστικής διεθνούς» είναι η «καταπολέμηση της φτώχειας». Βέβαια, όταν ο ίδιος έθεσε τους πολιτικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ, ανέφερε ότι «ως αντίδοτο στη συγκέντρωση του κεφαλαίου, στο φονταμενταλισμό, στον εθνικισμό, στο λαϊκισμό και την ξενοφοβία», οι «σοσιαλιστές» θέτουν «τον ενεργό πολίτη»... Ο Γ. Παπανδρέου επίσης συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ινδίας, Σόνια Γκάντι.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανησυχία για επικείμενη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επαγρυπνεί και βρίσκεται σε επικοινωνία με την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τις πληροφορίες ότι σε προσχέδιο έκθεσης της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με την τουρκοκυπριακή κοινότητα προτείνεται η αναβάθμιση των σχέσεων του παράνομου κατοχικού καθεστώτος και της Ευρωβουλής.

Ο Γ. Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα κινηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας και των αρχών, που διέπουν τη λειτουργία του. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η κυπριακή κυβέρνηση μέσα από τη συνεργασία της με τους Ευρωβουλευτές, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις μέσα από τις επαφές, που πρέπει να κάνουν, θα ενημερώσουν για το θέμα αυτό τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κόμματα και τους κομματικούς σχηματισμούς εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του για τη Βουλγαρία, όπου θα έχει επαφές για διάφορα θέματα, που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις σχέσεις Λευκωσίας - Σόφιας.

Παράλληλα, η Κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονες παραστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την επιθεώρηση τις προσεχείς μέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της τεχνικής υποδομής αεροδρομίων και λιμανιών στα Κατεχόμενα. Για το θέμα ενημέρωσε με δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής. Η απάντηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν ότι σκοπός της επίσκεψης είναι αποκλειστικά η εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας των λιμανιών και των αεροδρομίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η απάντηση αυτή δεν κρίνεται ικανοποιητική από τη Λευκωσία και γι' αυτό συνεχίζονται οι παραστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δημοσκόπηση στα Κατεχόμενα

Μείωση του ποσοστού των ατόμων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, που επιθυμούν στο κυπριακό λύση ομοσπονδίας, και αύξηση εκείνων, που επιθυμούν λύση δύο κρατών, κατέγραψαν κατά το 2006 οι δημοσκοπήσεις του Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών (KADEM).

Στον τουρκοκυπριακό Τύπο δημοσιεύονται δηλώσεις του ιδιοκτήτη του KADEM, κοινωνιολόγου Μουχαρέμ Φαΐζ, ο οποίος ανέφερε ότι τα ευρήματα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα μιας μόνο δημοσκόπησης, αλλά αρκετών, οι οποίες ανατέθηκαν στο Κέντρο από διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αφρίκα», ο κ. Φαΐζ υποστήριξε ότι ο «ντε γιούρε» πληθυσμός των Κατεχομένων είναι γύρω στις 190.000 και ο «ντε φάκτο» περίπου 300.000, «κάτι πρωτόγνωρο διεθνώς», όπως είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», το κοινό εμπιστεύεται το στρατό, την αστυνομία και τα δικαστήρια, ενώ η εμπιστοσύνη του προς την πολιτική και τα κόμματα είναι 19%.

Παράλληλα, το 30% του δείγματος των δημοσκοπήσεων του 2006 δηλώνει ότι αυξήθηκαν τα εισοδήματά του, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ ένα άλλο 30% ότι δεν υπάρχει καμιά μεταβολή.

Επίσης, το 70% του δείγματος δηλώνει ευτυχισμένο, το 24% έκανε διακοπές στο εξωτερικό, το 15% άλλαξε ή αγόρασε νέο αυτοκίνητο, το ποσοστό των νοσηλευθέντων σε ιδιωτικά νοσοκομεία έφθασε το 60%, ενώ το ποσοστό ανεργίας στα Κατεχόμενα παρουσιάζεται στο 9%, δηλαδή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ