ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα «συμμόρφωσης» στις κυβερνητικές αποφάσεις

Ο Κ. Καραμανλής αποδοκίμασε τις αντιδράσεις συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ σε κυβερνητικές επιλογές και αναγόρευσε την εφαρμογή τους σε πρώτη προτεραιότητα

Να «θωρακίσει» την κυβερνητική πολιτική από κάθε αμφισβήτηση που προέρχεται «από τα κάτω» επιδιώκει ο Κ. Καραμανλής, μέσω του μηνύματος αποδοκιμασίας που έστειλε για την κριτική που άσκησαν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ σε ορισμένες επιλογές.

Επιδιώκοντας να προλάβει και να αποτρέψει φαινόμενα «γενικευμένης αμφισβήτησης», όχι βέβαια από τους γαλάζιους συνδικαλιστές που κινούνται «εντός των πλαισίων», αλλά από τους ίδιους τους εργαζόμενους που βλέπουν τη θέση τους διαρκώς να χειροτερεύει, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ουσιαστικά ότι οι κυβερνητικές επιλογές είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν μπαίνουν σε συζήτηση.

«Οι συνδικαλιστές έχουν τις απόψεις τους, οι οποίες είναι σεβαστές, όμως οι υπουργοί υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, στη συνάντηση που είχε χθες με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν εναντίον της κυβέρνησης στο Συνέδριο της ΔΑΚΕ.

Βάζοντας «πάγο» στους συνδικαλιστές που αντιδρούν και προσφέροντας πλήρη στήριξη στους υπουργούς του, ο Κ. Καραμανλής ξεκαθαρίζει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ανεξάρτητα από αντιδράσεις, πόσο μάλλον όταν αυτές προέρχονται από «τα δικά τους παιδιά».

Στο Συνέδριο της ΔΑΚΕ ακούστηκαν τα συνθήματα κατά διοικητών ΔΕΚΟ και τραπεζών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου, της Εμπορικής Γ. Προβόπουλος, καθώς και κατά του διοικητή της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνα. Παράλληλα, διαμαρτυρίες «εισέπραξαν» και οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, Γ. Αλογοσκούφης και Π. Παναγιωτόπουλος. Ορισμένοι από τους παραπάνω διαμαρτυρήθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού για τη συμπεριφορά των συνδικαλιστών και ζήτησαν τη δημόσια αποδοκιμασία τους, πράγμα που έγινε χθες.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ εξέφρασαν παράπονα για το ότι «οι υπουργοί δεν ανοίγουν τις πόρτες τους», ενώ δεν έλειψε και η κριτική για ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα, όπως το πάγωμα στους μισθούς και η μη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Αρκετές φορές προειδοποίησαν ότι «η υπομονή εξαντλήθηκε», ζητώντας να σταματήσει «η αλαζονική συμπεριφορά ορισμένων υπουργών και στελεχών οργανισμών».

«Οποτε χρειάζεται να υπάρξει επαφή, αυτή υπάρχει», δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις κατηγορίες για κλειστές πόρτες. Παράλληλα, επιχείρησε να υποδείξει τους σωστούς τρόπους αντίδρασης, προκειμένου να υπάρχουν αποτελέσματα, λέγοντας ότι «και οι συνδικαλιστές αντιλαμβάνονται, προφανώς, ότι τα αιτήματά τους τα ακούει και τα σέβεται κανείς, όταν προβάλλονται ή υποβάλλονται συντεταγμένα». Σε ό,τι αφορά τις αποδοκιμασίες συνδικαλιστών, ο Ευ. Αντώναρος παρατήρησε ότι «όλες οι συμπεριφορές πρέπει να διακρίνονται από κοσμιότητα και αυτό ισχύει για όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής».

Για το ίδιο ζήτημα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε: «Η δημοκρατία λειτουργεί με τους κανόνες της. Οι συνδικαλιστές έχουν τις απόψεις τους, η κυβέρνηση και οι υπουργοί υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική».

Εσωκομματικές κόντρες

Την ίδια στιγμή, όμως, το ζήτημα προσλαμβάνει και εσωκομματικές διαστάσεις, καθώς ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης και ορισμένοι βουλευτές προσφέρουν κάλυψη στους γαλάζιους συνδικαλιστές, δικαιολογώντας την αντίδρασή τους.

Ο ίδιος ο Β. Μεϊμαράκης, στην ομιλία του στο συνέδριο, φέρεται να είπε ότι «οι υπουργοί δεν έχουν βρει το βηματισμό τους», ενώ του αποδίδεται και η φράση ότι «ήξερα τι θα γινόταν και γι' αυτό δεν ήθελα να μπω σε υπουργείο, για να μη χάσω την επαφή με εσάς, με τη βάση της παράταξης». Χθες, εξάλλου, επέμεινε, δηλώνοντας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι «θα συνεχίσουμε να μιλάμε και η ΝΔ θα είναι ένα μεγάλο, ανοιχτό κόμμα και απόψεις θα καταθέτει, ακόμα και αν κάποιοι ενοχλούνται». Ανέφερε ότι ως γραμματέας γίνεται αποδέκτης πολλών παραπόνων, ορισμένα από τα οποία έχουν μια «δικαιολογημένη βάση», θεωρώντας φυσιολογικό ότι «αυτά θα συνεχιστούν και θα γίνονται» και εκφράζοντας την απορία του «γιατί γίνονται πρώτο θέμα».

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη πως «χτυπά το καμπανάκι σε υπουργούς», ο κ. Αντώναρος απάντησε: «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένα πολύ παλαιό κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ κι έχει ασφαλώς το δικαίωμα να εκφράζεται με τον τρόπο που ο ίδιος προκρίνει» και κατέληξε: «Ούτε στους δημοσιογράφους, ούτε στον κ. Μεϊμαράκη θα βάλουμε φίμωτρο».

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Διαπλεκόμενο» μήνυμα σύγχυσης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλείται την επίθεση από τα διαπλεκόμενα και από το ΣΕΒ ως απόδειξη της ...«φιλολαϊκής» πολιτικής της κυβέρνησης!

Την εικόνα του ασυμβίβαστου πολέμιου της διαπλοκής επιχειρεί να συντηρήσει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι αυτό εξυπηρετεί πολλαπλώς τις πολιτικές επιδιώξεις της, κυρίως για να αναδείξει το «φιλολαϊκό προφίλ» της.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το μήνυμα που έκρινε σκόπιμο να στείλει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, κατηγορώντας τα διαπλεκόμενα για οργανωμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται «σύγχυση» στο μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση. Χρησιμοποιούν ορισμένα ΜΜΕ σαν Δούρειους Ιππους για να πλήξουν την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν σύγχυση στο μήνυμά της, αποφαίνεται.

Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Θ. Ρουσόπουλος εκτιμά ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες γίνεται συστηματικά και οργανωμένα μια προσπάθεια «όχι τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο κυρίως από πολλά Μέσα Ενημέρωσης», ώστε να πλήξουν την κυβέρνηση, προκαλώντας «σύγχυση στο μήνυμα της ΝΔ». Συνδέει, μάλιστα, την προσπάθεια αυτή με το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει μέσα στο χρόνο για το «βασικό μέτοχο» στα ΜΜΕ, προβλέποντας για κλιμάκωση της επίθεσης όσο πλησιάζει η ώρα κατάθεσής του γιατί η κυβέρνηση «δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις της να εκκαθαρίσει ένα τοπίο, το οποίο είναι αρκετά συγκεχυμένο, το λεγόμενο τοπίο της διαπλοκής».

Μετέωρη, πάντως, είναι η προσπάθεια του εκπροσώπου να χρησιμοποιήσει την επίθεση από τα διαπλεκόμενα, όπως και αυτής του ΣΕΒ, ως απόδειξη της ...φιλολαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης! «Πού είναι η σκληρή λιτότητα; Πού είναι τα αντιλαϊκά μέτρα;», αναρωτήθηκε αφελώς ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε αυτούς που «θα ήθελαν η ΝΔ να είναι σκληρό, αντιλαϊκό κόμμα, αλλά δεν το είδαν». Επιχειρώντας να εξωραΐσει την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική είπε ότι «έχουμε ήπια προσαρμογή στην οικονομία, έχουμε διαδικασίες συναίνεσης». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην «κριτική στάση» του ΣΕΒ προς τη ΝΔ επισημαίνοντας ότι «σιγοντάρουν κάποιοι οι οποίοι μέχρι προχτές αρέσκονταν να λένε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα των βιομηχάνων».

Προσδιορίζοντας τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι «δε θα εξαρτηθεί η πρότασή μας παρά μόνον από τη δική μας πολιτική, από την πολιτική Καραμανλή», επισημαίνοντας ότι η ΝΔ ορίζει το πολιτικό σκηνικό και θα το ορίσει ως το τέλος με πολιτικούς όρους.

Ο Θ. Ρουσόπουλος απέρριψε την άποψη ότι η παρατεταμένη προεδρολογία και η εκλογολογία βλάπτει τους ρυθμούς και την απόδοση της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι «η συζήτηση για τον Πρόεδρο (σ.σ. της Δημοκρατίας) αποσυντονίζει το ΠΑΣΟΚ».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δε φοβάται τις εκλογές και δεν έχει στόχο τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «δε θα πάμε σε εκλογές με δική μας ευθύνη», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, ο Θ. Ρουσόπουλος επιχειρεί να μεταφέρει τις ευθύνες στα επιμέρους υπουργεία, καλώντας τα να υποστηρίζουν επικοινωνιακά (προπαγανδιστικά) το έργο τους. «Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι το γραφείο Τύπου του κάθε υπουργείου», δηλώνει απαντώντας στην κριτική που δέχεται για την επικοινωνιακή προβολή του κυβερνητικού έργου. Παράλληλα, ζητά από τους υπουργούς να υποστηρίζουν το έργο τους, γιατί είναι λάθος να πιστεύουν ότι «επικοινωνιακή πολιτική και η πολιτική είναι δύο ξεχωριστά πράγματα».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προσυνεδριακή... άπνοια

Δέκα μέρες απομένουν για την έναρξη του 4ου τακτικού Συνεδρίου του Συνασπισμού και όλα δείχνουν πως οι εργασίες του θα επικεντρωθούν στην εκλογή νέου προέδρου. Ο προσυνεδριακός διάλογος ήταν ιδιαίτερα φτωχός, η συμμετοχή στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες δεν εκλέγονται τουλάχιστον πέντε μέλη της ΚΠΕ), ενώ η συζήτηση για την εμπλοκή του Ν. Κωνσταντόπουλου στα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας επισκίασε κάθε άλλη, ακόμα κι αυτή για τη διαδοχή του στην προεδρία του κόμματος.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως στο παρά πέντε αποφασίστηκε η σύγκλιση της ΚΠΕ το ερχόμενο Σάββατο, αν και παραμένει ερωτηματικό το αν σ' αυτή τη συνεδρίαση θα επιχειρηθεί ένας υποτυπώδης απολογισμός της δουλιάς της. Κι αυτό καθώς έχει γίνει γνωστό πως κυρίως θα ασχοληθεί με τα οργανωτικά του Συνεδρίου. Η έλλειψη απολογισμού δράσης της ΚΠΕ έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στο εσωτερικό του Συνασπισμού, αφού εκλαμβάνεται ως ένδειξη υποτίμησης του οργάνου, καταγγελία που έχει διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν από μέλη της και μη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ