Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα «συμμόρφωσης» στις κυβερνητικές αποφάσεις

Ο Κ. Καραμανλής αποδοκίμασε τις αντιδράσεις συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ σε κυβερνητικές επιλογές και αναγόρευσε την εφαρμογή τους σε πρώτη προτεραιότητα

Να «θωρακίσει» την κυβερνητική πολιτική από κάθε αμφισβήτηση που προέρχεται «από τα κάτω» επιδιώκει ο Κ. Καραμανλής, μέσω του μηνύματος αποδοκιμασίας που έστειλε για την κριτική που άσκησαν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ σε ορισμένες επιλογές.

Επιδιώκοντας να προλάβει και να αποτρέψει φαινόμενα «γενικευμένης αμφισβήτησης», όχι βέβαια από τους γαλάζιους συνδικαλιστές που κινούνται «εντός των πλαισίων», αλλά από τους ίδιους τους εργαζόμενους που βλέπουν τη θέση τους διαρκώς να χειροτερεύει, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ουσιαστικά ότι οι κυβερνητικές επιλογές είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν μπαίνουν σε συζήτηση.

«Οι συνδικαλιστές έχουν τις απόψεις τους, οι οποίες είναι σεβαστές, όμως οι υπουργοί υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, στη συνάντηση που είχε χθες με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν εναντίον της κυβέρνησης στο Συνέδριο της ΔΑΚΕ.

Βάζοντας «πάγο» στους συνδικαλιστές που αντιδρούν και προσφέροντας πλήρη στήριξη στους υπουργούς του, ο Κ. Καραμανλής ξεκαθαρίζει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ανεξάρτητα από αντιδράσεις, πόσο μάλλον όταν αυτές προέρχονται από «τα δικά τους παιδιά».

Στο Συνέδριο της ΔΑΚΕ ακούστηκαν τα συνθήματα κατά διοικητών ΔΕΚΟ και τραπεζών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου, της Εμπορικής Γ. Προβόπουλος, καθώς και κατά του διοικητή της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνα. Παράλληλα, διαμαρτυρίες «εισέπραξαν» και οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, Γ. Αλογοσκούφης και Π. Παναγιωτόπουλος. Ορισμένοι από τους παραπάνω διαμαρτυρήθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού για τη συμπεριφορά των συνδικαλιστών και ζήτησαν τη δημόσια αποδοκιμασία τους, πράγμα που έγινε χθες.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ εξέφρασαν παράπονα για το ότι «οι υπουργοί δεν ανοίγουν τις πόρτες τους», ενώ δεν έλειψε και η κριτική για ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα, όπως το πάγωμα στους μισθούς και η μη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Αρκετές φορές προειδοποίησαν ότι «η υπομονή εξαντλήθηκε», ζητώντας να σταματήσει «η αλαζονική συμπεριφορά ορισμένων υπουργών και στελεχών οργανισμών».

«Οποτε χρειάζεται να υπάρξει επαφή, αυτή υπάρχει», δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις κατηγορίες για κλειστές πόρτες. Παράλληλα, επιχείρησε να υποδείξει τους σωστούς τρόπους αντίδρασης, προκειμένου να υπάρχουν αποτελέσματα, λέγοντας ότι «και οι συνδικαλιστές αντιλαμβάνονται, προφανώς, ότι τα αιτήματά τους τα ακούει και τα σέβεται κανείς, όταν προβάλλονται ή υποβάλλονται συντεταγμένα». Σε ό,τι αφορά τις αποδοκιμασίες συνδικαλιστών, ο Ευ. Αντώναρος παρατήρησε ότι «όλες οι συμπεριφορές πρέπει να διακρίνονται από κοσμιότητα και αυτό ισχύει για όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής».

Για το ίδιο ζήτημα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε: «Η δημοκρατία λειτουργεί με τους κανόνες της. Οι συνδικαλιστές έχουν τις απόψεις τους, η κυβέρνηση και οι υπουργοί υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική».

Εσωκομματικές κόντρες

Την ίδια στιγμή, όμως, το ζήτημα προσλαμβάνει και εσωκομματικές διαστάσεις, καθώς ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης και ορισμένοι βουλευτές προσφέρουν κάλυψη στους γαλάζιους συνδικαλιστές, δικαιολογώντας την αντίδρασή τους.

Ο ίδιος ο Β. Μεϊμαράκης, στην ομιλία του στο συνέδριο, φέρεται να είπε ότι «οι υπουργοί δεν έχουν βρει το βηματισμό τους», ενώ του αποδίδεται και η φράση ότι «ήξερα τι θα γινόταν και γι' αυτό δεν ήθελα να μπω σε υπουργείο, για να μη χάσω την επαφή με εσάς, με τη βάση της παράταξης». Χθες, εξάλλου, επέμεινε, δηλώνοντας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι «θα συνεχίσουμε να μιλάμε και η ΝΔ θα είναι ένα μεγάλο, ανοιχτό κόμμα και απόψεις θα καταθέτει, ακόμα και αν κάποιοι ενοχλούνται». Ανέφερε ότι ως γραμματέας γίνεται αποδέκτης πολλών παραπόνων, ορισμένα από τα οποία έχουν μια «δικαιολογημένη βάση», θεωρώντας φυσιολογικό ότι «αυτά θα συνεχιστούν και θα γίνονται» και εκφράζοντας την απορία του «γιατί γίνονται πρώτο θέμα».

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη πως «χτυπά το καμπανάκι σε υπουργούς», ο κ. Αντώναρος απάντησε: «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένα πολύ παλαιό κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ κι έχει ασφαλώς το δικαίωμα να εκφράζεται με τον τρόπο που ο ίδιος προκρίνει» και κατέληξε: «Ούτε στους δημοσιογράφους, ούτε στον κ. Μεϊμαράκη θα βάλουμε φίμωτρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομολογία (συν)ενοχής (2005-11-24 00:00:00.0)
«Πειθαρχία» στα στελέχη (2005-03-11 00:00:00.0)
Εσκεμμένη διγλωσσία από την κυβέρνηση (2005-03-01 00:00:00.0)
Με «κοστούμι» κυβερνητικού κόμματος (2005-02-22 00:00:00.0)
Γαλάζιος «τσαμπουκάς» και «κρίσεις» (2005-01-14 00:00:00.0)
Ελεγχόμενες ενδοκυβερνητικές κόντρες (2005-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ