Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Πεθαίνει» ο Πηνειός...

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε σε ποτάμια και λίμνες της χώρας μας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Πηνειός είναι το πιο μολυσμένο ποτάμι στην Ελλάδα και δεύτερο στην Ευρώπη, μετά τον Πάδο στην Ιταλία. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι στα νερά του υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις νιτρικών, αμμωνιακών και φωσφορικών καταλοίπων - αποτέλεσμα των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων που φτάνουν στην κοίτη του - ενώ σοβαρή είναι η ρυπαντική επιβάρυνσή του από τα βιομηχανικά λύματα που ρίχνονται στο ίδιο και στους παραποτάμους του.

Το μέγεθος της μόλυνσης είναι τεράστιο και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του οικοσυστήματος του Πηνειού, με τον αφανισμό ψαριών, πτηνών και κάθε άλλης μορφής ζωής. Ηδη, σε πολλά σημεία του είναι αδύνατη η επιβίωση των υδροβίων οργανισμών και οι γύρω βιότοποι νεκρώνουν.

Κι ενώ η κατάσταση είναι τραγική και διαμορφώνεται απειλητική - από τον Πηνειό υδρεύονται χιλιάδες άνθρωποι και αρδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγρών - οι αρμόδιοι «αγρόν αγοράζουν». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα» - δεν ξέραμε ότι ο Θεσσαλός υπουργός έχει και πρόβλημα όρασης - ενώ αδιαφορία και καθησυχαστικό πνεύμα επιδεικνύουν οι Νομαρχιακές Αρχές Τρικάλων και Λάρισας, καθώς και παρόχθιοι δήμοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ