Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ναι» στην εκπαίδευση Ιρακινών ταγματασφαλιτών

Ετοιμη η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Μπους

Πρόθυμη να συμμετάσχει στην εκπαίδευση των ιρακινών ταγμάτων ασφαλείας δηλώνει η κυβέρνηση, αλλά επιθυμεί να μη γίνει αυτό ούτε εντός του Ιράκ ούτε εντός της Ελλάδας.

«Ξεκαθάρισα περισσότερο από μια φορά στο πρόσφατο παρελθόν ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και, βεβαίως, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην εκπαίδευση, κάτω βέβαια από την κάλυψη του ΝΑΤΟ και κάποιων δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το τελικό χρονοδιάγραμμα και η σημειολογία θα αποφασιστούν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Ενα είναι βέβαιο: Αυτό δε θα γίνει ούτε στο Ιράκ, ούτε στην Ελλάδα».

Το θέμα της εκπαίδευσης των Ιρακινών ταγματασφαλιτών συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιούνη, όπου μια σειρά κράτη - μέλη είχαν αρνηθεί να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ, αλλά είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση των ιρακινών ταγμάτων ασφαλείας εκτός Ιράκ. Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να μην ευθυγραμμιστεί απόλυτα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, με την αξίωση των ΗΠΑ για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές απέρριπταν ότι η «διαφοροποίηση» αυτή του πρωθυπουργού συνδέεται με το «χαστούκι» που δέχτηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μάλιστα, προκειμένου να πείσουν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν «εξομαλυνθεί» μετά τη γνωστή επιστολή του Τζ. Μπους που έδινε «διευκρινίσεις» για τη στάση της κυβέρνησής του στο «Μακεδονικό», οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σύντομα θα σταλεί απαντητική επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού στον Αμερικανό Πρόεδρο επικεντρωμένη όμως στο «Μακεδονικό» και τα Βαλκάνια. Από το περιεχόμενο της επιστολής θα επιβεβαιώνονται οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ