Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Με τις θέσεις της ΕΕ και της «νέας τάξης»

Εκφραστής της πολιτικής της ΕΕ για το Ιράκ και το Μεσανατολικό εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, «νομιμοποιώντας» και υπερασπιζόμενος τις νεοταξικές επιλογές για την ευρύτερη περιοχή.

Στο τραπέζι των συνομιλιών τις οποίες είχε την Κυριακή με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χ. Μουμπάρακ, βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Μεσανατολικό μετά το θάνατο του Γ. Αραφάτ αλλά και τις αμερικανικές εκλογές.

Αναφερόμενος στο Ιράκ ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, υποστήριξε ότι «η σταθεροποίηση και η ανόρθωση, η αναδιοργάνωση της πολύπαθης αυτής χώρας, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή», «προσπερνώντας» τόσο τη σφαγή του ιρακινού λαού από τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής και υποστηρίζοντας την «ανοικοδόμηση» υπό τον έλεγχο των κατακτητών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διεθνή συνάντηση στο Σαρμ Ελ Σέιχ, η οποία, όπως είπε, έδωσε μεγάλη έμφαση στον ηγετικό ρόλο που πρέπει να παίξει ο ΟΗΕ, αλλά και στη στήριξη της πολιτικής διαδικασίας, στην οποία υπάρχει ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής όλων των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό είπε ότι «σε αυτή τη φάση, προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ενότητας στους κόλπους των Παλαιστινίων και η ανάδειξη, με δημοκρατικές διαδικασίες, υπεύθυνης ηγεσίας», τασσόμενος υπέρ της επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας και της πλήρους εφαρμογής του Οδικού Χάρτη, «με τελικό στόχο την ταχύτερη δυνατή ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε οπαδός της νομιμότητας του ΟΗΕ και της σταθερότητας: «Η Ελλάδα υποστηρίζει πάντοτε, με σταθερότητα, το σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ», είπε, χαρακτηρίζοντας «θετική και συνετή στάση» τη «μετριοπάθεια με την οποία η Αίγυπτος εργάζεται σ' αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μουμπάρακ για το Κυπριακό, μεταφέροντας τη θέση του «για εξεύρεση λύσης, που θα εξασφαλίζει την ενότητα, τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του κράτους, με βάση το σχέδιο Ανάν». Οσο για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας επισήμανε «το πλαίσιο των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρώσουν όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αποφεύγοντας να γίνει περισσότερο σαφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ