Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελεγχόμενες ενδοκυβερνητικές κόντρες

Καθόλου ενοχλημένο δε δείχνει το Μέγαρο Μαξίμου από το δήθεν «αντάρτικο» του Γ. Σουφλιά. Αντίθετα, ο Κ. Καραμανλής φαίνεται να ευνοεί την ανάδειξη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σε «πόλο ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης», ακριβώς γιατί είναι πλήρως ελεγχόμενος.

Η κριτική που ασκεί ο Γ. Σουφλιάς σε κυβερνητικές επιλογές, συνήθως με τη μέθοδο των «διαρροών», είναι ανώδυνη και εποικοδομητική, σταθερά από νεοφιλελεύθερη σκοπιά, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να κάνει τα «επόμενα βήματα» και τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Γ. Σουφλιά, επισημαίνοντας ότι «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, κάτι που διαπιστώθηκε άλλωστε και στη συνάντηση που είχαν πριν λίγες μέρες». Κληθείς να σχολιάσει τις «διαφωνίες» που έχει εκφράσει, ανεπίσημα πάντα, ο Γ. Σουφλιάς για ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, ο Ε. Αντώναρος παρατήρησε με νόημα ότι «μια διατύπωση απόψεων με διαφορετική χροιά από εκείνη την οποία έχουμε συνηθίσει ενδεχομένως να ακούμε, δε συνιστά κατ' ανάγκη διαφωνία».

Μάλιστα προέτρεψε τους δημοσιογράφους να διαβάζουν τις «επίσημες και καταγραμμένες» δηλώσεις που κάνουν οι υπουργοί, γιατί «αυτές είναι οι δηλώσεις που έχουν βαρύτητα για τα πολιτικά πρόσωπα και όχι εκείνες που ενδεχομένως τους αποδίδονται».

Σε ερώτηση για το αν «όταν ένας υπουργός διαφωνεί, παραιτείται», όπως δήλωσε προχτές αναφερόμενος στον Γ. Σουφλιά ο Μ. Εβερτ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω τη δήλωση του κ. Εβερτ».

Εξάλλου, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην εισήγησή του στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αναφερόμενος στην «πολλή και καλή δουλιά» που έγινε το περασμένο δεκάμηνο από την κυβέρνηση, έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στη δουλιά του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και ειδικότερα «στην κατάργηση του μαθηματικού τύπου και τη ριζική αναμόρφωση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων».

Από την πλευρά του βέβαια ο Γ. Σουφλιάς επιδιώκει να εμφανίζεται ως εσωκομματικός πόλος εξουσίας και φροντίζει να ενισχύει αυτή την εντύπωση σε κάθε ευκαιρία.

«Πάλι θέμα με τον Σουφλιά υπάρχει; Δεν έχω κανένα σχόλιο», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μόνο και μόνο για να συντηρήσει το «θόρυβο».

Βολές από ΔΑΚΕ

Στο μεταξύ, άνοιξε εκ νέου το εσωκομματικό μέτωπο μεταξύ της ΔΑΚΕ με συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη, χωρίς βέβαια να τίθεται από την πλευρά της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης θέμα αμφισβήτησης της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΑΚΕ ασκείται κριτική στον υφυπουργό Αμυνας Β. Μιχαλολιάκο για την «ανάρμοστη συμπεριφορά» του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προεδρείου του σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Παράλληλα επιτίθενται... και στον γνωστό επικοινωνιολόγο Γ. Λούλη που χαρακτήρισε τους γαλάζιους συνδικαλιστές «βαρίδια στη ΝΔ».

Ταυτόχρονα η ΔΑΚΕ επιχειρεί να στηρίξει την εικόνα του υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων απευθύνοντας έκκληση σε «όλα τα στελέχη, είτε ασχολούνται με το κυβερνητικό έργο είτε με τη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων», «να υιοθετήσουν μια άλλη λογική, δείχνοντας το στοιχειώδη απαιτούμενο σεβασμό προς τους εργαζομένους»(!).

Η δεύτερη παρέμβαση από την πλευρά της ΔΑΚΕ εκδηλώθηκε στη ΔΕΗ με τα πυρά της να στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στη «γαντζωμένη στην εξουσία ιεραρχία της ΔΕΗ», ενώ μένει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση, λες και δεν εφαρμόζεται η δική της πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η διαμάχη Σουφλιά - ΣτΕ (2005-05-12 00:00:00.0)
Σενάρια για ανασχηματισμό (2004-12-28 00:00:00.0)
Κόντρα Σουφλιά - Βουλγαράκη (2004-05-05 00:00:00.0)
Χαμηλώνει τους τόνους ο Μ. Εβερτ (1996-12-11 00:00:00.0)
Στιγμιότυπα από την επεισοδιακή εκλογή (1996-10-05 00:00:00.0)
Ολοι εναντίων όλων (1996-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ