Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διαφωνία κυβέρνησης - ΑΚΕΛ για τις συλλογικές συμβάσεις υπαλλήλων

Επισημοποιήθηκε χτες η ριζική διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της σοβαρής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στους ημικρατικούς οργανισμούς και ειδικότερα με τα ωφελήματα που θα παραχωρηθούν στους υπαλλήλους για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Μετά την προχτεσινή δήλωση του προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι θα ήταν αυτοκτονία η συνέχιση της κυβερνητικής στάσης και η άρνησή της να ακούσει οποιαδήποτε άλλη άποψη για συμβιβασμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χτες ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν απόψεις, αλλά και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εφαρμόζει το «πρόγραμμα σύγκλισης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμα ότι το πρόγραμμα σύγκλισης είχε συμφωνηθεί και με κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το πρόγραμμα σύγκλισης και δεν επιτρέπεται η διαφοροποίηση για τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το πρόγραμμα σύγκλισης εγκρίθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις με τα συγκυβερνώντα κόμματα και δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δεν επιτρέπει καμία παρέκκλιση.

Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Δημήτρη Χριστόφια, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο Δ. Χριστόφιας έχει τις απόψεις του, οι οποίες είναι σεβαστές. Σε ερώτηση εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Δ. Χριστόφια και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και δεν υπάρχει πρόθεση αντιπαράθεσης.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι υπουργοί που προέρχονται από το ΑΚΕΛ έχουν εγκρίνει το πρόγραμμα σύγκλισης, είπε ότι εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Σταύρος Ευαγόρου εξέφρασε διαφωνία προς τις κυβερνητικές θέσεις, δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι έκαναν πολλές υποχωρήσεις και ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενήργησαν με μεγάλη υπευθυνότητα, περιορίζοντας αισθητά τα αιτήματά τους. Συντεχνιακοί και κομματικοί παράγοντες κάλεσαν την κυβέρνηση να μην εμμείνει στις θέσεις που έχει εκφράσει και να προσέλθει σε διάλογο με διάθεση για συμβιβασμό.

Συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων

Οι ηγέτες ή εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων είχαν νέα συνάντηση στο «Λήδρα Πάλας», υπό την αιγίδα της σλοβακικής πρεσβείας και σε κοινό ανακοινωθέν τους εξέφρασαν την προσδοκία να γίνουν σύντομα σταθερές προσπάθειες για έναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού από τις δυο κοινότητες της Κύπρου.

Επίσης εξέφρασαν την ευχή και υποστήριξη για άνοιγμα περισσότερων σημείων επικοινωνίας (διόδων προς και από τα κατεχόμενα).

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη χτεσινή συνάντηση των κομμάτων, αναφέρεται πως τα κόμματα εξέφρασαν απόψεις για την κατάσταση μετά τη 17η του Δεκέμβρη 2004.

Παρότρυναν όλους τους εμπλεκόμενους να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

Εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων του τσουνάμι στη ΝΑ Ασία.

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων θα γίνει στις 9 Μάρτη και η συνάντηση της ομάδας εργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις 2 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ