Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπέρ του σχεδίου Ανάν ο Πούτιν

"Παρενέργειες" στο Κυπριακό είχε η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν.

"Αναφορικά με τη μελλοντική μας στάση, θα υποστηρίξουμε το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό", δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου. "Θα υποστηρίξουμε κάθε απόφαση που προκύπτει από την εφαρμογή του σχεδίου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ", πρόσθεσε ο Πούτιν, αφού δήλωσε ότι νωρίτερα σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κόφι Ανάν. Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα ζήτησε την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων: "Δε νομίζουμε ότι η οικονομική απομόνωση των Κυπρίων του βορά είναι δίκαιη", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του "καλωσορίζει την επιτυχία της Τουρκίας κατά το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανοίξει ένα νέο ορίζοντα για τη ρωσο-τουρκική επιχειρηματική συνεργασία".

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλλιέτ», ο Πούτιν χαρακτήρισε άδικη την απομόνωση των κατεχομένων της Κύπρου, ενώ τόνισε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Ρώσος Πρόεδρος απέδωσε την αρνητική ψήφο που έδωσε η χώρα του για το θέμα της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο γεγονός ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε πριν από τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. Ο Τ. Ερντογάν από την πλευρά του δήλωσε ότι εκτός από το Κυπριακό συζητήθηκε και το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία και ότι αναζητήθηκε λύση για το θέμα αυτό. «Η Ρωσία θα πρέπει να κάνει θετικά βήματα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Μόσχα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες για τη ρωσική στάση στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι «η υποστήριξη που μας δίνει η Ρωσία είναι βασισμένη σε αρχές» και εκτίμησε ότι «θα συνεχιστεί η ίδια θέση της Ρωσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση Παπαδόπουλου στον Ανάν (2006-01-31 00:00:00.0)
Για τον κ. Φερχόιγκεν και τους φίλους του (2004-04-28 00:00:00.0)
Ασφυκτικές πιέσεις από τον Κ. Ανάν (2003-03-06 00:00:00.0)
Προς μια νέα Ζυρίχη... (2002-11-01 00:00:00.0)
Σήμερα η συνάντηση Κόφι Ανάν - Ντενκτάς (2001-08-28 00:00:00.0)
"Ομπρέλα" του ΟΗΕ για τις αμερικανικές "ιδέες" (1997-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ