Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η συνάντηση Κόφι Ανάν - Ντενκτάς

Η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην ΕΕ «κατέστρεψε» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Χωρίς να διαφοροποιείται από τις απαράδεκτες θέσεις του στο Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ραούφ Ντενκτάς έφτασε χτες, μέσω Κωνσταντινούπολης, στη Ζυρίχη, όπου συναντήθηκε με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα». «Ο κ. Φερχόιγκεν και ο κ. Ντενκτάς είχαν ανταλλαγή απόψεων επί όλων των σχετικών θεμάτων. Η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Σήμερα, ο κατοχικός ηγέτης θα μεταβεί στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Σε δηλώσεις προχτές βράδυ στα Κατεχόμενα, πριν από την αναχώρησή του, ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε και πάλι ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες στην Κύπρο για να είναι βιώσιμη.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι με τον Κόφι Ανάν θα συζητήσει τους λόγους για τους οποίους διακόπηκαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και θα δει αν υπάρχει έδαφος και νέες σκέψεις για επανάληψή τους.

Είπε επίσης ότι στον Γκίντερ Φερχόιγκεν θα εξηγήσει τη λανθασμένη και επικίνδυνη, κατά την έκφρασή του, πορεία στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πάντως, Λευκωσία και Αθήνα έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Φερχόιγκεν αναμένεται να δώσει ξεκάθαρα μηνύματα στον Ντενκτάς από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με τις απαράδεκτες αξιώσεις του για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τους Κόφι Ανάν και Γκίντερ Φερχόιγκεν θα αξιολογηθούν από την ψευδοκυβέρνηση και την Αγκυρα.

«Αδύνατον να συνεχίσουμε τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες»

Η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην ΕΕ «κατέστρεψε» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθ' οδόν προς την Αυστρία όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τερματίστηκαν διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έθεσε «απαράδεκτους» όρους. «Είναι, συνεπώς, αδύνατον να συνεχίσουμε τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες», είπε ο κ. Ντενκτάς.

Ο κ. Ντενκτάς υπενθύμισε τη δήλωση του γγ των Ηνωμένων Εθνών της 12ης Σεπτεμβρίου 2000, την οποία χαρακτήρισε «απλή και ρεαλιστική που έφερε στην ημερήσια διάταξη την παρουσία δυο ισότιμων πλευρών στην Κύπρο».

Στο μεταξύ επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ετοιμάζονται να αποστείλουν 41 τουρκοκυπριακές οργανώσεις, οι οποίες απαρτίζουν την πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας».

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα», στην επιστολή τους οι οργανώσεις θα καλούν τον κ. Ανάν να καταβάλει προσπάθεια για μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό και για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δέχεται τη «μηδενική βάση» ο Λυσσαρίδης

Ο επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι δεν πρέπει να τρομοκρατεί την ελληνική κυπριακή πλευρά η θέση του Ραούφ Ντενκτάς για επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό από μηδενική βάση. Διευκρίνισε ότι αν ο Ντενκτάς ζητήσει επίσημα κάτι τέτοιο, το ΚΙΣΟΣ δε θα είχε πρόβλημα να δεχτεί την πρόταση του κατοχικού ηγέτη.

Σε χτεσινές δηλώσεις του ο κ. Λυσσαρίδης επισήμανε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών από μηδενική βάση δεν αποδεσμεύει τους διεθνείς μεσολαβητές από τους όρους εντολής και τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών.

Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι οι συνομιλίες από μηδενική βάση θα αποδεσμεύσουν την ελληνική κυπριακή πλευρά από τις καλόπιστες, όπως τις χαρακτήρισε, υποχωρήσεις στις οποίες προέβη.

Υποστήριξη από την Κίνα

Την υποστήριξη της Κίνας στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, επαναβεβαίωσε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Μα Βενπού, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Ο Κινέζος επίσημος εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Κίνα «θεωρεί ως πλεονέκτημα τις καλές σχέσεις με την Κύπρο, γιατί θα έχει έναν καλό φίλο μέσα στην Ευρώπη».

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ από την Κίνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΥΣΗ Τάσος Μητσόπουλος, είπε ότι ο κ. Βενπού, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεπή στάση της Κύπρου σε θέματα που ενδιαφέρουν την Κίνα, όπως το θέμα της Ταϊβάν και η υποστήριξη της υποψηφιότητας της Κίνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ