Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Εναρξη «Απαραίτητης Συγκομιδής» με ένα Βρετανό στρατιώτη νεκρό...

Χτεσινό μπλόκο Σλαβομακεδόνων στο Τέτοβο. Αντιδρούν στη ΝΑΤΟική επέμβαση και διαμαρτύρονται για την αποχώρηση μονάδων του στρατού

Associated Press

Χτεσινό μπλόκο Σλαβομακεδόνων στο Τέτοβο. Αντιδρούν στη ΝΑΤΟική επέμβαση και διαμαρτύρονται για την αποχώρηση μονάδων του στρατού
ΣΚΟΠΙΑ.-

Ωρες πριν αρχίσει η φιέστα «συγκέντρωσης» του οπλισμού και των πυρομαχικών των Αλβανών αυτονομιστών, ένας 20χρονος Βρετανός στρατιώτης λιθοβολήθηκε θανάσιμα από άγνωστους νεαρούς αργά το βράδυ της Κυριακής κοντά στα Σκόπια. Ο θάνατος του Ιαν Κόλινς επήλθε χτες στις 4 τα ξημερώματα σε νοσοκομείο των Σκοπίων και αποτελεί την πρώτη απώλεια στρατιώτη που υπηρετεί στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή» από τις 17 Αυγούστου, οπότε αναπτύχθηκαν οι πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις για τη διεκπεραίωση της συγκεκριμένης επέμβασης. Η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν βαριά σκιά πάνω στα μέλη της πολυεθνικής αποστολής, μολονότι αργότερα ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, σαν το Βρετανό ταγματάρχη Νιλ Μπέκαμ, προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως «το λυπηρό αυτό περιστατικό δε θα επιδράσει στην αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να ολοκληρώσει την επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή"»...

20χρονος Βρετανός το πρώτο θύμα

Ο Ιαν Κόλινς ήταν ένας από τους εκατοντάδες Βρετανούς στρατιώτες που βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή».

Προχτές βράδυ ενώ οδηγούσε όχημα - μέλος ΝΑΤΟικής αυτοκινητοπομπής και μετακινούνταν από το αεροδρόμιο Πέτροβιτς προς το κέντρο των Σκοπίων, δέχτηκε την επίθεση μιας «ομάδας νεαρών». Οι άγνωστοι έριξαν μια μικρή βροχή από πέτρες στο ΝΑΤΟικό στρατιωτικό αυτοκίνητο. Μία απ' αυτές έσπασε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και βρήκε το νεαρό στρατιώτη στο κεφάλι. Λίγη ώρα μετά αναφέρθηκε πως μεταφέρθηκε σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κοσσυφοπέδιο και πως αργότερα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Σκοπίων, όπου εξέπνευσε στις 4 χτες τα ξημερώματα, λόγω σοβαρών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.

Η «ειρηνική» ΝΑΤΟική επιχείρηση σε πλήρη δράση...

Associated Press

Η «ειρηνική» ΝΑΤΟική επιχείρηση σε πλήρη δράση...
Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε το περιστατικό άμεσα, αρκούμενο να προσθέσει πως «είναι αδιευκρίνιστες οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το επεισόδιο» και πως εκπρόσωποι της βρετανικής δύναμης συνεργάζονται με την τοπική αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άγνωστων δραστών.

Ο θάνατός του έπεσε σα βαριά σκιά στους περίπου 3.500 με 4.500 στρατιώτες της ΝΑΤΟικής αποστολής. Ωστόσο, οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προσπάθησαν να προσπεράσουν το γεγονός, λέγοντας πως όχι μόνο δε θα αναχαιτίσει, αλλά θα εντείνει την αποφασιστικότητα της επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή».

«Το λυπηρό αυτό περιστατικό δε θα επιδράσει στην αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να ολοκληρώσει την επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή"» είπε χτες χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ΝΑΤΟικών αξιωματούχων στα Σκόπια ο Βρετανός ταγματάρχης, Νιλ Μπέκαμ. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Βρετανός Λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωνε λίγο μετά από την έδρα της «Συμμαχίας» στις Βρυξέλλες: «Η επίθεση αυτή είναι παράλογη... Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν το λαό και την κυβέρνηση αυτής της χώρας, προκειμένου... να επιτευχθεί μία ειρηνική και διαρκής λύση στην κρίση».

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, επιχειρούσε να αμβλύνει τις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών της παράταξής του, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας: «Αυτή η επιχείρηση είναι ριψοκίνδυνη, όπως κάθε άλλη στρατιωτική αποστολή... Ομως, θα συμβούν χειρότερα, εάν η Μακεδονία εμπέσει σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου».

Αντιδράσεις για τη... «συγκομιδή»...

Μέσα στα όπλα, είτε αυτά είναι ΝΑΤΟικών στρατιωτών είτε ανδρών του «UCK», μεγαλώνει η νέα γενιά Αλβανών της ΠΓΔΜ...

Associated Press

Μέσα στα όπλα, είτε αυτά είναι ΝΑΤΟικών στρατιωτών είτε ανδρών του «UCK», μεγαλώνει η νέα γενιά Αλβανών της ΠΓΔΜ...
Σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, κατά τη χτεσινή, πρώτη, μέρα «συλλογής» όπλων των Αλβανών αυτονομιστών συγκεντρώθηκαν στο χωριό Οτιλια (10 χλμ δυτικά του Κουμάνοβο), περίπου 300 αυτόματα πυροβόλα, κάπου 60 με 80 ελαφρά αυτόματα πιστόλια, 10 βαριά πυροβόλα, «αρκετά» συστήματα αντιαρματικών όπλων, αλλά και όλμοι, χειροβομβίδες, σφαίρες και νάρκες...

Η χτεσινή «συγκομιδή» κατά τα ΝΑΤΟικά σχέδια και στόχους χαρακτηρίστηκε «ικανοποιητική». Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Σκοπίων, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντόνιο Μιλόσοφσκι, μέφθηκαν και πάλι την αποτελεσματικότητα της ΝΑΤΟικής αποστολής, κάνοντας λόγο για «γελοία» επιχείρηση «που θα καταλήξει σε αποτυχία από την πρώτη της κιόλας φάση λόγω του αριθμού των υπό συλλογή όπλων».

Ο Μιλόσοφσκι, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται χτεσινό τηλεγράφημα του «Ασοσιέιτεντ Πρες», επέκρινε τη ΝΑΤΟική επιχείρηση, λέγοντας πως θα καταλήξει σε «"Θεατρική Συγκομιδή" που θα συνεχίσει τον πόλεμο στη χώρα όσο οι τρομοκράτες παραμένουν οπλισμένοι»...

Εντονη, ήταν αργότερα χτες βράδυ, και η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, που επέκρινε το «συμβολικό» χαρακτήρα της ΝΑΤΟικής επέμβασης λέγοντας: «Οι αριθμοί (των υπό συλλογή περίπου 3.300 όπλων) δείχνουν ότι η διεθνής κοινότητα παίζει με τα αισθήματα του λαού μας... Εάν η αποστολή του ΝΑΤΟ αποτύχει και δεν εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο, τότε θα πρέπει να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας»...

...εν μέσω επιθέσεων και μπλόκων

Και ενώ η ΠΓΔΜ έχει μεταβληθεί απ' άκρη σ' άκρη σε θέατρο ΝΑΤΟικής επιχείρησης, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία κατέγραψαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο δύο με τρεις βομβιστικές επιθέσεις (εκ των οποίων η μία, που χαρακτηρίστηκε «εγκληματική ενέργεια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», προκάλεσε το θάνατο δύο υπαλλήλων σε ένα ξενοδοχείο στο χωριό Τσέλοπεκ).

Απεσταλμένοι ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων κατέγραψαν περιπολίες πάνοπλων Αλβανών αυτονομιστών του «UCK» σε περιοχές του Τέτοβου (π.χ. στο χωριό Ματέιτσε), αλλά και τον εκνευρισμό ορισμένων εξ αυτών, όταν, αφότου παρέδωσαν - συμβολικά...-κάποια όπλα διατάχθηκαν να περιορίσουν τις κινήσεις τους σε συγκεκριμένες περιοχές (όπου εδρεύει μεγάλος αριθμός ΝΑΤΟικών δυνάμεων).

Στη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, δύο βόμβες εξερράγησαν στα Σκόπια. Η μία στον αλβανικό τομέα της πόλης και η άλλη στο κέντρο της πρωτεύουσας. Από τις εκρήξεις δεν αναφέρθηκαν τραυματίες παρά μόνον υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, «ΜΙΑ», αυτονομιστές του «UCK» εξαπέλυσαν (νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα) επιθέσεις σε φυλάκια της αστυνομίας κοντά στο χωριό Τρέμπος και στο δρόμο Τέτοβο - Γιάζιντσε (βορειοδυτικά της ΠΓΔΜ). Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών οι κυβερνητικές δυνάμεις «απάντησαν δυναμικά» στις επιθέσεις που έγιναν στα φυλάκια της αστυνομίας.

Επιπλέον, χτες, εκατοντάδες Σλαβομακεδόνες, έκαναν συγκέντρωση και μπλόκα διαμαρτυρίας σε περιοχές του Τέτοβου, απ' όπου επρόκειτο να αποχωρήσουν δυνάμεις του στρατού. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους και για τις υποχωρήσεις στις οποίες καλούνται να προβούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά και για τη ΝΑΤΟική επέμβαση, λέγοντας πως προτιμούν να «σκοτωθούν από πυρά στρατιωτών παρά να εγκαταλείψει ο στρατός τις θέσεις του και να τεθούν στο στόχαστρο της βίας των αυτονομιστών του "UCK"...».

Επιφυλάξεις και απ' το Ρουγκόβα...

Επιφυλάξεις για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ εξέφρασε προχτές και ο Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, ένας από τους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Σύμφωνα με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παδανία» της ιταλικής «Λέγκας του Βορρά» (!), ο Ρουγκόβα θεωρεί, αναφερόμενος στην «Απαραίτητη Συγκομιδή», πως «μολονότι πρόκειται για μια σημαντική επιχείρηση που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και στο Κόσσοβο»... η ροή όπλων από «αναρχικές πτέρυγες ανταρτών που συνεχίζουν να δρουν ανεξάρτητα θα συνεχιστεί μέσω της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας». Ο Ρουγκόβα καταλήγει με ευχολόγιο του τύπου «η ειρήνη και σε "Μακεδονία" και σε Κοσσυφοπέδιο πρέπει να γίνει σεβαστή, αφού οι δύο υποθέσεις συνδέονται στενά μεταξύ τους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ